Faktas/mitas: Fizinis aktyvumas gali padėti pagerinti priešmenstruacinius simptomus (PMS)

Stasusas: Patvirtinta

Paaiškinimas: Kokią įtaką menstruacijų ciklas turi fizinio aktyvumo planavimui? Moters metabolizmas folikulinės fazės metu mažėja ir pasiekia žemiausią tašką savaitę prieš ovuliaciją. Atliekant aukšto intensyvumo treniruotes šioje fazėje, atsveriama lėtesnė medžiagų apykaita. Pirmoje ciklo pusėje jūsų medžiagų apykaita natūraliai yra lėtesnė, o aukšto intensyvumo treniruotės tai pagreitins. Tai taip pat padės sureguliuoti nuotaikos svyravimus ir netgi padės sumažinti vandens sulaikymą.

Tyrimai rodo, kad liuteininėje fazėje (antroji 28 dienų ciklo pusė) moterys treniruočių metu greičiau pavargsta ir joms reikia daugiau laiko atsistatyti po fizinio krūvio. Tai yra viena iš priežasčių daryti didesnio intensyvumo treniruotes folikulinės fazės metu (pirmoji jūsų ciklo pusė) ir pasirinkti ramesnes fizinio aktyvumo praktikas liuteininėje fazėje.

Kiekvienu konkrečiu atveju simptomai ir fizinės būklės yra individualios. Tačiau akivaizdu, kad priešmenstruaciniam laikotarpiui būdinga įtampa ir menstruaciniai spazmai turi fiziologinį pagrindą. Svarbu suprasti 28 dienų ciklą ir suderinti maistą bei mankštą su natūraliais hormonų pokyčiais. Sinchronizuodamos fizinį aktyvumą su savo ciklu, turėsite lengvesnes mėnesines, sumažės pilvo pūtimas, susireguliuos svoris ir kūno formos.

Rezultatas: Ilgą laiką buvo manoma, kad priešmenstruaciniu laikotarpiu jaučiami nepatogumai ir dirgikliai yra psichologinio pobūdžio, tačiau tyrimai parodė, kad šie simptomai yra sąlygoti organizme vykstančių biocheminių procesų. Manoma, kad aerobinių ir tempimo pratimų derinys gali padėti daugeliui moterų šiuo laikotarpiu.

Fiziniai pratimai padeda pašalinti papildomą susikaupusio vandens kiekį su prakaitu, taip pat ir papildomą druskos kiekį. Perteklinio vandens pašalinimas reiškia, kad sumažėja skysčių kiekis aplink raumenis, virškinimo organus, o moteris mažiau pasiduoda depresijai, nerimui. Kad ir kokios būtų negalavimų priežastys, fiziniai pratimai palengvina menstruacinį laikotarpį.

Aktyvios moterys žymiai rečiau jaučia priešmenstruacinius ir menstruacinius simptomus, o fiziniai pratimai sumažina simptomų pasireiškimą. Sinchronizuodamos fizinę veiklą su savo ciklu gilinsite savo intuityvų pojūtį apie tai, kokio tipo judesių jūsų kūnas nori kiekvienoje ciklo fazėje.

Agnė Černičenko, Jolanta Verseckaitė, Justė Pinkevičienė

Pastaba: Kai kurios moterys skundžiasi dėl žemo energijos lygio per šį laikotarpį, o kitos moterys šiuo metu turi daugiau energijos nei įprasta. Priežastis gali būti hormonų lygių pokyčiai per menstruacinį ciklą.

1 savaitė: Pirmą mėnesinių dieną estrogenų ir progesterono kiekis yra žemiausias. Tačiau per mėnesines jie pradeda laipsniškai kilti. Gali būti lengviau užsiimti fizine veikla nei ankstesnėmis savaitėmis.

2 savaitė: Savaitė po mėnesinių pabaigos jūsų energijos lygis pradeda kilti. Ruošiantis ovuliacijai estrogeno lygis pradeda kilti sparčiau.

3 savaitė: Daugeliui moterų estrogeno lygis būna didžiausias ovuliacijos metu, maždaug dvi savaitės iki kitų mėnesinių. Kai po ovuliacijos estrogeno kiekis greitai krinta, o progesterono lygis pradeda kilti, galite pasijusti labiau pavargusios ar vangesnės nei įprastai. Tai nereiškia, kad neturėtumėte mankštintis. Tiesą sakant, aktyvus laikas gali pagerinti jūsų nuotaiką ir suteikti daugiau energijos.

4 savaitė: Savaitę prieš mėnesines galite jausti mažiau energijos, nes mažėja ir estrogeno, ir progesterono lygis. Fizinis aktyvumas gali padėti pagerinti priešmenstruacinius simptomus (PMS), net jei jūsų energijos lygis yra žemas.

Pabandykite susikurti fizinės veiklos užrašus, kad galėtumėte sekti mėnesinių ciklą ir energijos lygį kiekvienos treniruotės metu. Po kelių mėnesių turėtumėte pamatyti, kada turite daugiau ar mažiau energijos ciklo metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)