aA
Daigai - tai patalpose sudaigintos įvairių augalų sėklos. Jei manote, kad daigų valgymas išpopuliarėjo mūsų dienomis, klystate. Jau prieš 5000 metų Kinijos išminčiai tyrė daigų naudingąsias ir gydomasias savybes bei naudojo kaip vaistus nuo tokių ligų, kaip virškinimo sutrikimai, peršalimas, galvos skausmas, opaligė, burnos opos.
Daigai – maisto produktai ar vaistai?
© Shutterstock nuotr.

Senovėje romėnų kariai, pastebėję neįprasto maisto naudą, savo žirgus šėrė daigintomis avižomis. Taip pat daigintas sėklas, kaip pagrindinį maistą, išgarsino izoliuota huncų tautelė, gyvenanti šiaurės Indijoje ir pasižyminti vietinių gyventojų ilgaamžiškumu, sveikumu ir tvirtumu.

Kuo gi taip naudingos daigintos sėklos?

Sėklos gemale koncentruojasi ypač daug riebalų, baltymų, mineralinių medžiagų. Veikiant šilumai, šviesai, drėgmei ir deguoniui, sėkla pradeda dygti. Dygimo pradžioje suaktyvėja enzimai, jie dauginasi ir greitina medžiagų apykaitą. To pasekoje angliavandeniai virsta maltoze (maltozė yra paprastas cukraus junginys, kurį organizmas lengviau įsisavina, nes jis greičiau virsta energija), baltymai suskaidomi į atskiras amino rūgštis, sukaupti riebalai sudeginami veikiant deguoniui, mineralinės medžiagos labiau tinka žmogaus organizmui, padaugėja vitaminų.

Pvz. nesudygę lęšiai turi 0,43 mg/g vitamino B12. Ketvirtą dygimo dieną minėto vitamino kiekis lęšiuose padidėja iki 1,53 mg/g. Gamtoje šie procesai reikalingi daigui vystytis. Žmogus, suvalgęs dygstančią sėklą, perima iš jos gyvybiškai svarbias medžiagas ir tuo būdu kompensuoja termiškai apdorotame maiste naudingų medžiagų trūkumą.

Kokį poveikį mūsų organizmui daro daigintos sėklos?

• aprūpina organizmą vitaminu E, B grupės, A, C, kai kuriais enzimais bei skaidulinėmis medžiagomis.
• daiginti grūdai nekaloringi, jie padeda lieknėti.
• pagerina odos, gleivinių būklę.
• pagerina regėjimą.
• didina vyrų, ir moterų vaisingumą.
• suteikia energijos.
• mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
• didina hemoglobino kiekį.
• antioksidacinės medžiagos mažina vėžinių ligų tikimybę.

"Žmogus, suvalgęs dygstančią sėklą, perima iš jos gyvybiškai svarbias medžiagas ir tuo būdu kompensuoja termiškai apdorotame maiste naudingų medžiagų trūkumą."

Kaip sėklas susidaiginti?

Pirmiausia turite įsigyti sveikų norimų sėklų. Jos turi būti šviežios, nesuskilinėjusios, neapdorotos chemiškai. Didžiausias jų pasirinkimas yra specializuotose sveiko maisto parduotuvėse. Pirmiems kartams daiginimui galima pasirinkti geltonas pupeles, saulėgrąžų branduolius, kviečius. Ir taip:

1. Sėklas nuplaukite, supilkite į didelį dubenį, užpilkite 3-4 puodelius vandens vienam puodeliui sėklų ir brinkinkite 4-12 val.

2. Išbrinkusias sėklas kartu su vandeniu pilkite ant rėčio, sėklas praskalaukite tekančiu vandeniu. Rėtį su sėklomis pastatykite ant dubenėlio, uždenkite skepeta. Pastatykite saulės spindulių neapšviestoje vietoje 18- 21 laipsnių C.

3. Daiginkite sėklas 2- 5 dienas( priklausomai nuo rūšies), kasdien po keletą kartų rėtyje praplaudami tekančiu vandeniu.

4. Valgykite sudaigintas sėklas , kurių daigai yra maždaug tokio pat dydžio, kaip ir pati sėkla. Nes vėliau naudingas medžiagas sėkla sunaudoja augimui.

Kaip matote, auginimui nereikia jokio sodo, metų laikai neturi reikšmės, derlių nusiimate prieš pat valgį, nenaudojate jokių trąšų ir pesticidų. Jei patiks daiginimo procesas ir daigų skonis, galima nusipirkti specialius sėklų daiginimo prietaisus, išbandyti įvairių sėklų mišinius.

Kaip valgyti sudygusias sėklas?

Švieži sėklų daigeliai yra suminkštėję, skanūs, praturtinantys įprastą maisto racioną. Jais užberiamos šviežios žalios salotos, sumuštiniai, įberiama į padažą ir dribsnius, sriubas, įdaromi mėsos muštiniai, gardinamos picos ir miltų kepiniai.

Išbandykite šį patiekalą.

Grūdėta varške ir daigintomis geltonosiomis pupelėmis įdaryti agurkų gabaliukai:

1 ilgavaisis agurkas,
grūdėtos varškės indelis,
1 šesnako skiltelė,
1 puodelis daigintų geltonųjų pupelių,
svogūnų laiškų,
žiupsnelis druskos, šviežiai maltų pipirų,
saujelė pakepintų saulėgrąžų branduolių.

Nupjaukite agurkų galiukus, jį supjaustykite į 4 dalis. Kiekvieną dalį išskobkite, kad kraštuose po liktų 0,5 cm. Grūdėtą varškę paskaninkite druska, pipirais, smulkintu česnaku ir pjaustytais svogūnų laiškais. Įmaišykite daigintas geltonąsias pupeles. Masę sukraukite į išskobtus agurkų gabalėlius. Apibarstykite saulėgrąžų branduoliais.

Skanaus ir į sveikatą! Papildę organizmą maistingais, gyvybingais, nekaloringais produktais, sustiprinsite imuninę sistemą. Pereinamuoju pavasario sezonu nekamuos sloga, sinusitas, gripas, peršalimas, užsikimšusi nosis.

medguru.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Įvertino Prezidento metus: nemanau, kad Nausėda vis dar galvoja, kuo Grybauskaitė blogesnė už jį (5)

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį apžvelgė savo pirmuosius darbo metus. Tiesa,...

Kremliaus kardiologų pasiūlymo atsisakęs Janulaitis – apie parduotą „Fermentą“, milijonus ir nakvynes stotyse (12)

Biotechnologijų ir aukštojo mokslo plėtra – dvi sritys, kuriuos vainikuoja turtingą ir...

Užkalnis. Ne didvyrių žemė, o šlapių viščiukų šalis (186)

Jums nepatiks, ką aš dabar parašysiu. Galimai net įniršite. Tačiau jei pasipiktinsite, tai tik...

Mama žingsnis po žingsnio parodė, kaip pasigaminti žemaitiškus šaltibarščius

Šaltibarščiai – vasaros maistas, tačiau jų ruošimo būdų yra apstu. Iš šalies atrodo visi...

Bandantiems prisibelsti į polikliniką trūko kantrybė: tai už ką gi mes mokame? (418)

Praėjusią savaitę „Delfi“ rašė, kaip vilniečiams nepavyksta prisiskambinti į didžiausią...

Su valstybinių žiniasklaidos priemonių atstovais susitikęs Lukašenka: mes čia įvesime tvarką (63)

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka mano, kad reikia „įvesti tvarką“ su žodžio...

Erika Vitulskienė prabilo apie išgyventą depresiją ir jos metu priaugtą svorį: tai buvo momentas, kai nenorėjau nieko

Kokia yra tikroji grožio, svorio ir dietų kaina? Ši tema neabejotinai aktuali tiek vyrams, tiek...

Kaip keitėsi kainos birželį: labiausiai brango vaisiai, odontologų paslaugos (2)

Lietuvos statistikos departamentas ketvirtadienį pranešė, kad šių metų birželį, palyginti su...

Sveikatos receptas. Endokrinologė: jei moterims plaukeliai auga šiose vietose, vertėtų susirūpinti svarbus mokslinis atradimas, sergantiems širdies ligomis

Laidoje svečiuosis endokrinologė Modesta Petravičiūtė, su kuria pasikalbėsime apie plaukuotumą....

Estai jau nusistatė raudonąją liniją, kurią peržengus bus vėl įvedami apribojimai papildyta (80)

Estijos sveikatos apsaugos departamentas apsisprendė, koks skaičius koronavirusinės infekcijos...

|Maža didelių žinių kaina