Shavasana (numirėlio poza). Ramina nervus ir protą, slopina migreninį galvos skausmą, mažina lėtinio nuovargio sindromą, gydo nemigą, padeda sveikti po operacijų ir ligų.

Patogiai atsigulti. Kelius sulenkti. Kulnus pritraukti prie sėdmenų taip, kad apatinė nugaros dalis ir kryžkaulis būtų neužspausti. Tada praskėsti kelius truputį plačiau nei klubai. Rankas padėti 45 laipsnių kampu nuo kūno delnais į viršų. Kaklą tolygiai ištempti (stebėti, kad nebūtų užspausta nugarinė kaklo dalis) ir atpalaiduoti.

Po galva galima pasidėti plonai sulankstytą pledą, kad viršugalvis būtų viename aukštyje su smakru. Giliai iškvepiant atpalaiduoti visą kūną. Ramiai kvėpuoti ir nejudėti. Pajausti, kaip atsipalaiduoja pėdos, keliai ir pakinkliai. Atpalaiduoti kryžmenį, dubenį ir pilvą, po to delnus, rankas ir pečius, krūtinę, gerklę ir žandikaulį.

Visai įleisti akis gilyn į akiduobes, išlyginti ir atpalaiduoti kaktos odą, smilkinius ir paakius. Stebėti savo kvėpavimą ir tyrinėti kūno atsipalaidavimo procesą. Nuklydusias mintis ramiai ir be įtampos vis grąžinti prie kūno stebėjimo. Jausti, kaip vis labiau atsipalaiduoja visas kūnas. Jis gali atrodyti labai sunkus, po to visai lengvas ir nebejaučiamas.

Pagulėti 5–20 min. Tada giliau įkvėpti ir iškvėpti, lėtai pajudinti pėdas ir delnus. Bandyti išlaikyti protą ramų. Sulenkti kelius, sudėti rankas ant pilvo. Truputį pabūti. Pasisukti ant šono ir neskubant atsikelti.

Dvasinei ramybei išlaikyti sukamasi į kairę pusę, aktyvumui sužadinti – į dešinę.

Atsipalaidavimas uždėjus kojas ant kėdės. Ši poza ypač tinka, jei skauda nugarą.

Atsigulti ant nugaros. Kojas iki pakinklių uždėti ant kėdės. Po galva galima padėti ploną pledą. Pabūti 5–10 min. Nukelti kojas, pasisukti į šoną ir, pasiremiant abiem rankomis, pakilti.

Supta Badha Konasana (gulimoji stataus kampo poza). Ramina nervų sistemą, širdį, malšina įtampą, leidžia giliau kvėpuoti. Mankština krūtinę, pilvą, šlaunis, kirkšnis. Gerina kiaušidžių ir prostatos veiklą, reguliuoja kraujospūdį, gydo išsiplėtusias venas, mažina menstruacinius negalavimus.

Iš 2–3 pledų padaryti volelį arba juos tvarkingai sudėti vieną ant kito. Atsisėsti prie volelio galo, suglausti padus ir pritraukti prie dubens, kelius nuleisti į šonus žemyn. Palengva atsigulti ant pledų.

Nustumti sėdmenis tolyn, kad nugara būtų kuo ilgesnė ir neužspausta. Rankas nuleisti žemyn delnais į viršų. Jei tempia kirkšnis, po šlaunimis galima pasidėti atramas (pagalvėles, kaladėles, pledus). Atsipalaiduoti ir ramiai kvėpuoti. Pabūti 5–15 min. ir, pasisukus ant šono, palengva pakilti.

Viparita Karani (kojų kėlimas prie sienos). Reguliuoja kraujo spaudimą, mažina galvos skausmą. Padeda nuo akių ir ausų ligų, astmos, bronchito ir venų varikozės. Ramina pulsą, mažina dusulį. Malšina virškinimo sutrikimus, pykinimą. Šios pozos nepatariama daryti per menstruacijas.

Atsigulti prie sienos taip, kad kojos ir dubens dugnas remtųsi į sieną, o nugara būtų ištempta ant grindų. Jei kojas sunku ištiesti arba pakelti, sėdmenys gali būti tokiu atstumu, kad nebūtų jaučiamas tempimas. Rankas padėti į šalis delnais į viršų. Atsipalaiduoti. Pabūti 5–10 min. Palengva sulenkti kojas, pasisukti ant šono ir atsikelti.

Galima po kryžkauliu pasidėti sulankstytą pledą. Tada pakeliamas visas dubuo, mažiau tempia kojas.