Ką daryti, kad augalai pasidalintų savyje kaupiamais turtais, kaip juos panaudoti bei kokios yra skirtingų augalų savybės pasakoja natūralios kosmetikos „Uoga Uoga“ kūrėja Lena Sokolovska. Anot jos, yra keletas būdų, kaip iš augalų išgauti nuovirus, užpilus, maceratus arba tinktūros. Kitiems - hidrolatams, eteriniams aliejams ir ekstraktams neretai reikalinga didesnė patirtis ar speciali įranga.

Išgavimo būdai

Užpilas yra gaminamas panašiai, kaip arbata: 2 - 3 g susmulkintų džiovintų augalo lapų užpilame 100 ml verdančio vandens. Uždengiame ir paliekame 10 - 20 min. pastovėti, po to nukošiame ir gauname gryną nuovirą. Taip pat galima augalą užpilti kambario temperatūros vandeniu atskirame inde, šį indą įdėti į verdantį vandenį ir dar pavirti apie 15 min. nuolat maišant.

Nuoviras dažniausiai gaminamas tada, kai naudingąsias savybes norime išgauti iš kietesnių augalo dalių - uogų, šaknų, žievės. 2 - 3 g džiovintų arba 20 - 30 g žalių norimo augalo dalių sudedame į puodą, užpilame 100 ml verdančio vandens ir paverdame apie 20 min. Jei vanduo verdant išgaruoja, jo vėl įpilame iki pradinio kiekio.

Maceratas (dar vadinamas fitoliu arba ištrauka) išgaunamas augalus palaikius aliejuje. Renkantis aliejų geriausia rinktis nerafinuotą, nes jame išlikę daugiau naudingų savybių. Aliejaus rūšį galite rinktis pagal jo savybes. Dažniausiai gaminant maceratus naudojami saulėgrąžų, sezamų, alyvuogių, rapsų arba sojos aliejai.

Pasirinktus augalus, džiovintus arba žalius (geriau būtų žalius, nes nemažai naudingų medžiagų išgaruoja kartu su vandeniu augalui džiūstant), užpilame aliejumi, kad šis juos visiškai apsemtų. Užsukę talpą, paliekame ją tamsioje vietoje ir laikome nuo poros iki šešių savaičių, nepamiršdami kasdien gerai suplakti. Efektyvu maceratą pirmas 2 - 3 dienas palaikyti saulėje ir tik po to perdėti į tamsią vietą.

Tinktūra -  augalo savybes išgaunant alkoholiu. Beje, alkoholis veikia ne tik kaip naudingųjų komponentų „ištraukėjas“, bet ir kaip geras konservantas. Gamindami tinktūrą susmulkiname 8 - 10 g džiovinto arba 80 - 100 šviežio pasirinkto augalo ir užpilame 150 ml degtinės, sandariai užsukame. Dvi - tris dienas šį „kokteilį“ palaikome saulėje, pavyzdžiui, ant palangės, vėliau perkeliame į tamsią vietą ir laikome dar dvi - tris savaites, kasdien plakdami. Vėliau prakošiame augalo dalis.

Gautus augalų užpilus ir nuovirus galime naudoti veido prausimui (priklausomai nuo augalo), plaukų skalavimui, kompresams, taip pat jais pakeisti vandenį, gaminant kremus ar losjonus.

Maceratus ir tinktūras nedideliais kiekiais naudinga įmaišyti į namų sąlygomis pasigamintą natūralų balzamą, kuriuo vėliau galima tepti visą odą ar problemines vietas, priklausomai nuo galutinės balzamo sudėties.

Pateikiame bazinį balzamo receptą, kurio galutinės savybės priklausys nuo jūsų pasirinktų aliejų ir tinktūrų.

Balzamo receptas

Sudėtis: 15 g bičių vaško, 70 ml. aliejaus (nerafinuoto, jo rūšį pasirenkant pagal poreikius), iki 15 ml tinktūros.

Paruošimo būdas. Dideliame puode užverdame vandenį. Jam užvirus, į jį įstatome stiklainį, kuriame ištirpdome vašką. Į ištirpusį vašką supilame pasirinktą aliejų. Išimame stiklainį ir leidžiame mišiniui atvėsti iki maždaug 40 laipsnių temperatūros. Tuomet įpilame 15 ml pasirinkto augalo tinktūros. Viską gerai išmaišome ir leidžiame atvėsti. Kartais tinktūros kiekis turi būti mažesnis, tada proporcingai padidiname aliejaus kiekį recepte.

Žemiau rasite rekomenduojamus tinktūrų kiekius šiam receptui pagal išvardintus augalus.

Balzame esantis aliejus maitins ir drėkins odą, bičių vaškas apsaugos, o augalų tinktūra suteiks gydomųjų savybių.

Skirtingų augalų savybės

Medetka veikia antiseptiškai, gydo randus. Labai tinka mažų vaikų odai, nes gydo įšutimus, paraudimus, nudegimus nuo saulės. Tinka gydyti suskeldėjusią rankų ir kojų odą. Jei balzamui renkamės medetkas, jų tinktūros pilame 15 ml.

Ramunėlės - ramina odą, veikia prieš bakterijas. Išvalo iš odos toksinus, padeda nuraminti aknės ir egzemos kamuojamą odą. Tinka jautriai odai. Jei balzamui renkamės ramunėles, jų tinktūros pilame apie 15 ml.

Mėta - šaldo, mažina patinimus, kai įkanda bitė ar kitas vabzdys. Balzamas su mėtomis labai tinka linkusioms prakaituoti kojoms - jas gaivina ir vėsina. Maloniai kvepia. Jų tinktūros į balzamą reikėtų pilti apie 5 - 6 ml.

Gyslotis - gali būti naudojamas vaikų sušutimams gydyti, padeda suskeldėjus odai, sukandus uodams mažina niežulį, gydo odą. Jei balzamui renkamės gyslotį, jo tinktūros pilame ne daugiau 10 ml.

Levanda - malšina tinimus sukandus bitėms, mažina raumenų skausmus, o dėl savo intensyvaus aromato gali numalšinti ir galvos skausmą. Jei balzamui renkamės levandas, jų tinktūros pilame 5 - 7 ml.

Jonažolės - efektyvios nudegus saulėje, mažinant perštėjimą, taip pat padeda užgydyti žaizdas (netepti tiesiai ant žaizdos!), skatina odos regeneraciją. Jonažolių tinktūros į balzamą pilame apie 15 ml.

Svarbu! Pasitepus balzamu su jonažolių tinktūra nereikėtų būti saulėje, nes jonažolės padaro odą jautrią saulės spinduliams! Rinkdamiesi balzamui aliejų ir augalą, kurio tinktūrą ar maceratą gaminsite, būtina atsižvelgti, ar niekam nesate alergiški!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)