Kaip rašoma healthyfoodhouse.com, žalioje Chalapo paprikoje – 4 kalorijos, 1 g angliavandenių, 1 g baltymų ir 0,4 g ląstelienos. Jose gausu kalio, beta karotino, vitaminų A, C, B ir K, folio rūgšties.

Chalapo paprikos naudingos daugeliu aspektų:

1. Lieknina. Šiose paprikose esantis komponentas kapsicinas aktyvina vadinamuosius ruduosius riebalus ir taip prasideda riebalų deginimo procesas.

Kapsicinas kasdien 4–5 proc. pagreitina medžiagų apykaitą, be to, mažina apetitą.

2. Malšina skausmą. Kapsicinas laikinai užblokuoja skausmo receptorius. Mokslininkai įspėja – negalima dėti Chalapo paprikų tiesiai ant odos, geriau naudoti purškalus, kurie numalšins artrito, nervų ir net migrenos skausmą.

3. Kovoja su vėžiu. Tyrimai rodo – kapsicinas kovoja su 40-ies rūšių vėžinėmis ląstelėmis, o sveikoms ląstelėms kūne nekenkia. Be to, trukdo vėžio ląstelėms augti ir dalintis.

4. Atkemša nosį. Kapsicinas kaitina, taigi valo, atkemša kvėpavimo takus, sinusus.

5. Naudingas sveikatai. Vieno tyrimo duomenimis, prieš daug angliavandenių turintį patiekalą suvalgius 5 g kapsicino, sumažinamas cukraus lygis kraujyje.

6. Mažina aukštą kraujospūdį. Aitriosiose paprikose ir Chalapeno paprikose yra daug flavonoidų, Vitaminų A ir C, kurie mažina kraujospūdį.

7. Gydo infekcijas. Yra įrodymų, kad kapsicinas stabdo mielių ir maisto bakterijų dauginimąsi, užkerta kelia streptokokinei anginai, dantų gedimui, chlamidijų infekcijoms. Tiesa, pastarojo tyrimo didžioji dalis buvo atlikta laboratorijoje.

8. Saugo nuo skrandžio opų. Naujausių tyrimų duomenimis, skrandžio opų priežastis – ne aštrus maistas. Kadangi kapsicinas malšina uždegimus, gali apsaugoti nuo skrandžio opų. Kai kurių tyrimų duomenimis, jis netgi naikina helicobacter pylori bakteriją skrandyje. Tiesa, jei turite opų, pirmiausia pasitarkite su gydytoju dėl aštraus maisto valgymo.

9. Naudingas nėštumo metu motinai ir vaisiui. Chalapo paprikose daug folio rūgšties, kuri ypač reikalinga besiformuojančiai vaisiaus nervinio vamzdelio ir raudonųjų kraujo kūnelių formavimuisi. Stiklinėje Chalapo paprikų yra 11 proc. rekomenduojamos folio rūgšties dienos normos.

Jei norite įtraukti į mitybos racioną Chalapo paprikų, pradėkite nuo kelių griežinėlių į padažus, užtepus, galite paraugti arba įdėti kelis griežinėlius į aliejų.

Šviežių Chalapo paprikų galite įpjaustyti į kiaušinienę, į avokadų užtepą, valgyti su mėsos kepsniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)