Atlikus asmenybės bruožų ir sveikatos biologinių žymenų analizę paaiškėjo, kad aukštą neurotiškumo lygį (jo simptomai – nerimas, pyktis, kaltė bei pavydas) demonstruojantys asmenys, taip pat pasižymintys organizuotumu, sąmoningumu bei gebėjimu mąstyti, rečiau serga uždegimais, rečiau susiduria su lėtinėmis ligomis ir turi žemesnį kūno masės indeksą.

Ročesterio universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 1054 amerikiečiai. Buvo vertinamas „didysis asmenybės bruožų penketukas“ (atvirumas, sąžiningumas, mandagumas, ekstravertiškumas ir neurotiškumas), taip pat vaistų vartojimas, rūkymas ir alkoholio vartojimas, kūno masės indeksas, o sveikatos būklė patikrinta atlikus šlapimo, kraujo ir seilių mėginių tyrimus.

Ankstesniuose asmenybės ir sveikatos tyrimuose neurotiškumas buvo siejamas su depresija, padidėjusia lėtinių ligų rizika, dažnesne priklausomybe nuo psichotropinių medžiagų, persivalgymu, bei padidėjusia mirštamumo rizika. Tačiau derinyje su sąžiningumu, pastarasis bruožas sušvelnina neigiamą neurotiškumo poveikį.

Tyrimo autoriai tvirtina, kad žmonės, kuriems būdingas stipriai išreikštas neurotiškumas ir ne mažiau akivaizdus sąžiningumas, dažniau kruopščiai pasveria savo veiksmų ir sprendimų pasekmes ir rečiau ryžtasi rizikingam elgesiui. Jie taip pat labiau linkę stengtis užkirsti kelią negalavimams ir lėtinėms ligoms. Joks kitas asmenybės bruožų derinys neatskleidė tokio paties ryšio su uždegimų ir lėtinių ligų žymenimis.

Asmenybę, polinkį rizikuoti bei požiūrį į sveikatą formuoja daugybė su prigimtimi ir auklėjimu susijusių veiksnių. Tikėtina, kad mūsų asmenybė turi ir genetinę sudedamąją, tačiau tuo visi neurotiški pasaulio žmonės pasiaiškinti tikrai negali.

Vis dėlto, nepriklausomai nuo to, kodėl žmonės yra tokie kokie yra, dauguma dabar gali pasidžiaugti tuo, jog jų nervingumas ir puikūs organizaciniai gebėjimai turi teigiamos įtakos sveikatai. Belieka pasiginčyti, kada (jeigu išvis) asmenybės įvertinimas bus įtrauktas į medicininius klausimynus ar kasmetines sveikatos patikrinimų ataskaitas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)