Pasak prof. dr. Vilmantės Aleksienės, bet koks garsas turi poveikį visam žmogaus kūnui, o jei garsas yra sukurtas specialiai, jei tai yra muzika – tai veikia ir mūsų sielą, psichikos sveikatą, savijautą.

„Čia atidaryto vibroakustinės terapijos kabineto įranga leidžia ne tik girdėti muziką, bet ir jausti vibracijas bei matyti pritaikytus vaizdus. Specialiai šiam projektui sukurta muzika turi tikslingą poveikį – yra skirta padėti atsipalaiduoti, užsimiršti, daugeliu atvejų slopina skausmą, pagerina miegą, suteikia energijos“, – sakė prof. dr. V. Aleksienė.

Anot profesorės, muzika žmogų pasiekia dar tada, kai jis yra motinos įsčiose ir jau tada, kai skaičiuoja paskutinius gyvenimo metus, rašoma pranešime spaudai.

„Yra atlikta daugybė tyrimų apie muzikos poveikį senjorams, kurie rodo didžiulį senjorų sveikatinimo potencialą. Gerbiamas Edvardas Eismontas šią technologiją atrado ir Lietuvoje žengė pimuosius žingsnius vibroakustinės terapijos srityje dar prieš 20 metų.

Kaip sakoma, obuoliai visur sunoksta panašiu metu, nes pasaulyje prieš dvi dešimtis metų mokslininkai ėmė tyrinėti, kaip panaudoti garso vibraciją žmogaus kūnui. Praktikoje turime įrodymų, kad tai yra geras dalykas, kurį verta diegti ir bandyti. Išbandyti šią procedūrą noriu rekomeduoti visiems, nes ji yra labai maloni ir naudinga. Sveikinu įdiegus tai ir Lietuvoje“, – kabineto atidaryme kalbėjo Lietuvos muzikos terapijos asociacijos įkūrėja.

Kabineto įrengimą finansavo Šv. Kazimiero ordinas. Senjorų socialinės globos namų direktorius Vytautas Gricius ir Ordino D. Magistras Henrikas Armoška-Eismontas pasirašė neterminuotą Vibroakustinės terapijos įrangos modulio panaudos sutartį. Kabinetu nemokamai galės naudotis ne tik globos namų gyventojai, bet ir personalas.

Toks pat virbroakutinės terapijos kabinetas prieš keletą metų Ordino iniciatyva buvo įrengtas ir iki šiol veikia Dotnuvos slaugos namuose.
Senjorų socialinės globos namuose Vilniuje atidarytas pirmasis vibroakustinės terapijos kabinetas

Pasaulyje skiriama kaip vaistas

Lietuvoje muzikos terapija vis dar laikoma alternatyvia gydymo ir terapijos priemone, šią paslaugą teikia vos keletas specialistų.

Senjorų socialinės globos namuose Vilniuje naujai atidarytame kabinete dirbsianti medikė ir muzikos terapeutė Oksana Šleževičiūtė sako, kad teigiamą garsų poveikį pastebi vis daugiau gydymo įstaigų, tačiau nuolatinių darbuotojų kol kas samdyti nesiryžta.

„Daug savanoriauju įvairiose ligoninėse, slaugos namuose, savo baigiamajme darbe taip pat analizavau muzikos poveikį senjorams. Iš praktikos matyti, kad muzika veikia net pačius sunkiausius ligonius – jie bent trumpam pamiršta skausmą, nusiramina, susikaupia. Rezultatas matyti jau po 1-2 mėnesių“, – sako muzikos terpijos specialistė.

Ji džiaugiasi, kad Lietuvoje ši priemonė pamažu skinasi kelią, tačiau pripažįsta, kad dar reikės nemažai laiko pasivyti šioje srityje pažengusias pasaulio šalis.

„Jungtinėse Amerikos Valstijose, Norvegijoje muzikos terapija skiriama kartu su vaistais, kaip lygiavertė arba papildoma priemonė. Judėdami dabartiniu tempu Lietuvoje tokį lygį pasieksime maždaug po 50-ies metų“, – mano O. Šleževičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)