aA
Mėgstamiausia vasaros uoga sugrįžo. Vasarą galima vadinti „braškių sezonu“, mat šios uogos džiugina mus iki pat rugpjūčio. Viskas, ką turime žinoti apie braškes, aprašyta womenshealthmag.com.
© Shutterstock

Kaip parduotuvėje išsirinkti geriausias braškes

Braškių būna įvairių rūšių (jos pritaikytos augti skirtingais sezonais ir skirtinguose regionuose), tačiau visada renkantis šias uogas būtina atkreipti dėmesį į ryškiai raudoną spalvą.

Braškės rinkimo metu būna pasiekusios piką, vėliau jos nenoksta, – teigia „Driscoll’s“ rinkodaros direktorė Frances Dillard. – Štai kodėl parduotuvėse matote ryškiai raudonas uogas, jos nebenoksta.“

Tad kuo sodresnė braškės spalva, tuo geriau. Venkite uogų su baltomis dėmėmis ar tų, kurios atrodo apvytusios. Jeigu braškės parduodamos su lapeliais, ieškokite žalios lapijos – lapai neturi būti apvytę.

Kaip laikyti

„Geriausias būdas ilgai išlaikyti kaip įmanoma šviežesnes braškes – laikyti jas šaltai“, – tikina komunikacijos vadovė Carolyn O’Donnell iš Kalifornijos braškių komisijos.

Tai reiškia, nereikėtų jų palikti šusti karštame automobilyje, kol lakstote kitų prekių ūkininkų turguje. Kai grįšite namo, laikykite uogas sausai ir neplaukite iki pat tos akimirkos, kai jas jau valgysite.

„Vanduo tik paskatina pelėsio augimą ir braškės pradeda greičiau gesti“, – teigia C. O'Donnell.

Kaip paruošti

Nuskalaukite jas trumpai po vandeniu, paskui prieš pjaustymą leiskite nuvarvėti. Paskui atsargiai peiliu pašalinkite lapelį, tačiau nepersistenkite – tam nereikia nupjauti pusė braškės.

Jeigu braškes norite užšaldyti, nuimkite lapelius ir prieš padėdami į šaldiklį išpjaukite baltas vietas.

„Braškes taip pat galima šaldyti ant kepimo skardos, o paskui jas reikia sudėti į indelius. Taip išvengsite sulipimo“, – aiškina F. Dillard.

Ką galima pagaminti iš braškių

Braškes skanu valgyti vienas (arba dar geriau pamirkius ištirpintame šokolade…). Vis dėlto, yra keletas išties novatoriškų būdų, kaip patiekti jas ant stalo.

„Visur, kur galima panaudoti šviežius pomidorus, juos galima pakeisti braškėmis“, – sako C. O’Donnell.

Pagalvokite apie brusketas su braškėmis, braškėmis gardintas salotas ar net braškių picą su ožkos sūriu ir gražgarstėmis.

„Man taip pat patinka užšaldyti šviežias braškes ir paskui jas naudoti vietoj ledo kubelių limonadui ar sangrijai atšaldyti“, – priduria C. O’Donnell.

Kokia jų maistinė vertė

Geriausia, ką galima pasakyti apie braškes – jos labai naudingos. „Mes išsiaiškinome, kad šios uogos mažina uždegiminius procesus, be to, jose gausu vitamino C ir kitų antioksidantų“, – primena C. O’Donnell.

Tai taip pat puikus ląstelienos ir kalio šaltinis, kuris pasirūpins, kad puikiai funkcionuotų jūsų žarnynas, o raumenys įgautų geriausią formą. Tyrimai atskleidė, kad braškės mažina diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Taip pat jos mažina svorio augimą ir kelių skausmus.

Dar viena gera žinia: vidutinio dydžio braškė turi apie keturias kalorijas, be to, šiame vaisiuje yra santykinai mažai cukraus (stiklinėje žalių braškių yra apie septynis gramus cukraus).

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Išaušo istorinio vizito diena: kuo Pranciškus skiriasi nuo pirmtakų (21)

Nusistovėję stereotipai esą popiežius, jų aplinką supa didžiulė prabanga.

Po kelionės keltu – lietuvės perspėjimas: nepasitikrinę prarasite nemažai pinigų (45)

Naują būdą keliauti atradusi vilnietė Justina pasijautė išleidusi daugiau nei turėjo. Pasak...

Orai: temperatūra per parą kris 10 laipsnių kiekvieną dieną šals vis labiau (17)

Labai šiltas dienas keis lietingos ir vėsios. Rugsėjo 22 dieną termometrai rodys 10 laipsnių...

Vilniaus centre „pabiro plytos“: neklusnius vairuotojus tramdė net policijos švyturėliais (19)

Artėjant šeštadieniniam popiežiaus Pranciškaus vizitui Vilniuje, pagrindinėse sostinės...

Pasipiktino prabangiais modeliais su „vardiniais“ elektromobilių numeriais, bet „Regitra“ atrado kitą bėdą (169)

Prabangūs BMW, „ Audi “, „Porsche“ su elektromobiliams skirtais valstybinio numerio...

Jauna šeima: kaip pasiruošti susitikimui su popiežiumi (295)

Į susitikimus su rugsėjo 22–23 dienomis Lietuvoje viešėsiančiu popiežiumi Pranciškumi...

Moterų siaubas Klaipėdoje: mieste siautėja ginkluotas užpuolikas (103)

Po moters, šeštadienį vežimėlyje stūmusios vaiką, kraupios akistatos su užpuoliku Klaipėdos...

Nuslėptas dokumentas parodė tikrąjį rusų sukčiavimo mastą: JAV trūko kantrybė (178)

Jungtinių Tautų ekspertų grupės parengtoje ataskaitoje konstatuojama, kad Šiaurės Korėja...

Tragišką kūdikio pagrobimo istoriją lig šiol gaubia daug paslapčių (7)

Nors įtariamasis buvo identifikuotas, teisiamas ir pripažintas kaltu, vėliau jam įvykdyta mirties...

Naujausias Kepenio užmojis – tam nepritaria net medikai (261)

Alternatyvia Lietuvoje laikoma ajurvedos medicina randa kelią į Lietuvos Seimą. Parlamentaras...