Atsako Klaipėdos odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja, gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė

Pirmasis nagų grybelio požymis – nago pasikeitimas. Gali pasikeisti spalva, dažniausiai nagas pagelsta, gali tapti trapus arba sustorėja. Jeigu būna trapus, tuomet tiek, kiek užauga, nagas nutrupa, deformuojasi. Jeigu būna linkęs storėti, nagą darosi sunku net kirpti, jis būna nebegražus, neblizga. Šios ligos priežastis – grybelis, kurio rūšių yra labai daug: raudonasis trichofitonas, mielių grybelis, pelėsis ir taip toliau.

Užsikrėsti nagų grybeliu galima įvairiose vietose, dažniausiai ten, kur šilta ir drėgna: pirtys, baseinai, dušo kabinos, vonios, taip pat paplūdimiai – visur, kur daug basų kojų. Tokią „dovanėlę“ galite gauti ir svečiuose, jeigu vis dar pasiryžtate spirtis į svetimas šlepetes. Iš kitos pusės, grybeliu galima užsikrėsti basomis kojomis vaikštant ne tik svečiuose, bet ir namuose, nes grybelio sporų yra visur.

Gydymas yra įvairus, svarbiausia – neužsiimti savigyda. Apstu ligų, kurios gali atrodyti panašiai, bet tai nebus grybelinis susirgimas, o, pavyzdžiui, nagų žvynelinė, medžiagų apykaitos sutrikimai. Esant bent menkiausiam įtarimui, būtina kreiptis į gydytoją. Atlikus tyrimus ir įrodžius, jog tai tikrai yra grybelis, nustačius jo rūšį, bus skiriamas gydymas bei profilaktika.

Kokia? Na, grįžus namo iš mano išvardintų vietų, reikėtų kruopščiai nusiplauti kojas, galbūt tam panaudoti ir sodos vandenį – taip galima pašalinti grybelio sporas, kurios jau pateko ant odos, bet dar nespėjo įaugti. Yra daug įvairių profilaktinių priemonių: tepamų, purškiamų, barstomų, kurias galima nusipirkti be recepto.

Gydymas kiekvienam žmogui taikomas individuliai, atsižvelgiama į bendrą sveikatos būklę, į jo gyvenimo būdą, mitybą, kitas ligas, tad sunku pasakyti universalią formulę. Tam tikromis ligomis sergančių žmonių nuo nagų grybelio negalima gydyti geriamaisiais vaistais. Tepaliukai dažniausiai padeda gydyti tik simptomus, tačiau kai kuriais atvejais ir jie gali būti veiksmingi.

Šiomis dienomis vis dar taikomas chirurginis metodas, nes kartais be nago pašalinimo tiesiog negalima apsieiti. Taip pat praktikuojamas ir naujausias metodas – lazerinis gydymas. Gausu netgi liaudiškų priemonių, bet apie tai nelabai norėčiau šnekėti, kad visi žmonės nepradėtų, sakykime, kiaušiniais šios ligos gydytis.

Grybelio visiškai nereikia gėdytis, nes, priešingai sklandantiems mitams, ši liga neturi sąsajų su apsileidimu. Švaruoliai dar greičiau gali susirgti, nes perdėtai rūpindamiesi švara, „netreniruoja“ imuniteto. Kalbant ne tik apie grybelį, bet ir daugelį kitų ligų, imuninė sistema „treniruojama“ per kontaktą su bakterijomis, tad sterilumas ją užmigdo – taip tik padarysite sau meškos paslaugą. Reikia normaliai, švariai, tvarkingai gyventi ir žinoti, jog grybelis tikrai nėra tik nevalyvų žmonių liga.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!