Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova:

– Ar sveika valgyti medų – priklauso nuo kiekio. Juk apie 70-80 proc. medaus sudaro cukrūs (monosacharidai), o jie mūsų racione turi sudaryti kuo mažesnę dalį, neviršyti 5-10 proc. raciono, t. y. 100 kilokalorijų moterims, 130 kilokalorijų vyrams. O tai atitinka arbatinį šaukštelį moterims ir pusantro šaukštelio vyrams. Tai adekvatus ir sveikas kiekis.

Medus turi nedidelį kiekį vitaminų, daugiausia vitamino C, tačiau tų vitaminų nepakanka organizmo paros poreikiui patenkinti.

Daugiausia medus vertinamas dėl jame esančių daugiau nei 30 įvairiausių mineralų, mikroelementų, antioksidantų (flavanoidų ir polifenolių), kurie mažina oksidacinį stresą organizme ir apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Medus turi antiuždegiminį, antimikrobinį poveikį, skatina žaizdų gijimą, mažina uždegimą aplink žaizdą. Šios savybės, kaip ir antioksidacinis poveikis vėžiui ir metastazėms, dar tiriamas mokslininkų. Pripažinta, kad medus slopina kosulį vaikams, o elektrolitų gėrimas iš vandens, medaus, citrinos ir druskos padeda greičiau susigrąžinti jėgas sportininkams.

Atsargiai, pasitarę su gydytoju, medų turėtų vartoti ties žmonės, kurie serga cukriniu diabetu, jis draudžiamas netoleruojantiems gliukozės ir fruktozės bei vaikams iki 1 metų amžiaus.