aA
Cukinijos – mažai kalorijų turinčios daržovės. Dietologai tvirtina, kad jos pašalina iš organizmo toksinus ir cholesterolį.
© Shutterstock nuotr.

Apstu naudingųjų medžiagų

Ne veltui cukinijos vadinamos vienomis sveikiausių daržovių. Jose apstu naudingųjų medžiagų: vitaminų C, B1, B2, E, pektinų, angliavandenių, natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko, fosforo ir t. t.

Cukinijose nedaug organinių rūgščių, todėl jos netgi gelbsti turint skrandžio ir žarnyno problemų. Jose esančios skaidulinės medžiagos itin švelnios, nedidelis cukraus kiekis, todėl tinka vartoti mažiems vaikams ir sergantiesiems cukralige.

Be to, cukinijos iš organizmo šalina nuodingąsias medžiagas: šviną, radioaktyvųjį stroncį, gyvsidabrį, cholesterolį.

Valgant šias daržoves sumažėja tikimybė susirgti vėžiu ir kitomis sunkiomis ligomis. Taip pat cukinijas rekomenduojama vartoti asmenims, dirbantiems protinį darbą. Šios daržovės stiprina širdį, gerina medžiagų apykaitą, jose nėra cholesterolio ar sočiųjų riebalų. Be to, cukinijos itin naudingos ir norint sulieknėti, nes yra nekaloringos. Įrodyta, jog šios daržovės stiprina imunitetą, tad pamaloninsite ne tik skrandį, bet ir išvengsite įvairių ligų.

Keičia skonį

Dėl neutralaus ir malonaus skonio cukinijos tinkamos daugelio patiekalų gamybai. 100 gramų šviežios cukinijos yra tik 15 kalorijų.

Tiesa, lieknėjantiems svarbu mokėti tinkamai jas paruošti cukiniją. Geriausia ją valgyti žalią, tačiau galima šiek tiek termiškai apdoroti arba paruošti ant grotelių. Į šią daržovę gana stipriai įsigeria riebalai, todėl nerekomenduojama jos kepti naudojant riebalus.

Cukinijas galima naudoti visur: salotoms, padažams, įdaryti, virti troškinius, kepti blynus, pyragus, dėti į bulvių plokštainį arba net gaminti uogienes žiemai. Kad uogienė būtų gardi, gaminant būtina naudoti rūgštokus vaisius ir daržoves, mat cukinija visiškai nerūgšti.

Be to, šios daržovės turi savybę – keisti savo skonį. Jas sėkmingai galima paversti net ir konservuotais ananasais – tereikės šių vaisių sulčių ir turėsite puikų desertų pagardą. Taip pat maistui tinka ir cukinijų žiedai, dažniausiai vyriškieji (jie – tuščiaviduriai), kurie kepami tešloje, džiūvėsėliuose arba įdaryti. Dažnai jie naudojami ir įvairiems patiekalams puošti.

Pasaulyje paplitus ekologiškai madai tapo itin populiaru kepti pikantiško skonio cukinijų duoną. Manoma, jog tai – populiariausias cukinijų naudojimo būdas pasaulyje. Teigiama, jog tokia duona tampa itin puri ir drėgna.

Verta žinoti

Naudingąsias savybes cukinijos išsaugo beveik visus metus. Laikyti šias daržoves reikėtų sausoje ir tamsioje vietoje. Skanios jos išlieka iki pat pavasario, tačiau kai kurios rūšys karsteli dar žiemą, todėl ilgam laikymui reikia pasirinkti tinkamą rūšį.

Receptai

Cukinijų ir vištienos troškinys
Cukinijų ir vištienos troškinys
© Fotolia nuotr.

Vištiena su cukinija ir bazilikais

Reikės:

300 g vištienos krūtinėlės,
2 skiltelių česnako,
1 nedidelės geltonosios cukinijos,
100 g grietinės ,
1 šaukšto miltų,
100 ml sultinio
šakelės šviežio baziliko,
3 valgomųjų šaukštų aliejaus,
druskos ir pipirų.

Cukiniją supjaustykite plonais griežinėliais. Vištieną supjaustykite nedideliais kubeliais ir sudėkite į keptuvę, įkaitintą keletu šaukštų aliejaus. Keletą minučių pakepkite vištieną, sudėkite smulkintą česnaką, po minutės – cukiniją. Viską kepkite dar 3–5 min. Kepkite ant didelės ugnies, taip cukinijos ne suminkštės, o apskrus. Po kelių minučių sudėkite baziliką, berkite druską, pipirus ir miltus. Kepkite 1 min., nuolat maišykite. Dubenėlyje sumaišykite sultinį ir grietine, tada supilkite į keptuvę su paukštiena ir cukinijomis. Sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kol padažas pradės virti. Vištieną su geltonąja cukinija ir bazilikais patiekite šiltą su virtomis bulvėmis ar ryžiais.

Cukinija – viena vertingiausių daržovių
© Shutterstock

Cukinijos užkepėlė

Reikės:

2 vidutinio dydžio cukinijų,
1 svogūno,
300 g faršo,
2 šaukštų džiūvėsėlių,
nedidelio ryšulėlio petražolių, smulkių svogūno laiškų,
70 g fermentinio sūrio,
druskos, pipirų pagal skonį,
pusės nedidelės aitriosios paprikos,
2 skiltelių česnako,
2 plonų griežinėlių rūkytos šoninės.

Cukinijas perpjaukite per pusę ir su šaukštu išskobkite vidų. Šlakelyje alyvuogių aliejaus pakepinkite smulkintą svogūną iki skaidrumo. Sudėkite cukinijų minkštimą, česnakus, smulkintą šoninę ir dar pakepinkite. Leiskite atvėsti. Pakepinkite faršą. Į jį daržoves, šoninę, džiūvėsėlius bei likusius ingredientus ir gerai išmaišykite. Įdarą sudėkite į cukinijas. Orkaitėje kepkite 40 min. 180 laipsnių temperatūroje. Likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos, užberkite tarkuoto sūrio.

Prancūziškas citrininis keksas
Prancūziškas citrininis keksas
© Fotolia nuotr.

Cukinijų keksas su citrina ir mėtomis

Reikės:

400 g išvalytos, nuluptos cukinijos,
400 g miltų,
200 g cukraus,
125 g sviesto,
40 ml aliejaus,
1 citrinos,
2 šaukštelių su kaupu kepimo miltelių,
3-4 šaukštų smulkintų mėtų lapelių,
žiupsnelio druskos,
2 kiaušinių.

Sviestą išlydykite ir palikite atvėsti. Kiaušinius suplakite su cukrumi ir druska, įmaišykite aliejų bei sviestą. Sutarkuokite geltonąją citrinos žievelę ir įspauskite 3 šaukštus sulčių, išmaišykite. Cukiniją sutarkuokite burokine tarka, nuspauskite skystį ir įmaišykite į tešlą. Suberkite mėtas. Pabaigoje įmaišykite persijotus miltus su kepimo milteliais. Tešlą supilkite į aliejumi išteptą kekso skardą. Kepkite 190 laipsnių temperatūroje, apie 50 minučių.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
1.5000

Top naujienos

Politikai pavargo nuo Pranckiečio dramos Seime: yra paprastas scenarijus, kuris remiasi pragmatiškais skaičiavimais (42)

„Deja, ponas Pranckietis pasirinko kitą kelią – žaidimą procedūromis, kas veda į niekur arba...

Ant rekordinės vertės sutarties parašą raitęs Sabonis lieka „Pacers“ klube (39)

Nuo 2017-ųjų „Pacers“ ekipos garbę ginantis Domantas Sabonis pasirašė naują ketverių...

Katkus: Karbauskis ir „valstiečių“ partija dabar jau pasiekė dugną ir įgijo daugiau priešų (362)

„Kiekviena Lietuvos valdžia pralaimi kitus rinkimus. Tad ši valdžia pralaimės kitus rinkimus, ir...

Po rekordiškos rudens šilumos – pokyčiai savaitės viduryje (1)

Šiandien Lietuvą užkliudys virš Norvegijos besisukančio ciklono pakraštys. Per mūsų kraštą...

Lietuvoje daugėja nuo sekso priklausomų žmonių: kada malonumas jau virsta liga požymiai, išduodantys priklausomybę (54)

Priklausomybė nuo sekso – Lietuvoje vis dar apipinta mitais ir dažnai net nelaikoma rimta liga....

Kai pečiais gūžčioja net Šaras: klasiškai pataikantis „Žalgiris“ – nokautuojanti jėga laida „Krepšinio zona“ (4)

Nepaisant to, kad jo marškinėliai nebekaba sostinės arenų palubėse, Šarūnas Jasikevičius...

Po šeštą parą alinančio košmaro Alytuje – naujausios žinios: kai kur tarša viršyta 10 kartų (247)

„Tie momentiniai dalykai tikrai kelia nerimą. Dėl Miklusėnų man labai neramu, darome viską, ką...

Įpyko dėl mokesčio perkant už mažiau nei 20 eurų: Lietuvos įstatymai leidžia tokį taikyti (177)

Užsakymo paruošimo mokestis , – štai su tokiu dar iki šiol nematytu mokesčiu apsipirkusi el....

Kėdainietė tikina nuo vilko apsigynusi lenta: žiūrėjau jam tiesiai į akis (259)

Kėdainių rajono gyventojai jau kuri laiką negali ramiai gyventi dėl vis labiau įžūlėjančių...

Ar tai Europa, ar Azija: kur pasimetė gruzinai? (22)

Kas išties stebina atvykus į Gruziją, tai jos dvilypumas. Šalis, o taip pat ir visas Kaukazo...