Kuo gi jis toks ypatingas ir kokią naudą šis teikia, pranešime spaudai pasakoja medicinos mokslų daktaras Algirdas Baltuškevičius ir farmacijos įmonės „Medicata“ tyrėja Vilma Stankutė.

Pasak V. Stankutės, bičių pikį įvertins tiek jaunimas, tiek vyresnio amžiaus asmenys. O šio produkto teikiama nauda – labai didelė. Be to, propolį įtraukti į savo kasdienį racioną šaltuoju sezonu – labai patartina.

„Pirmiausia, vertėtų sužinoti, kas gi yra tas bičių pikis. Tai sakinga medžiaga, kurią bites naudoja savo „statybos“ darbams. Pats, dažnai girdimas ir naudojamas žodis „propolis“, iš graikų kalbos išvertus reiškia „miesto apsaugą“. Būtent tokiomis „gynybinėmis“ funkcijomis ši medžiaga ir pasižymi. Jis pagaminamas bitėms renkant sakus ir maišant juos su nedideliu kiekiu bičių vaško, žiedadulkių ir medaus.

Kaip ir visos išvardintos sudėtinės dalys, bičių pikis turi begalę naudingų savybių, kurios patvirtintos ne tik senolių išmintimi, bet ir moksliniais tyrimais. Pirmiausia, bičių pikis žinomas, dėl plataus antibakterinio spektro. Tyrėjai patikino, jog šis gali būti veiksmingas prieš agresyvias bakterijas, pasižymi antigrybelinėmis ir antivirusinėmis savybėmis, yra puiki priemonė padedanti išvengti peršalimo, viršutinių ir apatinių kvėpavimo takų uždegimo, vidurinės ausies ligų ir infekcijų “, – dėstė V. Stankutė.

Propolis – efektyvi priemonė gebanti kovoti su vėžiu, teigia mokslų daktaras A. Baltuškevičius. Todėl jos vartojimas rekomenduojamas ne tik profilaktiškai, bet ir ligos atveju.

„Bioinformatikos ir medicinos tyrimų duomenimis, bičių pikis gali ir geba kovoti su onkologinių ligų simptomais. Atlikti eksperimentai įrodė propolio efektyvumą sergant kasos, inkstų, šlapimo pūslės, odos, prostatos, storosios žarnos, krūties, kepenų, smegenų ir kraujo vėžiu.

Bičių pikis sudarytas iš daugiau nei 300 aktyviųjų sudedamųjų dalių. Dauguma jų – polifenoliai, (antioksidantai), kurie kovoja su ligomis ir pažeidimais organizme. Jie padeda skirtingais – naujų kraujagyslių formavimosi, siekiant užkirsti kelią vėžio ląstelių augimui, metastazių plitimo į kitus organus, vėžinių ląstelių dalijimosi stabdymo metodais. Be to, ištirta, jog bičių pikis gali padėti sušvelninti šalutinius chemoterapijos efektus“, – patarimais dalijosi mokslų daktaras.

Anot Vilmos Stankutės, propolis – natūralus antibiotikas, kurio pagalba gali būti gydomos ne tik peršalimo ligos, bet ir žaizdos ir nudegimai.

„Dažna šiuolaikinio žmogaus problema – atsparumas antibiotikams. Beje, nuo per dažno jų vartojimo rekomenduojama naudoti probiotikus, kurie išsaugo gerąsias savybes žarnyne. Viso to gali neprireikti, jei vietoj to pasirinksite natūralų būdą – bičių pikį. Izoliuotos rūgštys atstos antibiotikų veiksmingumą.

Beje, reikia nepamiršti, jog bičių pikis greitina žaizdų ir nudegimų gijimą, skatina naujų ląstelių augimą. Taip pat labai rekomenduojamas, kaip burnos ir žarnyno dezinfekantas, cukraus kraujyje stabilizatorius“, – teigė „Medicata“ tyrėja.

Propolio kapsulės, pasak A. Baltuškevičiaus, inovatyvi priemonė taupanti laiką. O šią įsigyti turėtų kiekvienas.

„Bičių pikį ir spiritinį jo užpilą žino bene visi. Tai jau daugelio metų patvirtinta priemonė. Tačiau propolio kapsulės – ganėtina naujovė. Jas ne tik labai paprasta vartoti, bet jos yra tinkamos medui ar kitiems bičių produktams alergiškiems žmonėms. Asmenų nepriimančios šios medžiagos – vos keli procentai.

Be to, tai visiškai natūralus produktas, tad atėjus šaltajam sezonui šį galite vartoti profilaktiškai, po kelis kartus per dieną. Nepamirškite, pradėję profilaktinį gydymą ne tik pastebėsite akivaizdžius sveikatinimo požymius, bet ir būsite apsisaugoję ir pasiruošę gripo ir peršalimo epidemijoms. Šią priemonę labai rekomenduoju“, – pokalbį baigė mokslų daktaras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)