Nuskausminamuosius vaistus gaminančios bendrovės "Mundipharma" lėšomis atliktas tyrimas nustatė, kad 19 proc. suaugusiųjų gyvena kęsdami skausmus, kurie dažnai trunka metų metus, ir negauna tinkamos pagalbos.

Labiausiai chroniški skausmai paplitę Norvegijoje (30 proc.), mažiausiai - Ispanijoje (11 proc.). Į šį sąrašą patenka Didžioji Britanija (13 proc.), Prancūzija (15 proc.), Vokietija (17 proc.) ir Italija (26 proc.).

Trečdalis taip vargstančių žmonių sakė skausmą jaučiantys kiekvieną gyvenimo minutę, penktadalis tvirtino skausmą tveriantys dvidešimt ir daugiau metų, o ketvirtadalis manė, kad juos gydantis medikas nežino, kaip kovoti su skausmu.

Nustatyta, kad prasčiausiai su skausmu kovojama Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje, o veiksmingiausiai - Suomijoje, Airijoje ir Vokietijoje. Iš visų šių šalių skausmas greičiausiai numalšinamas Vokietijoje.

Rezultatai rodo, kad penktadalis pacientų dėl skausmo neteko darbo, 21 proc. žmonių buvo diagnozuota skausmo sukelta depresija, o 16 proc. sakė, jog juos kamuojantis skausmas kartais esti toks stiprus, kad jiems norisi numirti.

Beveik trečdalis pacientų tvirtino nebuvę informuoti apie naujus skausmo kontrolės metodus. Vienintelis įmanomas paaiškinimas - 65 proc. pacientų kreipėsi tik į du gydytojus, vienas kurių paprastai būdavo bendrosios praktikos specialistas.

Dažniausiai skausmams malšinti išrašomi nesteroidiniai priešuždegiminiai preparatai (45 proc.), silpni opiatai (24 proc.), paracetamolis (18 proc.), COX-2 inhibitoriai (6 proc.) ir stiprūs opiatai (5 proc.).

Vidutinis skausmą kenčiančių pacientų amžius - 50 metų. Dažniausiai pasitaikanti skausmų priežastis yra artritas ir osteoartritas - šiomis ligomis serga 34 proc. pacientų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją