„Šis aliejus pasižymi savo riebiųjų rūgščių sudėtimi ir ypatingai didele vitamino E gausa. Čia jo dvigubai daugiau nei, pavyzdžiui, alyvuogių aliejuje. Tai itin galingas antioksidantas, kovojantis su laisvaisiais radikalais, ardančiais mūsų odos struktūrą. Šis aliejus prisotina ląsteles deguonimi ir stimuliuoja gyvybines odos funkcijas, lėtindamas odos senėjimo procesą. Taip pat jis padeda lyginti raukšles, drėkinti ir minkštinti paakių odą.

Kalbant apie kūno odos priežiūrą, argano aliejus naudojamas kaip prevencinė priemonė, siekiant išvengti randų susidarymo, blukinant strijas po nėštumo ir svorio pokyčių. Patariamas naudoti ir nėštumo metu, nes mažina strijų atsiradimo galimybę. O plaukams suteikia visų svarbiausių savybių - maitina, suteikia blizgesio, saugo nuo skilinėjimo”, - pasakoja Lena Sokolovska, natūralios kosmetikos „Uoga uoga“ kūrėja.

Vis dar spaudžiamas ir rankomis

Argano aliejų, kaip ypatingą grožio puoselėjimo priemonę, pasaulis atrado dar neseniai, lyginant su kitais aliejais. Prieš dešimtmetį šio aliejaus retai galėjai gauti už Maroko ribų, jis buvo laikomas prabangos preke. Mat Argano medžiai, brandinantys ypatingąsias sėklas, auga tik Maroke. Šiais laikais aliejaus spaudimui pasitelkta pramonė, tačiau ilgus šimtmečius jo išgavimas iš giliai kauliuke tūnančių sėklų buvo vietos genties - berberų darbas ir paslaptis. Maroke moterų manufaktūros egzistuoja iki šiol.

„Tai ilgas ir monotoniškas darbas, tačiau pamatyti tai labai įdomu. Argano vaisiai pirmiausia džiovinami. Vėliau, kai jau ateina laikas iš riešuto išimti sėklą, jis daužomas akmenuku į akmenį. Išgavus sėklas, jos šiek tiek pakaitinamos, tada, įpylus vandens, rankiniu presu spaudžiamas pats aliejus. Tiesa, berberių pagaminto aliejaus galiojimo laikas trumpesnis, nei išgauto pramoniniu būdu“, - pasakoja L. Sokolovska.

Argano miškai įtraukti ir į UNESCO saugomųjų sąrašą, per pastaruosius šimtą metų jų sumažėjo perpus. Tačiau visame pasaulyje išaugus susidomėjimui Argano aliejumi ir išaugus jo eksportui, imtas skirti ypatingas dėmesys miškų atsodinimui.

„Parduotuvėse dabar nestinga priemonių su užrašu apie sudėtyje esantį Argano aliejų. Reikėtų atidžiai paskaityti sudėtį. Apie ypatingą, sveiką ir efektyvų šio aliejaus poveikį kalbama tada, kai jis naudojamas grynas nerafinuotas šalto spaudimo. Jei produkto kaina sąlyginai nedidelė, o sudėtyje matyti labai daug kitų, nenatūralių ingredientų, greičiausiai tai tik naudojimasis vertingo aliejaus vardu, o paties aliejaus priemonėje tėra keli lašai“, - įspėja L. Sokolovska.

Argano aliejus tinka daugeliui odos tipų, taip pat sausai ir problematiškai. Jis lengvai įsigeria bei turi raminančių savybių, malšina niežulį, raumenų skausmą, reumatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)