Nors kiekvienas žmogus individualus ir vieno vienintelio universalaus recepto, kaip gyventi laimingai ir sveikai nėra, šiame straipsnyje kiekviena iš mūsų ras tai, ką galės pritaikyti asmeniškai.

Labas rytas!

06.00 val. ryto – metas budintis. Streso hormonas kortizolis veikia tarsi vidinis žadintuvas ir pirmasis pradeda žadinti mus iš miegų. Palaipsniui greitėja medžiagų apykaita, auga cukraus ir aminorūgščių kiekis kraujyje. Iš visų jėgų organizmas kaupia energijos atsargas likusiai dienai.

Tiesa, pirmąją kortizolio porciją mes gauname jau 4 val. ryto. Tačiau taip anksti keltis nevertėtų. Tokiu laiku organizmas dar tik ruošiasi dienos darbams, endokrininė, širdies ir kraujagyslių, virškinimo ir nervų sistemos dar nepabudusios.

5-6 valandą ryto kortizolio koncentracija net 6 kartus viršija įprastinį dienos lygį, tačiau ir tokiu laiku ropštis iš lovos nėra būtina. Jeigu yra galimybių, pamiegokite bent iki 6 val. ryto ar truputį ilgiau.

06.45 val. - pats laikas keltis. Remiantis chronobiologijos specialistų rekomendacijomis, galima teigti, jog organizmas šiuo metu jau puikiai pasirengęs naujai dienai. Niekaip tokiu metu nepabunda tik moksleivių ir studentų organizmas. Iki 8 valandos jiems išlipti iš šiltos lovos – tikras iššūkis. Mokslininkai nustatė: 13-20 metų žmonės pabunda vėliausiai.

07.00 val. - gero apetito. Pats metas pusryčiauti ir kuo sočiau. Šiuo metu virškinimo sistema veikia itin sparčiai. Net jeigu suvalgysite pusryčius, kurių energetinė vertė viršija tūkstantį kalorijų, antsvoris jums negresia – organizmas tiesiog prikaups atsargų visai likusiai dienai. Jeigu vakarienei rinksitės maistą, kurio energinė vertė viršija tūkstantį kalorijų, antsvorio problema netrukus taps aktuali.

Rimtus pusryčius idealiausia padalinti į mažesnes dalis – tegul jie trunka iki pat pietų. Taip bus gana lengva kontroliuoti apetitą ir per pietus nepersivalgyti. Pietų Afrikos Respublikos mokslininkai atliko eksperimentą – savanoriams jie kurį laiką rytais siūlo itin kaloringus pusryčius, išskaidytus dalimis. Paaiškėjo, jog taip pusryčiavusių asmenų maisto, suvartojamo per dieną, kaloringumas sumažėjo net 30 proc.

Laikas kibti į darbus!

09.00 val. – iššūkių metas. Imamės pačių sudėtingiausių užduočių, reikalaujančių sutelkto dėmesio ir aštraus mąstymo. Šiuo paros metu idealiausias laikas rašyti svarbią ataskaitą ar rengti sudėtingą projektą. Nuotaika tokią valandą taip pat dažniausiai puiki, netrūksta optimizmo, todėl net sudėtingiausios užduotys neatrodo tokios neįveikiamos.

10.00 val. Šią valandą darbingumas pasiekia maksimumą. Puikus metas išnaudoti oratorės talentą, pasisakyti rytiniame susirinkime ar sėkmingai užbaigti derybas.

11.00 val. Reakcija puiki, smegenys dirba visu pajėgumu – labai tinkamas metas protinei veiklai. Darbai su skaičiais einasi kaip per sviestą. Šis paros metas – žvaigždžių valanda visiems buhalteriams, statistikos specialistams ir matematikams. O ir studentams pats metas atsiversti vadovėlius, nes žinios į galvas lįs vikriai ir ilgam.

15.00 val. Šią valandą vėl grįžta jau ėmęs blėsti proto aštrumas, lengviau susikaupti, netrūksta entuziazmo dirbti. Darbas vėl rūksta kaip iš pypkės.

16.00-17.30 val. Jėgų vis dar nestinga – puikiai sekasi tiek protinis, tiek fizinis darbas.

19.00 val. Įmanoma gana greitai pabaigti pradėtus darbus – kad neliktų galų rytojui. Naujų rekomenduojama jau nebepradėti, nes produktyvumas mažėja.

Metas poilsiui

12.00-13.00 val. Širdis plaka sparčiau, smegenys prasčiau iš kraujo įsisavina deguonį, proto galios silpsta, tačiau padidėja skrandžio rūgštingumas. Tegyvuoja pietų pertrauka. Įvairiais moksliniais tyrimais buvo nustatyta: tie, kurie randa laiko pietų pertraukai ir trumpai atokvėpio valandėlei vidury dienos, net tris kartus mažiau rizikuoti patirti miokardo infarktą nei tie, kurie chroniškai ignoruoja pietų pertrauką ir skiria tą laiką darbui.

14.00 val. Pasireiškia pirmieji nuovargio ženklai, sumažėja ne tik kraujospūdis, bet ir hormonų lygis. Prastėja nuotaika, tačiau kaip mielių auga nerimo jausmas. Specialistai laikotarpiu nuo 14 iki 15 valandos nerekomenduoja rengti svarbių susirinkimų, susitikimų, rekomenduojama atidėti ir derybas, nesiaiškinti santykių. Pastaba: pakaktų vos 20 minučių poilsio ir viskas vėl grįžtų į normalias vėžes.

18.00 val. Suprastėja koncentracija, sunkiau sutelkti dėmesį. Tokiu dienos metu būkite labai atsargios vairuodamos automobilį, taip pat specialistai tvirtina, jog šiuo metu yra pats netinkamiausias laikas atlikti didelio kruopštumo reikalaujančius darbus – labai didelė klaidų, galinčių kainuoti tikrai brangiai, tikimybė.

Pertraukėlės, kai kolegos darbo metu kartu geria kavą ir plepa apie su darbu nieko bendro neturinčius dalykus, iš tikrųjų labai naudingos pačiam darbo procesui: per tą trumpą smegenys pailsi ir į galvą gali visai netikėtai šauti mintis, kaip išspręsti jau visą dieną ramybės neduodančią dalykinę problemą. Aplodismentai!

20.00 val. Jėgos senka. Jeigu vėlyvam vakarui turite planų, dabar pats tinkamiausias metas bent truputį laiko skirti sau ir atsipūsti. Pavyzdžiui, nusimaudyti po šiltu dušu ar ramiai išgerti puodelį gardžios arbatos, truputį pamedituoti.

22.00-23.00 val. Užtarnautas poilsis. Jeigu tokiu metu eisite gulti, miegas bus gilus ir sveikas, pabudimas ryte – malonus ir natūralus.

Pastaba: Kad ir kaip ten bebūtų, Jums pateikiame tik apibendrintus patarimus, kiekvieno žmogaus paros ritmas yra individualus, reikia pasikliauti savo biologiniu laikrodžiu. Pavyzdžiui, vieniems vien mintis apie pabudimą laikotarpiu tarp 5 ir 6 valandos ryto kelia siaubą, o štai vyturių tipo asmenims toks metas – pats žvaliausias ir darbingiausias.

Kaip jaučiatės? (Tinkamiausias metas gydytis)

08.00 val. Metas rentgeno tyrimams. Nors rentgenologai dirba iki pat vėlyvo vakaro, geriau šio tyrimo neatidėlioti, nes būtent rytais organizmas atsparesnis radiacijai. Nors rentgeno tyrimas iš esmės jokio pavojaus sveikatai nekelia, tinkamiausias metas jam – ryto valandos.

08.00 val. Marš į procedūras. Jeigu gydytojas Jums išrašė vitaminų ar skyrė kursą gydomųjų procedūrų, maisto papildus gerti ir į procedūras geriausia keliauti ryte. Šiuo paros metu yra mažiausia šalutinio poveikio rizika.

08.00-10.00 val. Idealus laikas masažui ar akupunktūrai. Būtent šiomis valandomis tokios procedūros duos daugiausia naudos. Nervinių galūnių dirginimas aktyvuoja vidaus organų ir sistemų veiklą. O to ir reikia dienos pradžiai.

Laikas iki 10.val. Tai pats tinkamiausias laikas vizitui pas kardiologą. Jeigu pas specialistą patekti ryte niekaip nepavyks, atidėkite šią procedūrą vakarui. Pavyzdžiui, 11 val. dienos, kai širdžiai dirbti lengviausia, net ir geriausias specialistas gali nepastebėti tam tikrų simptomų ir suklysti skelbdamas diagnozę. Pripažinkite – juk geriau nerizikuoti.

13.00-15.00 val. Jūsų laukia stomatologas. Šiomis valandomis didžiausia tikimybė silpniau jausti skausmą. Specialistai tvirtina, jog tokiu paros metu žmonės patiria tik trečdalį tikrojo skausmo. Be to, veiksmingesni ir nuskausminamieji. Taigi jeigu vien nuo minties apie vizitą pas stomatologą Jums linksta keliai, primygtinai siūlome rinktis šį laiką.

16.00 val. Šią valandą regėjimas pats aštriausias, tad puikus metas pasirodyti okulistui. O jeigu dar tokį vizitą suplanuotumėte pirmoje ciklo pusėje, tikslesnės diagnozės nebegalite tikėtis. Antroje ciklo pusėje dėl hormoninių pokyčių regėjimas truputį susilpnėja.

Pastaba: Skausmą malšinantys vaistai geriausiai savo darbą atlieka nuo 14 iki 16 val. Minėtomis valandomis netgi galima apsieiti su mažesne jų doze. Optimaliausias laikas gerti antibiotikus 20.32 val. (štai koks tikslumas). Nuo 20.00 val. kepenyse pradeda mažėti riebalų kiekis, kraujas po organizmą varinėjamas sparčiau, todėl net ir nedidelė vaistų dozė gali būti itin veiksminga.

Kada tinkamiausias metas taisyti sveikatą pagal Mėnulio kalendorių?

Jaunatis. Pats tinkamiausias metas pradėti laikytis dietos, tapti vegetare ar žaliavalge, ryžtis planuotai operacijai, šalinti apgamus, mesti rūkyti, gydyti dantis, pradėti masažų kursą.

Pilnatis. Šiuo laikotarpiu geriau atsisakyti traumuojančių kosmetinių procedūrų, nes sulėtėję audinių atsinaujinimo procesai. Nevertėtų judinti ir vidaus organų. Šiuo metu daugiausiai naudos duos nervų sistemos stiprinimas, puikiai tinka užsiiminėti joga, medituoti.

Delčia. Puikus metus atgauti prarastas jėgas. Lengviau pakeliamas skausmas, tad puikus metas apsilankyti pas stomatologą. Net ir gimdymas bus lengvesnis.

Priešpilnis. Geriau vengti bet kokios chirurginės intervencijos, taip pat rekomenduojama nevarginti savęs dideliu fiziniu krūviu. Daug naudos atneš įvairios vandens procedūros, šviesos terapija, aromaterapija.

Pasirūpinkime savo grožiu

08.00 ir 22.00 val. Puikus metas plaukus ir odą palepinki įvairiomis kaukėmis, kremais ir kitais malonumais. Minėtomis valandomis oda geriausiai įsisavina visas jai būtinas medžiagas. Tai susiję su hormoniniais pokyčiais moters organizme.

09.00 val. Dar viena idealiai grožiui puoselėti tinkama valanda. Ši valanda – palankiausias metas atlikti odos valymo procedūras. Bet kuri detoksikacijos ar šveitimo procedūra taip pat šiuo metu bus net dvigubai veiksmingesnė nei kitomis valandomis.

Laikas pajudėti

11.00 val. Šiuo metu fizinės jūsų galios pasiekusios maksimumą, širdis pasiruošusi iššūkiams ir fiziniam krūviui. Puikus metas užsiimti bet kurios rūšies sportu.

16.00 val. Idealus metas antrajai dienos treniruotei. Labai tinkamas metas bėgioti. Fizinis aktyvumas duos norimų rezultatų. Įdomi pastaba: dauguma lengvosios atletikos rekordų pasiekiami būtent šiuo paros metu.

18.00 val. Kūnas reikalauja judėjimo ir fizinio aktyvumo. Iki 20.00 val. raumenys dirba optimaliai, puiki koordinacija ir reakcija. Tai reiškia, jog puikus metas pažaisti tenisą ar užsiimti jėgos pratimais.

Metas mūzoms

Nuo 07.00 iki 11.00 val. ir metas apie vidurnaktį. Šiomis valandomis, anot chronobiologų, pats tinkamiausias metas kuriantiems žmonėms. Taigi jeigu norite sukurti eilėraštį, pasisiūti išskirtinį rūbą ar savo rankomis pagaminti dovaną artimam draugui ar bičiuliui, šis laikas kaip tik Jums. Įkvėpimo tikrai netrūks ir darbai eisis kaip per sviestą. Tačiau, kaip ten bebūtų, kiekvienas kuriantis žmogus puikiai žino – mūzos kaprizingos ir apie savo vizitą iš anksto niekada neįspėja.

Laikas meilei

06.00-08.00 val. – rytinis seksas. Tai kiekvieno sveiko vyro svajonė. Lytinių hormonų kiekis ankstyvosiomis ryto valandomis iš pradžių normą viršija 20 proc., o vėliau net ir visais 50 proc. Todėl visai nenuostabu, kad jūsų mylimasis vos pabudęs jau galvoja apie meilės žaidimus. Tačiau, skirtingai nuo vyrų, moterų organizmas iš pat ankstaus ryto meilei tikrai nenusiteikęs. Tačiau kodėl kartais mums tiesiog neatsipalaidavus ir nesuteikus progos mylimam vyrui suteikti mums malonumo?

19.00-23.00 val. Abipusis geismas. Iš pradžių meilės žaidimai masina jį, o moteriškieji hormonai dar giliai įmigę. Tačiau po 21 val. vakaro jis, savaime aišku, jis vis dar nori, tačiau turi nebe tiek ir daug jėgų meilės žygdarbiams. O moterims toks paros laikas tiesiog idealus naujoms jaudinančioms seksualinėms patirtims.

Be jokios abejonės, vienas kitą stipriai mylintys žmonės tikrai ras kompromisą. Nors vakarinis seksas ne toks intensyvūs kaip rytinis, jis žymiai jausmingesnis. Kūnas atsipalaidavęs, dienos darbai jau praeityje, oda tiesiog ištroškusi prisilietimų ir žymiai jautresnė glamonėms. O ir laiko spaudimo nėra – visa naktis priklauso jums.

Ne laikas:

Iki 10.00 val. ne laikas rūkyti. Ryte cigaretės žalingos kaip niekad. Organizmas itin jautrus nikotinui – rytinė cigaretė pati pavojingiausia. SVARBU: kuo greičiau atsikratykite šio žalingo įpročio.

Nuo 06.00 iki 10.00 val. netinkamas metas sportui. Šios valandos ne pačios lengviausios širdžiai ir kraujagyslėms, tad papildomo fizinio krūvio patariama atsisakyti. Didėja arterinis kraujospūdis, net 6 proc. padidėja trombų rizika.

14.00-16.00 val. – netinkamas metas vaikščioti po avalynės parduotuves. Paros metu, kai skausmas jaučiamas ne taip intensyviai, galima lengvai apsirikti ir įsigyti spaudžiančius batus. Visa pirmoji dienos pusė – tikrai ne pats tinkamiausias metais rinktis naują avalynę. Tinkamiausias laikas šiai misijai – po 17 val. vakaro, kai pėdos būna truputį patinusios po dienos darbų ir tikimybė įsigyti per ankštus batelius yra mažiausia.

19.00 val. – specialistai pataria šiuo paros metu negerti žaliosios arbatos ar imtis kitų veiksmų, galinčių sumažinti kraujospūdį. Šiuo paros metu dauguma žmonių galėtų patvirtinti, jog jų kraujospūdis savaime mažėja, o širdies pulsas – lėtėja, todėl medikai įspėja atsargiai vartoti preparatus, galinčius dar sumažinti kraujospūdį.

21.00 val. – pats netinkamiausias metas valgyti. Virškinimo sistema jau gerokai prisnūdusi, todėl vėlyvos vakarienės nuoširdžiai patariame atsisakyti. Būsite ne tik sveikesnės, bet ir lieknesnės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)