Šis vaisius laikomas aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltiniu. Taigi, avokadas – puikiausias trijų pagrindinių maisto medžiagų derinys.

Be to, kad avokaduose gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų, jo minkštime susikaupia iki 35 proc. labai vertingų riebalų. Todėl avokadai puikiausia tinka tiems, kurių organizmas negauna gyvulinės kilmės riebalų.

Nereikia baimintis, kad šis vaisius labai kaloringas. Priešingai – gerieji riebalai kaip tik padeda reguliuoti kūno svorį. Šie riebalai mažina blogojo cholesterolio kiekį ir padeda apsisaugoti nuo insulto ir širdies ligų.

Avokadus patariama valgyti patyrus stresą, pablogėjus virškinimui. Jie suaktyvina smegenų ląstelių veiklą, saugo kepenis nuo riebalų kaupimosi, gerina medžiagų apykaitą ir kt.

Nepamirškite, jog prekybos centre įsigyti vaisiai dažniausiai nebūna iki galo prinokę, tad juos vertėtų keletą dienų panokinti namuose.

Avokadus patariama valgyti patyrus stresą, pablogėjus virškinimui. Jie suaktyvina smegenų ląstelių veiklą, saugo kepenis nuo riebalų kaupimosi, gerina medžiagų apykaitą ir kt.

Kaip išsirinkti avokadą

Salotos „Pavasario energija“

Reikės:

2 avokadų,
2 pomidorų,
200 g fetos sūrio,
2 valgomųjų šaukštų citrinų sulčių,
1 raudonojo svogūno,
salotų lapų,
saujos petražolių,
kelių svogūnų laiškų,
alyvuogių aliejaus arba jogurto.

Avokadus perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus ir supjaustykite skiltelėmis arba kubeliais. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepajuoduotų. Pusžiedžiais supjaustykite svogūną ir pomidorus. Suplėšykite salotų lapus, supjaustykite svogūnų laiškus, petražoles, susmulkinkite sūrį. Užpilkite aliejaus arba jogurto ir sumaišykite. Skanaus!

Avokadų ir kalakutienos troškinys



Reikės:

1 avokado,
300 g kalakutienos,
1 raudonosios paprikos,
1 svogūno,
5 didelių skiltelių česnako,
ryšelio petražolių,
300 g ryžių,
1 valgomojo šaukšto vynuogių acto,
50 g sojos padažo,
0,5 stiklinės kalakutienos sultinio,
1 valgomojo šaukšto citrinų sulčių,

aliejaus.

Norimo dydžio ir formos gabalėliais supjaustykite kalakutieną, papriką ir svogūną. Nulupkite avokadą, išimkite kauliuką ir supjaustykite kubeliais, pašlakstykite citrinos sultimis. Įkaitintame aliejuje apkepinkite kalakutieną. Suberkite papriką, svogūną, užpilkite sultiniu ir ant silpnos ugnies troškinkite apie 15 min.

Sudėkite avokadą, susmulkintas petražoles, sutrintą česnaką, supilkite sojos padažą, actą ir dar kelias minutes pakaitinkite. Išvirkite ryžius (vandens pilkite dvigubai daugiau nei ryžių), ant viršaus sudėkite troškinį ir viską dar truputį pakaitinkite. Skanaus!