Tačiau ar šaltas dušas padeda lieknėti? Straipsniai internete perša mintį, kad taip: šalininkai tvirtina, kad šaltas vanduo suaktyvina medžiagų apykaitą ir per visą dieną padeda sudeginti daugiau riebalų, rašo womenshealthmag.com.

Pasirodo, kad tokią nuomonę pagrindžia ir keli moksliniai tyrimai. Jie yra parodę, kad žema temperatūra suaktyvina energiją deginančius ruduosius organizmo riebalus. Per vieną Harvardo studiją žmonės, kurie dešimt dienų gyveno iki 16 laipsnių atvėsintuose kambariuose, padidino savo rudųjų riebalų aktyvumą, o žmonėms, kurie turi daugiau rudųjų riebalų, būdingas mažesnis kūno masės indeksas, rodo tyrimas, paskelbtas žurnale „New England Journal of Medicine“.

Kaip tai veikia? Organizmas kalorijų perteklių saugo baltųjų riebalų forma. Kai mes stengiamės sulieknėti, paprastai kovojame būtent su šiais riebalais. Tačiau organizme yra visiškai skirtingos rūšies riebalų, kurie vadinami rudaisiais. Jie degina kalorijas, kad palaikytų reikiamą kūno temperatūrą, kuri reikalinga tam, kad žmogus galėtų gyventi ir būtų sveikas, aiškina nutukimo ir svorio kontrolės specialistas Nitinas Kumaras iš sveikatos priežiūros tinklo „HSHS Medical Group“. Kūdikiai turi daug rudųjų riebalų, bet su amžiumi jų kiekis mažėja. Maža to, su amžiumi mažėja ir rudųjų riebalų aktyvumas. Tačiau tik tuomet, kai aktyvuojami rudieji riebalai, jie virsta kalorijų deginimo mašinomis.

Ar verta apsilieti šaltu vandeniu?

Tačiau vien dėl to, kad šaltis suaktyvina ruduosius riebalus ir kad rudieji riebalai yra susiję su mažesniu kūno svoriu, tai nereiškia, kad šaltas dušas privers tirpti jūsų kilogramus. „Kad pajustumėt vos menką naudą, jums šaltame vandenyje tektų praleisti nemažai laiko“, – sako N. Kumaras.

Apie kokią trukmę kalbame? Pavyzdžiui, viena studija, paskelbta leidinyje „Journal of Clinical Investigation“, parodė, kad žmonės, kurie dvi valandas per dieną praleisdavo 18 laipsnių temperatūroje, per šešias savaites neteko nuo pusės iki vieno kilogramo svorio. Ne, mes nerekomenduojame kiekvieną dieną po dvi valandas mirkti šaltame vandenyje.

„Nežinau nė vieno tyrimo, kuris būtų parodęs, kad šaltas dušas būtų padėjęs sėkmingai numesti nemažai svorio, – sako šeimos medicinos daktaras ir diplomuotas Amerikos nutukimo gydymo tarybos gydytojas Spenceris Nadolsky, parašęs knygą „The Fat Loss Prescription“ („Lieknėjimo receptai“). – Daug kas kalba, kad tai revoliucinis metodas, bet taip nėra. Jis nepadės pasiekti stebuklingo persilaužimo“.

„Geriausiu atveju kasdienis šaltas dušas jums padės tik nežymiai, blogiausiu – be reikalo sukels kančias“, – pažymėjo N. Kumaras.

Vėsinkitės tinkamai

Jei vis dėlto nusprendėte išmėginti šį būdą, darykite tai saugiai. „Po šaltu dušu lįskite tik tuomet, jei nebijote diskomforto ir jums tikrai tai patinka“, – įspėja S. Nadolsky.

Kitaip tariant, jeigu jums nemalonu, lipkite lauk! Šaltame vandenyje nebūkite ilgiau kaip 10 – 15 minučių, o jei iki to laiko kuri nors kūno dalis nutirpsta, pabąla ar pasidaro rožinė, prodedūrą nutraukite. Tas pats galioja tuo atveju, jei sulėtėja ir pasunkėja jūsų kvėpavimas. Galbūt tai skamba bauginančiai, tačiau turite maudytis saugiai ir atsižvelgti į nušalimo ar hipotermijos pavojų, sako gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)