Keli gastroenterologai sutiko tiesiai šviesiai atsakyti į šiuos klausimus.

– Ar blogai, jeigu nesituštinu kiekvieną dieną?

– Nėra taisyklės, kad būtina tuštintis kartą per dieną. „Vidutiniškai žmonės tai daro kartą ar du per dieną, – teigia gydytoja Felice Schnoll-Sussman, vadovaujanti Jay Monahano skrandžio ir žarnyno sveikatos centrui Niujorke. – Tačiau daug žmonių daro tai dažniau.“ Taip pat visiškai normalu, jeigu nesituštinate dieną, dvi ar net tris. Kitaip tariant, jeigu jaučiatės gerai, greičiausiai nėra reikalo nerimauti. „Kalbant apie tuštinimąsi, nėra tokio dalyko, kaip norma – normalu gali būti tik iš vieno žmogaus perspektyvos“, – tikina F. Schnoll-Sussman.

Tačiau ką daryti, jeigu įprastai tuštinatės kartą per dieną, ir staiga tenka tai daryti tris ar net keturis kartus per dieną? F. Schnoll-Sussman sako, kad taip gali nutikti dėl jūsų mitybos (ką tik suvalgėte kažkokios neaiškios mėsos?) ar infekcinės vidurius laisvinančios ligos. Taip gali nutikti ir dėl gerų pokyčių – pavyzdžiui, galbūt padidėjo suvartojamos ląstelienos kiekis. Svarbiausia yra kreiptis į gydytoją, jeigu dėl pasikeitusių tuštinimosi įpročių nuolat skauda pilvą arba dažnas lakstymas į tualetą pradeda trukdyti normaliam socialiniam gyvenimui.

– Ar reguliarus tuštinimasis – geras dalykas?

– Taip. Jeigu pagal jūsų tuštinimąsi galima nustatyti laikrodį, tai reiškia, kad turite sveiką virškinimo sistemą. Vis dėlto, jeigu tokiu reguliarumu pasigirti negalite, nusiminti nereikėtų. Galite tuštintis bet kuriuo dienos metu, nors ekspertai pastebėjo, kad dauguma žmonių tai daro vos nubudę.

„Daugumos žmonių sočiausias valgis būna vakare, – aiškina F. Schnoll-Sussman, – todėl kai jie nubunda, per daug valandų maistas būna suvirškintas ir organizmas pasiruošęs tuštintis.“ Gydytoja teigia, kad gulimoje pozoje žarnoms nedaromas didelis spaudimas, todėl žmogus nenubunda vien tam, kad pasituštintų. Tačiau kai atsikeliate, žarnos atsiveria ir jų turinys pajuda žemyn.

Antras dažniausiai pasitaikantis tuštinimosi laikas – grįžus iš darbo. „Taip yra dėl to, kad šiuo metu atsipalaiduojama ir žarnyne vyksta judėjimas“, – aiškina medicinos docentė Lisa Ganjhu iš Niujorko universiteto Langone medicinos centro.

– Ar blogai, jeigu visada tuštinuosi iškart po valgio?

– Jeigu atrodo, kad maistas tiesiog pereina per jus, tai nereiškia, kad jūsų virškinimo sistema ypač veiksminga. L. Ganjhu sako, kad veikiau tai rodo, kad jūsų virškinimo sistema taip ir nesubrendo.

„Tuštinimasis iškart po valgio – refleksas, kurį turi kūdikiai“, – sako specialistė. Kai kurie žmonės šio reflekso taip ir neatsikrato.
Ir nors tai nėra idealus variantas, eiti į tualetą iškart po valgio yra visiškai normalu, dėl to tikrai nereikia nerimauti, įsitikinusi F. Schnoll-Sussman. Iškart po valgio tuštinimo metu pašalinamas ne tas maistas, kurį ką tik suvalgėte (nors tuštinimosi refleksą iš tiesų paskatino valgymas), taigi, jūsų organizmas turėjo pakankamai laiko maistinėms medžiagoms pasisavinti. Pasak F. Schnoll-Sussman, vienintelė problema, jeigu tuštinatės skystai arba išmatos skleidžia labai nemalonų kvapą. Tai gali reikšti, kad organizmas nepasisavina tinkamai riebalų arba jūs viduriuojate.

Viduriuojant paprastai žarnyno veiklos negalime kontroliuoti ir į tualetą tenka kaip reikiant paskubėti, nepriklausomai nuo to, ką tik valgėte ar ne.

Štai dažniausi viduriavimo simptomai:

  • Skystos išmatos
  • Pilvo skausmas
  • Vidurių pūtimas
  • Pykinimas
  • Skubus poreikis eiti į tualetą
  • Kraujas išmatose

Būtina paminėti, kad nors tuštinimasis iškart po valgio nėra „norma“, kai kurie maisto produktai, pavyzdžiui, turintys daug ląstelienos, virškinami ilgiau. Sudirgusios žarnos sindromą turintys ar celiakija sergantys žmonės iškart po valgio tuštinasi dažniau nei kiti, nes maistas gali sukelti simptomus.

– Ar kava tikrai paskatina tuštinimąsi?

– Žinoma, jūs jau pastebėjote tokį dėsningumą – kava paskatina tuštinimąsi. L. Ganjhu teigimu, taip nutinka dėl to, kad kofeinas stimuliuoja mūsų žarnyną. Dėl jo žarnos pradeda susitraukinėti, o tai išmatas pastūmėja tiesiosios žarnos link. „Taigi, nieko nuostabaus, jeigu žmonės išgeria savo rytinę kavą ir tada eina tuštintis“, – komentuoja L. Ganjhu.

– Kodėl menstruacijų metu taip dažnai tuštinuosi?


– Tai irgi galima įtraukti į nesąžiningų reikalų sąrašą: menstruacijas dažnai lydi spazmai, pilvo pūtimas ir… dažnesnis tuštinimasis. L. Ganjhu teigimu, tai susiję su hormonais.

„Daug moterų sako, kad menstruacijų metu laisvėja viduriai“, – aiškina specialistė. Mokslininkai mano, kad ciklo metu išskiriami hormonai, vadinami prostaglandinais, skatina gimdos susitraukimus, o kartais jie patenka ir į jūsų žarnyną, ir taip pat sukelia jo susitraukimus. Dėl to padažnėja tuštinimasis.

– Ar yra ideali tuštinimosi poza?

– Jeigu jūsų tuštinimasis užtrunka amžinybę, gydytojos F. Schnoll-Sussman teigimu, taip gali nutikti dėl netinkamos sėdėjimo pozos. Moksliškai įrodyta, kad efektyviausia sėdėjimo tuštinantis poza yra 90 laipsnių kampas, jeigu sėdite ant įprasto klozeto, ir 45 laipsniai, jeigu tuštinatės atsitūpę ant žemės. Būtent pastarasis būdas buvo naudojamas mūsų protėvių, kai nebuvo tualetų. Atsitūpus pasikeičia tiesiosios žarnos pozicija – susidaro toks kampas, kad išmatos pašalinamos minimaliomis pastangomis, aiškina F. Schnoll-Sussman. Deja, šiuolaikiniuose tualetuose šią pozą pritaikyti itin sudėtinga.

– Kodėl atostogų metu užkietėja viduriai?

– Situacija turėtų būti pažįstama: atostogaujate su šeima, mėgaujatės puikiai leidžiamu laiku smėlio paplūdimyje, tik viena problema – jau kelias dienas nesituštinote. Kame slypi problema?

„Pakanka lėktuve pasėdėti kelias valandas, kad gaubtinė žarna išdžiūtų“, – sako F. Schnoll-Sussman. Atmosferos slėgis lėktuve skiriasi nuo lauke esančios slėgio, todėl lėtai išsiurbiamas vanduo iš jūsų organizmo ir jūsų žarnyno.

Kai laiką leidžiame paplūdimyje ar lankydami įvairias vietas išgeriame mažiau vandens nei įprastai, organizmas netenka skysčių. Be to, per atostogas dažnai pasikeičia mityba – valgome daug daugiau (dažnai kepto ir riebaus) maisto, nei įprastai. Be to, pats tuštinimasis nepažįstamoje vietoje (ir galimai kitoje laiko zonoje) visą šį procesą sutrikdo.

– Kiek laiko turėtų trukti tuštinimasis?

– Sėdėdami tualete spėjate perskaityti visą laikraštį arba įveikti kelis telefone esančio žaidimo lygius? Tikslaus laiko, per kiek reiktų pasituštinti, nėra nustatyta. Jeigu tai trunka penkias minutes – viskas gerai, jeigu dvidešimt – irgi nieko blogo, tikina F. Schnoll-Sussman.

„Paprastai apie tai nereiktų net galvoti, – sako L. Ganjhu. – Gaubtinė žarna žino, kada ji tuščia ir viskas baigta.“

Vis dėlto, jeigu tuštinimasis trunka amžinybę ir tenka kaip reikiant dėl to pasistengti, jums tenka valdyti procesą manipuliuojant žarnomis ar net kišant pirštą į išangę, privalote apsilankyti pas gastroenterologą.

„Kai kurie žmonės, susiduriantys su tokiais sunkumais, gali turėti anatominių anomalijų, kurios neigiamai veikia tiesiąją žarną“, – įspėja F. Schnoll-Sussman.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)