Tad kaip gi išvengti tokių netikėtų ausies skausmų ir ką daryti, kai jie jau pradėjo varginti?

Vasara ir ausies skausmai

Kiekvieno turisto atostogų vaistinėlėje turėtų būti vaistų nuo ausies skausmo. Ir jei atrodo, kad ausies skausmas – toks pat retas reiškinys kaip ir sniegas vasarą, tai klystate.

Vasarą ausies skausmas gali varginti bet kurį žmogų. Ausies skausmas gali atsirasti po maudynių ežere ar nardymo jūroje. Žiūrėkite, paplaukiojote viename iš nuostabių Lietuvos ežerų ir štai, jaučiate, kaip išlipus į krantą skauda ausis. Kodėl? Kodėl kartais po maudynių jūroje ar ežere mums ima skaudėti ausis?

Atsakymą į šį klausimą – bakterijos, kurios apsigyvena ausyje po maudynių. Bakterijos gali sukelti išorinės ausies uždegimą – otitą. Jei po maudynių skauda ausį, ji yra užgulta, iš jos teka pilkšvos išskyros –tai rodo, kad prasidėjo otitas.

Ausies skausmą gali palengvinti vaistai nuo skausmo, tačiau labai dažnai pagrindiniai vaistai ausies uždegimo gydymui yra antibiotikai.

Ausies skausmas – ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų sveikatos problema

Jei esate tėveliai, tikriausiai žinote, jog ausų uždegimas dažniausiai vargina mažus vaikus. Skaudėti mažiesiems auseles gali pradėti dėl daugybės priežasčių. Pavyzdžiui, netaisyklingo maudymo arba kaltas gali būti peršalimas ir su juo susijusios kvėpavimo takų infekcijos, sloga ir t.t.

Kūdikis ar mažas vaikas dar negali pasakyti, kad jam skauda ausytę, tad verkia, o suaugę? Jie žino, ką reikia daryti, kuomet ausies skausmas yra nepakeliamas.

Dėl ko dar atsiranda nemalonūs ausies skausmai? Kokios yra pasekmės jų negydant?

Nepaisant šiltuoju metų laiku tykančių pavojų ir su jais susijusių ausų skausmų, mūsų klausos organo skausmai gali atsirasti ir dėl įvairių uždegimų, infekcijų ar net dėl dantų patologijos.

Yra žmonių, kurie ausies skausmus geba ignoruoti lygiai taip pat, kaip ir bet kokius kitus kūno siunčiamus skausmus, tačiau negydomi ausies skausmai sukelia itin didelį diskomfortą ir gali pakenkti tolimesnei žmogaus sveikatai.

Pavyzdžiui, vidurinės ausies uždegimas, kuris dažnai pasireiškia ausies skausmu, susilpnėjusia klausa, gali būti signalas sunerimti. O toks vidurinės ausies uždegimas gali atsirasti dėl visai paprastos priežasties – slogos.

Negydomas vidurinės ausies uždegimas gali sukelti labai rimtas komplikacijas – apkurtimas viena iš jų.

Ką daryti jei laukia skrydis lėktuvu, o jūs sloguojate?

Jei artėjant kelionės skrydžiui lėktuvu jaučia, jog šiek tiek sergate – vargina sloga ir čiaudulys, vertėtų neignoruoti tokių paprastų simptomų ir į nosį įsilašinti lašų nuo slogos.

Staigus atmosferos slėgio padidėjimas ar sumažėjimas kylant, leidžiantis lėktuvu gali sukelti barotraumą – ausies būgnelio, vidurinės ir vidinės ausies, prienosinių ančių ar plaučių pažeidimą. O jei jus dar kamuoja sloga, verta sunerimti, nes negydoma sloga skrydžio metu gali išprovokuoti ausies pažeidimą, dėl kurio vėliau net galima dalinai apkursti.

Taigi, artėjant kelionei neignoruokite net pačių paprasčiausių savo sveikatos problemų. Paprasti sveikatos sutrikimai gali atnešti nepaprastai rimtų komplikacijų.