aA
Sušilus orams savaitgaliais dažnas traukia pailsėti į gamtą. Specialistų patarimai, kaip elgtis, kad po poilsio gamtoje neatsidurtumėte ligoninėje.
Šašlykai
Šašlykai
© Shutterstock nuotr.

Kokia iškyla be šašlykų

Pasak specialistų, mėgaujantis šašlykais gamtoje svarbu, kad mėsa būtų gerai iškepusi (kad žūtų pavojingos bakterijos, temperatūra gabalo viduje turi būti ne žemesnė nei 80-90°C). Tas pat pasakytina ir apie kepamas vištas: orkaitėje ar ant iešmo jos turi būti kepamos 250°C temperatūroje ne trumpiau nei 1-1,5 valandos (žąsys ar kalakutai – 3-4 valandas), o kepant sandariai uždengtoje keptuvėje – supjaustytas gabalais, po to dar būtina patroškinti. Kotletus, karbonadus irgi reikia gerai iškepti įkaitintuose riebaluose, po to patroškinti. Priešingu atveju, galime susirgti salmonelioze, kampilobakterioze, listerioze (šių bakterijų gana dažnai aptinkama žaliuose mėsos produktuose, ypač vištienoje ir kiaulienoje).

Laikykitės higienos reikalavimų

Gamtoje dažnai plaukite rankas: prieš ruošiant valgį, pasinaudoję tualetu, visada nuvalykite maisto paruošimui reikalingą įrangą ir paviršius. Pavojingi mikroorganizmai plačiai randami dirvožemyje, vandenyje, ant gyvūnų bei žmonių, todėl mikroorganizmai gali patekti ant rankų, o nuo jų – ant maisto. Jei vykstate į tolesnę kelionę, vertėtų turėti muilo, rankšluostį ar drėgnų servetėlių. Jei sąlygų nusiplauti rankas nėra, maistą patariama imti servetėle.

Vartokite tik saugų vandenį

Upių, tvenkinių, kanalų vandenyje gausu parazitų ir patogenų, kurie gali sukelti diarėją, vidurių šiltinę bei dizenteriją, todėl tokio vandens vartojimas yra nesaugus! Gamtoje geriausiai vartoti fasuotą geriamąjį vandenį.

Įsigykite šaltkrepšį

Pasak specialistų, geriausia išeitis, norintiems valgyti ne tik sveikai, bet ir skaniai – šaltkrepšiai. Greitai gendančius produktus reikia laikyti ne aukštesnėje nei 6 laipsnių temperatūroje. Tačiau net tokiomis sąlygomis minėtųjų maisto produktų vartojimo laikas gana ribotas – vos 2-3 paros.

Verta žinoti

Kad maistas greitai nesugestų:

* nepalikite išvirto maisto šilumoje ilgiau nei 2 valandas;

* virtą ir greitai gendantį maistą laikykite šaltai (produktams laikyti geriausia įsigyti nešiojamus šaldymo krepšius ar specialias dėžes su ledo gabaliukais);

* neturint šaldymo krepšių, produktus galima laikyti iškastoje duobėje, šaltame vandenyje ir t.t.;

* jeigu saugus maisto produktų laikymas neįmanomas, reikėtų vartoti šviežią maistą ir stengtis jį suvartoti kuo greičiau;

* gerai apskaičiuokite, kiek reikės maisto produktų, kadangi šiais laikais ilgai dirba parduotuvės, jų yra ir kaimeliuose.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Psichoterapeutas: jei situacija tęsis dar 6 savaites, bus kardinalių socialinių pokyčių (567)

Nors pandemija palies visas gyvenimo sritis, ypatingą svarbą turi kintanti socialinė...

Niūri britų mokslininkų prognozė: mirčių nuo COVID-19 skaičius gali būti sukrečiantis JAV ekspertas: aukų šalyje gali būti iki 200 tūkst. (223)

Nepaisant įgyvendinamų griežtų priemonių, Imperatoriškojo koledžo Londone mokslininkai...

Sekmadienį Lietuvoje patvirtinti dar 23 COVID-19 atvejai: bendras skaičius – 460 (373)

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad šiandien, atlikus tyrimus, Lietuvoje patvirtinti dar...

Mėnesio prognozė: po anomaliai šilto kovo balandis bus itin kontrastingas (37)

Artėjantis balandis gali būti itin permainingas, rodo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos...

Pokyčiai darbovietėje: 5 patarimai, kaip elgtis vadovui, kad virusas atneštų mažiau nuostolių (19)

Kol kas nėra visiškai aišku, kokiu mastu COVID-19 plitimas paveiks mūsų socialinį gyvenimą ir...

Klaipėdos ligoninės vadovas: palatų sergantiems koronavirusu netrukus gali nebeužtekti (288)

Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis sako, kad jau kitą savaitę...

Trumpas: JAV nemokės už Britanijos princo Harry ir jo šeimos apsaugą (32)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pareiškė, kad jo šalis neketina apmokėti...

Dirbtinis intelektas plinta žaibiškai: ar sulauksime, kad žmones pakeis robotai? (33)

Kada pasiteisina investicijos į dirbtinį intelektą (DI) ir kada reikia imtis kitų priemonių,...

Vilniuje nusileido lėktuvai su lietuviais iš Tenerifės, Frankfurto, Paryžiaus (168)

Vilniaus oro uoste sekmadienio vakarą nusileido lėktuvai su Lietuvos piliečiais iš Tenerifės,...

14-oji karantino diena. Tobuliausias ir skaniausias desertas (25)

Visi turime savo mėgstamiausią desertą, tai šį kartą supažindinsiu su savo mėgiamiausiu, kurį...

|Maža didelių žinių kaina