Tiesa, moksliniais tyrimais dietos privalumai nepagrįsti, rašoma portale netdoctor.co.uk. Diplomuota dietologė Pixie Turner aiškina, kaip veikia bulvių dieta, koks jos maistingumas ir kuo ji rizikinga sveikatai.

Kas laikoma bulvių dieta?

Laikantis bulvių dietos, tam tikrą laikotarpį (kelias dienas, savaites ar net mėnesius) valgomos vien virtos bulvės.

Populiariausia – Timo Steelo siūloma bulvių dietos versija; savo knygoje „Bulvių nauda, arba paprastas būdas sulieknėti“ jis pataria valgyti paprastas virtas bulves 3–5 dienas ir žada, kad taip maitindamiesi per dieną sulieknėsite po beveik pusę kilogramo. Negalima valgyti jokių padažų, riebalų, leidžiama berti tik druskos, bet ir jos dėti nepatariama.

Ilgesnę bulvių dietą išbandė australas Andrew Tayloras – jis ištisus metus valgė vien bulves ir sumažino svorį net 53-imis kilogramais. Laikantis šios drastiškos dietos, leidžiama valgyti ir saldžiųjų bulvių, vartoti žolelių, prieskonių ir neriebių padažų, kaip antai, saldžiųjų paprikų, kepsnių ar pomidorų padažo.

Taisyklės, kurių privalu paisyti laikantis bulvių dietos, galima suskirstyti į tris dalis:

Bulvių įvairovė

Vienose dietose leidžiama valgyti tik paprastų bulvių, kitose leidžiama valgyti ir saldžiųjų bulvių.

Prieskoniai ir kt. pagardai

Kai kuriose bulvių dietose neleidžiama vartoti žolelių, prieskonių, padažų, aliejaus, kitokių pagardų. Mažiau griežtesnėse dietose galima pasiskaninti bulves liesu padažu ar pan.

Gaminimo būdas

Bulvės verdamos su lupenomis arba nuskustos. Būna dietų tik iš virtų bulvių, būna tokių, kur galima valgyti orkaitėje keptas bulves.

Žinoma, nė vienoje dietoje nerasite keptų bulvyčių ar bulvių traškučių.

Ar bulvių dieta veiksminga?

Laikantis bulvių dietos svoris sumažės, nes ši dieta – mažo kaloringumo. Viena vidutinio dydžio bulvė su lupenomis turi 110 kalorijų, tad net jei per dieną suvalgysite 10 bulvių, suvartosite 1100 kalorijų, t. y. mažiau rekomenduojamo kalorijų kiekio – 2000 kalorijų moterims ir 2500 kalorijų vyrams.

„Bulvių dieta nėra efektyvesnė norint sulieknėti, – teigia dietologė P. Turner. – Jos poveikis – kaip bet kurios kitos dietos – ribojama maisto, siekiant apriboti energijos suvartojimą. Daugumai žmonių veikiausiai pabos valgyti vien bulves, todėl mažiau jų suvalgys.“

Ryškių, įvairių skonių maistas susijęs su apdovanojimo pojūčiu smegenyse, o paprastos virtos bulvės tokio poveikio neturi, todėl praktiškai neįmanoma jų persivalgyti. O tai reiškia, kad valgysite, kai tikrai jausite alkį ir tik tam, kad numalšintumėte alkį.

Bulvių dietos privalumai

Pirmiausia – apie bulvių dietos privalumu, o jų yra ne vienas.

Bulvės turi daug vitaminų

Vienoje bulvėje (apie 180 g) yra daugiau nei ketvirtadalis kalcio, vitaminų C, B6 ir kalio dienos normos, be to, yra nemažai folio rūgšties, nikotino rūgšties, fosforo ir mangano. Bulvės – ir antioksidantų šaltinis, ypač liuteino ir zeksantino šviesiose bulvėse, antocianino mėlynosiose ir raudonosiose bulvėse.

Bulvėse daug ląstelienos

Bulvėse yra 3,7 g ląstelienos – tiek, kiek obuolyje. Ląsteliena ne tik reikalinga virškinimo sistemai, bet ir ilgesniam laikui suteikia sotumo, palaiko stabilų cukraus lygį kraujyje. Jose yra ir vadinamojo atspariojo krakmolo, kuris nėra suvirškinamas plonajame žarnyne ir yra naudingas gerosioms žarnyno bakterijoms.

Bulvės nėra brangios

Bulvės pigios, jų visur galima nusipirkti, jos ilgai negenda. Jos greičiau suteikia sotumo. Tarkime, prireiks septynių kruasanų, kad pajustumėte sotumą, kokį suteiks vos viena bulvė.

Bulvių dietos lengva laikytis

Dalis žmonių teigia, kad bulvių dieta – paprasto maisto vartojimas, o tada geriau suvoki, kada nori valgyti iš nuobodulio, o kada realiai jauti alkį.

Galimi bulvių dietos pavojai

Turbūt nebeliko abejonių, kad bulvės nusipelno vietos ant kiekvieno pietų stalo, kita vertus, tam tikrą laikotarpį laikantis bulvių dietos galima ir rizika sveikatai.

Bulvių dieta labai griežta

„Griežta dieta yra riboto valgymo forma, dėl kurios gali atsirasti nesveikas požiūris į maistą. Vienų bulvių valgymas prieštarauja viskam, ką žinome apie subalansuotą, įvairią mitybą“, – teigia dietologė P. Turner.

Ši dieta – stipriai ribojanti, nuobodi, antisociali, be to, neįmanoma gauti visų reikiamų vitaminų ir mineralų, valgant vien bulves.

Bulvių dietoje nėra visų reikiamų vitaminų ir mineralų

Bulvės neturi visų reikiamų vitaminų ir mineralų, kurie būtini žmogaus organizmui – su bulvėmis negausite vitaminų B12, A, kalcio ir cinko. Bulvėse labai mažai baltymų ir riebalų – tik 4,3 ir 0,2 g atitinkamai vienoje bulvėje. Baltymai reikalingi raumenims, kaulams, hormonų gamybai, o riebalai padeda organizmui įsisavinti tam tikrus vitaminus.

Bulvių dieta mažina raumenų masę

Net jei svoris sparčiai mažėja, tai nėra garantas, kad netenkate riebalų. Laikantis dietų, labai dažnai sumažėja raumenų masės, ypač jei pasirenkama mažo kaloringumo, mažai baltymų turinti dieta. Vieno nedidelės apimties tyrimo duomenimis, laikantis 500 kalorijų per dieną dietos, net 18 proc. prarasto svorio sudaro liesųjų raumenų masė.

Bulvių dieta lėtina medžiagų apykaitą

Kai suvalgome mažiau kalorijų, nei reikia mūsų organizmui, sulėtėja medžiagų apykaita. Tokiu atveju netenkama raumenų masės, nes raumenys medžiagų apykaitos požiūriu yra aktyvesni nei riebalai. Laikantis mažo kaloringumo dietos, net 23 proc. sulėtėja kalorijų deginimas, o toks ritmas išlieka dar gana ilgai, net nustojus laikytis dietos.

Ilgalaikėje perspektyvoje sunku išlaikyti mažesnį svorį

Kai, vartojant mažą kalorijų kiekį, sulėtėja medžiagų apykaita ir organizmas ima deginti mažiau kalorijų, šis reiškinys vadinamas adaptyvia termogeneze. Vėl grįžus prie įprastos mitybos, sudėtinga palaikyti naują, mažesnį svorį. Ilgalaikių tyrimų duomenimis, 90 proc. dietų besilaikiusių žmonių svoris sugrįžta iki tokio, koks buvo iki dietos.

Laikantis bulvių dietos, suvartojate daugiau toksinų

Akrilamidas – toksinis chemikalas, kuris susidaro, kai krakmolingi produktai gaminami aukštoje temperatūroje. Didelis akrilamido kiekis kenkia žmogaus nervų sistemai, o gyvūnams sukelia vėžį. Jei ketinate ilgą laikotarpį laikytis bulvių dietos, nelaikykite žalių bulvių šaldytuve, o prieš gamindami pamirkykite vandenyje.

Ar bulvių dieta nekelia pavojų sveikatai?

Laikydamiesi bulvių dietos sulieknėsite, bet moksliškai šios dietos saugumas nėra įrodytas. Kaip minėta, dietologė P. Turner pabrėžė – ši dieta griežtai ribojanti, joje trūksta svarbiausių maistingų medžiagų, ji gali sutrikdyti medžiagų apykaitą. Pasak P. Turner, yra kitokių dietų, o valgyti vienas bulves nuobodu ir nebūtina.

Norint sveiku, natūraliu būdu lieknėti ir palaikyti tolygų svorį, patartina valgyti angliavandenių – daug vaisių, daržovių – žalių lapinių daržovių, špinatų, lapinių kopūstų ir kt.; baltymų – mėsos, žuvies, pupelių, sojos varškės; riebalų – riebios žuvies, avokadų, sūrio. Pasak dietologės, taip pat patartina įtraukti į savo mitybos racioną saikingą kiekį maisto produktų, kuriuos paprasčiausiai mėgstate.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)