Kaip parduotuvėje išsirinkti geriausias braškes

Braškių būna įvairių rūšių (jos pritaikytos augti skirtingais sezonais ir skirtinguose regionuose), tačiau visada renkantis šias uogas būtina atkreipti dėmesį į ryškiai raudoną spalvą.

Braškės rinkimo metu būna pasiekusios piką, vėliau jos nenoksta, – teigia „Driscoll’s“ rinkodaros direktorė Frances Dillard. – Štai kodėl parduotuvėse matote ryškiai raudonas uogas, jos nebenoksta.“

Tad kuo sodresnė braškės spalva, tuo geriau. Venkite uogų su baltomis dėmėmis ar tų, kurios atrodo apvytusios. Jeigu braškės parduodamos su lapeliais, ieškokite žalios lapijos – lapai neturi būti apvytę.

Kaip laikyti

„Geriausias būdas ilgai išlaikyti kaip įmanoma šviežesnes braškes – laikyti jas šaltai“, – tikina komunikacijos vadovė Carolyn O’Donnell iš Kalifornijos braškių komisijos.

Tai reiškia, nereikėtų jų palikti šusti karštame automobilyje, kol lakstote kitų prekių ūkininkų turguje. Kai grįšite namo, laikykite uogas sausai ir neplaukite iki pat tos akimirkos, kai jas jau valgysite.

„Vanduo tik paskatina pelėsio augimą ir braškės pradeda greičiau gesti“, – teigia C. O'Donnell.

Kaip paruošti

Nuskalaukite jas trumpai po vandeniu, paskui prieš pjaustymą leiskite nuvarvėti. Paskui atsargiai peiliu pašalinkite lapelį, tačiau nepersistenkite – tam nereikia nupjauti pusė braškės.

Jeigu braškes norite užšaldyti, nuimkite lapelius ir prieš padėdami į šaldiklį išpjaukite baltas vietas.

„Braškes taip pat galima šaldyti ant kepimo skardos, o paskui jas reikia sudėti į indelius. Taip išvengsite sulipimo“, – aiškina F. Dillard.

Ką galima pagaminti iš braškių

Braškes skanu valgyti vienas (arba dar geriau pamirkius ištirpintame šokolade…). Vis dėlto, yra keletas išties novatoriškų būdų, kaip patiekti jas ant stalo.

„Visur, kur galima panaudoti šviežius pomidorus, juos galima pakeisti braškėmis“, – sako C. O’Donnell.

Pagalvokite apie brusketas su braškėmis, braškėmis gardintas salotas ar net braškių picą su ožkos sūriu ir gražgarstėmis.

„Man taip pat patinka užšaldyti šviežias braškes ir paskui jas naudoti vietoj ledo kubelių limonadui ar sangrijai atšaldyti“, – priduria C. O’Donnell.

Kokia jų maistinė vertė

Geriausia, ką galima pasakyti apie braškes – jos labai naudingos. „Mes išsiaiškinome, kad šios uogos mažina uždegiminius procesus, be to, jose gausu vitamino C ir kitų antioksidantų“, – primena C. O’Donnell.

Tai taip pat puikus ląstelienos ir kalio šaltinis, kuris pasirūpins, kad puikiai funkcionuotų jūsų žarnynas, o raumenys įgautų geriausią formą. Tyrimai atskleidė, kad braškės mažina diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Taip pat jos mažina svorio augimą ir kelių skausmus.

Dar viena gera žinia: vidutinio dydžio braškė turi apie keturias kalorijas, be to, šiame vaisiuje yra santykinai mažai cukraus (stiklinėje žalių braškių yra apie septynis gramus cukraus).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)