Grūdų, sėklų, ankštinių kultūrų daiginimo bumas prasidėjo dar 1970 metais, jau tuomet buvo pastebėtas jų keliamas teigiamas poveikis sveikatai, ir šis maistingas produktas buvo įtraukiamas maisto pramonėje ir ypač plačiai naudota praturtinant sportininkų maitinimosi racioną.
© Shutterstock nuotr.

Visgi, net ir šiandien yra žmonių, kurie nežino kuo daigai yra naudingi ar tiesiog, nežino kaip juos reikia sudaiginti ir kaip juos galima įtraukti į kasdienę mitybą.

KILO.LT mitybos specialistė Ieva Savicka pasakoja kuo naudingi daigai ir kaip teisingai juos sudaiginti.

Kuo naudingi daigai?

Daigai yra labai maistingi, kadangi sėklos turi sukaupti tam tikrą kiekį maistinių medžiagų, kad būtų pradėtas daiginimo procesas. Juose yra didesnis baltymų, vitaminų ir mikro/makro elementų kiekis lyginant su neaktyviomis, nedykstančiomis sėklų, ankštinių ir grūdų formomis.

Vykstant daiginimui pati sėkla tampa lengviau virškinama, o iš jos gaunamos maistinės medžiagos yra itin lengvai pasisavinamos. Daigai yra siejami su organizmo gyvybinių procesų atkūrimu ir reguliavimu, kraujo spaudimo ir cholesterolio kiekio kraujyje normalizavimu. Daiginti produktai taip pat pasižymi dideliu antioksidacinių medžiagų kiekiu.

Daigintomis sėklomis galima gardinti ir taip praturtinti didesniu naudingų maistinių medžiagų kiekiu salotas, kokteilius, puošiant omletus ar net kokius sumuštinukus.

Visgi, nerekomenduojama valgyti termiškai neapdorotų ankštinių kultūrų daigų dėl galimo toksinio poveikio sveikatai, todėl jų naudojimas troškiniams ar kitiems karštiems patiekalams yra tinkamiausias variantas. Tuo labiau, tinkamas terminis apdorojimas padeda išvengti ir bakterinių susirgimų.

Sudaiginti galima bene kiekvieną sėklą, tačiau ne visos jos yra tinkamos vartojimui, todėl nusprendus kokia nors daiginta rūšimi praturtinti kasdienį racioną, patartina plačiau pasidomėti, ar jų vartojimas yra saugus.

Kaip teisingai sudaiginti daigus?

Tinkamai pasirinkite sėklas ar grūdus. Jie neturi būti kaip nors termiškai apdoroti ar kitaip pažeisti. Pavyzdžiui norint sudaiginti grikius, reikėtų ieškoti žaliųjų grikių, kurie dar nėra kepinti.

Parduotuvių lentynose mes įpratę matyti ruduosius grikius, tačiau pastarieji jau nesudygs.

Daiginti pradėkite nuo mažesnių kiekių. Mažesnius kiekius yra lengviau prižiūrėti bei suvartoti bus paprasčiau.

Ieva Savicka
Ieva Savicka
© Organizatorių nuotr.

Pasirinkus pusę stiklinės sėklų, grūdų ar ankštinių, juos kruopščiai nuplaukite (plūduriuojančias išmeskite – jos nesudygs) ir supilkite į stiklainį.

Stiklainio turinį užpilkite 2 stiklinėmis vandens, sumaišykite, kad vanduo patektų į visus sėklų tarpelius. Tiesa, norint sudaiginti ankštines kultūras, gali prireikti daugiau vandens, nes didžioji dalis greitai sugeriama.

Viską palikite nakčiai kambario temperatūroje.

Nukoškite vandenį ir dar kartą praskalaukite sėklas, grūdus ar ankštinius.

Jei daiginami smulkūs grūdai ar sėklytės, sudėkite jas atgal į stiklainį, o platesnius augalus, kaip pupas, sudėkite į drėgna marle padengtą rėtį. Sėklas uždenkite audeklu.

Stiklainį ar rėtį palikite ir vėl stovėti kambario temperatūroje.

Venkite tiesioginių saulės spindulių.

Kas dieną kartokite skalavimo procesą ir palikinėkite sėklas, ankštines ar grūdus stovėti kambario temperatūroje. Smulkesnės sėklos sudygsta maždaug per 1-4 dienas, stambesnės – 6 dienas.

Norint ilgiau išlaikyti sudaigintas sėklas, sudėkite jas į stiklainį ar plastikinį maišelį ir dėkite į šaldytuvą.

Daigus reikėtų suvalgyti kuo greičiau ir ne ilgiau, kaip per vieną savaitę. Jei per šį terminą daigai jau spėjo pakeisti spalvą, nuvysti ar atsirado nemalonus kvapas – nevalgykite jų.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

VSD pažymose – ne tik „MG Baltic“: atskleisti kitos įtakingos verslo grupės veiksmai (167)

Neleistinus politikų ir verslo ryšius tiriantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas...

Latvijos ekonomistas: pamirškite apie 20–30 proc. algų augimą (40)

Darbdaviai Baltijos šalyse dar puikiai pamena praėjusią finansų krizę, todėl darbuotojams...

Artimieji susikibo dėl nužudyto kovotojo Morkevičiaus palaikų: už urnos laikymą namuose velionio mylimajai gresia bauda (52)

2016 metų gruodį nužudytas garsus kovotojas Remigijus Morkevičius , kuris TV žiūrovams buvo...

Prie jūros susiruošusi moteris pateko į kuriozinę padėtį autobuse (3)

Vilnietė Marija atsidūrė gana kuriozinėje situacijoje. Moteris su keturmete dukra iš sostinės...

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas užfiksuotas pikantiškoje vietoje (148)

Antradienio vakarą Druskininkų miesto meras Ričardas Malinauskas leido kartu su šimtais...

Puiki trąša svogūnų laiškams: augs kaip išprotėję (7)

Jei norite užsiauginti stambių ir skanių svogūnų, turite atsižvelgti į daugybę aspektų....

Orai: po trumpo lietaus temperatūra pašėlusiai kils – galimas 30 laipsnių karštis (19)

Itin gražiais ir šiltais orais lepinusi gegužė nesiliaus mūsų stebinti ir toliau. Savaitės...

Odontologės įspėja: neatlikus įprastos procedūros, gresia baisios ligos ir byrantys dantys (162)

Kada paskutinį kartą jums buvo atlikta burnos higienos procedūra? Odontologės įspėja, kad...

Vyrų siaubas: ar įmanoma sustabdyti plikimą? (11)

Plikimas yra šis tas, su kuo teks susidurti daugeliui vyrų. Ir nieko nepadarysi. Mokslininkai jau...

DELFI skaitytojai atvėrė namų duris: pamatykite, kaip jie gyvena (28)

Konkursas „Interjeras, kurį sukūriau pats“ paskatino daugybę DELFI skaitytojų pasidalinti savo...