Vakarieniauti būtina

Kol galvojama, kad gražias kūno linijas galima išlaikyti tik atsisakius vakarienės, gydytojai dietologai tvirtina, jog ji yra naudinga ir nevalgydami jos galime pakenkti sveikatai. Dietologai ir virškinimo ligų specialistai vieningi – vakarieniauti būtina, tačiau tai reikėtų daryti protingai.

Jeigu paskutiniam dienos valgymui tenka beveik pusė paros maisto arba vakarienei pasirenkama kepta mėsa su bulvėmis ir salotomis su majonezo padažu, o desertui ledai su šokolado užpilu, gal vakarienės reikėtų ir vengti. Tačiau jei valgote tinkamu metu, lengvai virškinamą maistą, vakarienė jums bus tik į naudą.

Kada valgyti

Vakarieniauti sėdama likus keturioms valandoms iki nakties miego ir suvalgoma ne daugiau kaip 25 proc. dienos kalorijų (suaugusio žmogaus paros norma priklausomai nuo jo amžiaus, lyties, gyvenimo būdo ir kitų veiksnių – nuo 2500 iki 4500 kalorijų). Vakarienės lėkštėje – neriebus ir mažai kaloringas maistas, o stiklinėje – nesaldus gėrimas be kofeino.

Jei nespėjate pavalgyti dienos metu ir planuojate valandos bėgyje eiti miegoti, geriau palaukite rytojaus. Valgymas prieš miegą ne tik sutrikdys virškinimą, bet ir pablogins miego kokybę, todėl ryte gailėsitės, kada susigundėte vėlyva vakariene.

Kokius patiekalus rinktis

Vakare geriausia valgyti troškintas daržoves bei riešutus su trupučiu sviesto, druskos ir prieskonių. Taip pat gerai tinka grikiai, nes jie yra nesunkiai virškinami. Daržovės bei riešutai veikia raminamai, mažina psichologinę įtampą ir suaktyvina hormonalinių funkcijų veiklą.

Taip pat puikiai tinka sriubos. Tam galite pasirinkti šaltas, termiškai neapdorotas sriubas arba salotas. Svarbiausia, kad vengtumėte riebių užpilų. Rinkdamiesi duoną, valgykite grūdėtą arba pakeiskite ją ryžių trapučiais. Jie greičiau susivirškins nei balta duona, o ir kalorijų juose mažiau.

Dietologai rekomenduoja vakarienei rinktis tuos produktus, kurie teigiamai veikia miegą ir padeda kovoti su nemiga: apkepta žuvis, švieži ir virti kopūstai, javainiai, žirneliai, žalumynai. Visuose juose yra kalcio, kuris užtikrina smegenų aktyvumo stabilumą, ir magnio, padedančio raumenims atsipalaiduoti. Valgyti tokius produktus geriausia likus 1,5–2 valandoms iki miego.

Patarimas:

Ko vengti vakarienės metu?

Patys netinkamiausi produktai vakarienei: kepta mėsa, bulvės, duona, ankštinės daržovės, kepiniai, saldumynai ir įvairūs saldūs gazuoti gėrimai. Taip pat vakarienei netinka vaisiai, grūdiniai bei rauginti pieno produktai. Jie sužadina organizmą, o tai nepalanku normaliam miegui. Jeigu vakare valgomi grūdiniai ir ankštiniai maisto produktai, organizme sutrinka medžiagų apykaita.