„Kai vyras nesugeba sublizgėti kitaip, jis nuplinka“ – šis įžeidžiantis pokštas yra aiškiai ne apie garsųjį aktorių. Tai, kas daugeliui jaunų vyrų yra prakeiksmas, Holivudo širdžių ėdikui Bruce‘ui Willisui tapo privalumu. Numojęs ranka į kompleksus ir nusistatymus, „kietas riešutėlis“ mėgaujasi gyvenimu ir vienos garsiausių pasaulyje plikių gražumu, rašo žurnalas „Zdorovje“.

Griausmas iš giedro dangaus

Taip ramiai savo retėjančius plaukus Bruce‘as Willisas vertino ne visą laiką. Būdamas maždaug trisdešimties, jis pastebėjo, kad plinka ir puolė į neviltį. Aliejaus į ugnį kliūstelėjo ir toje pačioje filmavimo aikštelėje dirbęs Jackas Nicholsonas. Pažvelgęs į išdavikiškai šviesti bepradedančią galvą jis pastebėjo: „Drauge mano, o tavo galva juk netrukus taps panašia į didelį vištos kiaušinį“.

Aktoriui, kurio karjera buvo vos beprasidedanti, tokia perspektyva kėlė siaubą. Jis dar tik pradėjo garsinti savo vardą, suvaidinęs pagrindinį vaidmenį seriale „Mėnulio šviesa“, už ką buvo apdovanotas „Emmy“ statulėle ir žiūrovų simpatijomis. Taip pat už vaidmenį seriale aktorius gavo ir nemažą pelną: kiekvienos serijos filmavimas jo sąskaitą papildydavo 50 tūkst. dolerių.

Vyrukui iš Amerikos glūdumos, kuris dar neseniai filmavosi tik reklamose ir antrarūšiuose filmuose, o laisvalaikiu viename iš Niujorko barų apsiavęs ratukinėmis pačiūžomis dirbo padavėju, dalyvavimas populiariame seriale buvo milžiniška sėkmė. Niekam nežinomas aktorius prodiuseriams taip patiko, kad vietoj epizodinių vaidmenų jam atiteko pagrindinis vaidmuo su partnere Cybill Shepherd – o JAV geltonoji spauda šiuos du aktorius nedelsiant supiršo.

Bet iš tikrųjų B.Willisas tuo metu domėjosi visai kita moterimi. 1987 metais filmo „Stakeout“ premjeroje jis susipažino su jauna aktore bei to paties filmo pagrindinio vaidmens atlikėjo sužadėtine Demi Moore ir beprotiškai ją įsimylėjo. Demi, kaip ir jis, buvo mėgėja išgerti (dėl ko jai netgi kartą teko gydytis reabilitacijos klinikoje) bei parūkyti. Jų santykiai vystėsi labai greitai ir po trijų mėnesių buvo atšvęstos vestuvės. Netrukus gimė pirmoji jų duktė Rumer Glenn. Į priekį pajudėjo ir B.Williso kino karjeros reikalai. Po sėkmingo vaidmens seriale jį tiesiog užplūdo pasiūlymai filmuotis. Ir še tau – pradėjo šviesti plikė, retėti plaukai...

Specialisto komentaras

Kino aktorius turi daug nelaimės draugų. Statistika byloja, kad su vienokia ar kitokia nuplikimo forma susiduria 70-75 proc. vyrų. Tai kodėl gi vienų galvas iki pat senatvės puošia tankūs plaukai, o kiti jau 20-30 metų teturi 3 eiles po 7 plaukus?

„Dauguma vyrų dėl plikės turėtų kaltinti genus. Jų plaukų folikulų ląstelės būna itin jautrios vienai iš vyriško lytinio hormono testosterono formai – dihidrotestosteronui, kuris bėgant laikui sutrikdo plaukų augimą“, - aiškina Maskvos Šiuolaikinės medicinos centro gydytojas-trichologas Georgijus Abramovas.

Yra ir kitas variantas – neįprastai didelis vyriškų hormonų kiekis. Dažniausiai tai yra individuali savybė.

Tačiau daugeliu atvejų vyriškų hormonų apskritai nederėtų kaltinti. Pavyzdžiui, kai kurie šampūnai nuo pleiskanų veikia kaip šveitikliai ir pažeidžia galvos odą.

Plaukų netekimo priežastis gali būti kaklo slankstelių osteochondrozė, skydliaukės veiklos sutrikimai, virškinimo trakto problemos ar mikroelementų stoka. Pastaroji dažniausiai pasireiškia kaip virškinimo sistemos ligų, sutrikdančių maisto medžiagų, vitaminų bei mikroelementų įsisavinimą, palydovė. Gaunami skurdūs energijos ištekliai visų pirma atitenka svarbesniems organams – širdžiai ir smegenims, o plaukams tenka badauti.

Nuolatinis plikimo palydovas – stresas: reguliarūs kraujagyslių, maitinančių plaukus, spazmai sukelia jų slinkimą. Dėl to nevertėtų per daug kritiškai vertinti ir Briuselio (Belgija) mokslininkų, priskyrusių hipnozę prie plikimo gydymo priemonių. Jie tvirtina, kad hipnozė gerina galvos odos kraujotaką ir teigiamai veikia imunitetą. Dar galima pridurti, kad hipnozė padeda šalinti psichologinį plaukų slinkimo priežasties komponentą. Savitaiga – didi galia, tvirtina ekspertai.

Norint išsiaiškinti, ar yra vilties susigrąžinti jau nuslinkusius plaukus, reikia turėti kantrybės ir visapusiškai išsitirti.

O man nesvarbu

B.Willisas sumokėjo nemažai pinigų už gydymą prestižinėje Šveicarijos klinikoje. Bet plaukų svogūnėlių persodinimas iš pakaušinės galvos srities į momenėlio, smilkinių ir viršugalvio sritį buvo nesėkmingas: persodinti plaukai vis vien slinko.

Specialisto komentaras

„Pakaušyje beveik visuomet lieka juostelė plaukų, kurie yra visiškai nejautrūs vyriškiems lytiniams hormonams. Šie folikulai dažniausiai ir būna persodinami į nuplikusias galvos vietas. Persodinimui naudojami savi audiniai, todėl plaukai kuo puikiausiai prigyja ir auga naujoje vietoje. Bet jei vyras plinka dėl kokios nors ligos, tuomet operacija – ne išeitis. Taip pat nerekomenduojame ir dirbtinių plaukų priauginimo - “, - aiškina medicinos mokslų daktaras profesorius Aleksandras Šestopalovas.

B.Willisas į plikę numojo ranka. Juolab, kad jo karjeros reikalai klostėsi puikiai: pasirodžius filmui „Kietas riešutėlis“, jo populiarumas išaugo iki debesų. O kartu pagerėjo ir vis didėjančios šeimos padėtis (netrukus D.Moore pagimdė dar dvi dukteris): už vaidmenis aktorius gaudavo ne mažiau nei po 5 mln. dolerių.

Šeimos biudžetą neprastai papildė ir pasaulinis restoranų tinklas „Planet Hollywood“, kurį B.Willisas ir D.Moore kartu su A.Schwarzeneggeriu, S.Stallone ir W.Goldberg atidarė 1991 metais. Dėl to šeimynos turto vertė viršijo 200 mln. dolerių. O tuo tarpu B.Williso plaukai visiškai išretėjo, todėl aktorius juos nusiskuto, taip Holivude išpopuliarindamas tokios „šukuosenos“ madą.

Panašiai elgiasi ir kiti plaukų vešlumu pasigirti negalintys žmonės. Bet yra ir žmonių, kurie savo galvos odą linkę slėpti – pavyzdžiui, Seanas Connery, kuris, vaidindamas agentą 007, nešiojo specialų peruką. Bet perukai visgi retenybė. Vyrai dažniausiai arba nuskuta plaukų likučius, arba gydosi.

Specialisto komentaras

Šiuolaikiniai vyrai turi nemažai pasirinkimų: nuo jau minėto savų plaukų persodinimo iki nechirurginių metodų, pavyzdžiui, mezoterapijos ar farmakopunktūros, kuomet veikiami bioaktyvūs galvos bei kaklo taškai. Šiais laikais ganėtinai populiarūs preparatai su minoksidilu (ši medžiaga dažnai panaudojama gaminant kai kurias kosmetines priemones).

Atminkite, kad šie preparatai turi kontraindikacijų ir jiems būdingas „atoveiksmio sindromas“: kai nustojama juos vartoti, plaukai vėl nuslenka. Bet svarbiausia – šių preparatų negalima ir netgi pavojinga vartoti keletą metų iš eilės. Tačiau jie yra naudingi ir būtini kaip laikina priemonė, kuri pristabdo plikimą kol pacientas tiriamas ir ieškoma jo plikimo priežasties.

Iš augalinių preparatų galima būtų pasiūlyti juodojo serbento, raktažolės, avokado, pačiulių aliejus. Nepamirškite vitamino B6 (jo gausu alaus mielėse) ir dilgėlės.

Galvos plaukų augimą stimuliuoja ir estrogenai – moteriški lytiniai hormonai. Jų, be abejo, vyrams niekas nerekomenduos. Tačiau estrogeniniu veikimu pasižymi apynių spurgų, vynuogių sėklų ir luobelių, verbenos, jonažolės, raudonojo dobilo, šalavijo ekstraktai, javų daigų, alyvų, kanapių, palmių, kokoso aliejai.

Bet nepamirškite, kad fitopreparatai – tai ne panacėja, o tik būdas pailginti plaukų gyvenimą. Neverta iš jų daug tikėtis, kuomet plaukų kiekis sparčiai mažėja – tokiu metu laikas būtų galvoti apie rimtesnes priemones. Be to, konkrečiam odos bei plaukų tipui netinkami preparatai ar preparatai, kuriems žmogus yra alergiškas yra nenaudingi ir net kenksmingi.

Nėra plaukų? Nenukabink nosies

B.Willisas dėl tokių problemų sau galvos nesuko. Atsikratęs kompleksų dėl retėjančių plaukų, jis pradėjo ne šiaip ignoruoti šukuosenos atstatymo priemones – jis tapo aršiu jų priešininku ir pareiškė, kad jo plika kaukolė – savotiška protesto prieš tuos, kurie bando uždirbti iš kitų žmonių kompleksų, forma.

„Vyriškumas ir sėkmė priklauso nuo tavo charakterio, o ne nuo to, kiek plaukų yra ant tavo galvos“, - tikina aktorius. Sėkmingas jo lipimas į aktorių olimpą yra puikus žodžių įrodymas: „Penktasis elementas“, „Armagedonas“, „Šeštasis jausmas“ ir jau keturi „Kieti riešutėliai“.

Šeimyninis gyvenimas aktoriui klostėsi ne taip puikiai. Po vienuolikos metų, atrodytų, nepriekaištingos santuokos, šeima pradėjo byrėti. 2000 metais aktoriai išsiskyrė.

Nepaisant išsiskyrimo, šie du aktoriai iki šiol palaiko draugiškus santykius. B.Willisas nepamiršta savo dukterų ir neretai jas lepina savo kulinariniais šedevrais. Ir su malonumu leidžia laiką savo buvusios žmonos draugijoje, šokiruodamas dabartinį D.Moore mylimąjį Ashtoną Kutcherį savo beribiu gerumu.

Sako, pastaruoju metu B.Willisas rimtai susidomėjo plaukų klonavimo technologijomis ir netgi konsultavosi su specialistais. Naujoji metodika kol kas išbandyta tik su graužikais ir dar nėra oficialiai tinkama taikyti žmonėms. Bet B.Willisas kupinas ryžto ir yra pasirengęs tapti pirmuoju žmogumi, išbandžiusiu naują procedūrą. O žinant jo ironišką būdą, „kieto riešutėlio“ draugai ir artimieji tik šypteli: tegu guodžiasi. Net jei iš šio užmojo nieko nesigaus ir jis liks toks pat plikas, kaip iki šiol, Bruce‘as nepuls į neviltį. Juk ir taip visas pasaulis jį myli.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją