Rimtas nutukimas kone dvigubai padidina tikimybę, kad žmogus sirgs migrena, nustatyta tyrime.

Migrena kankina vieną iš septynių žmonių ir kainuoja Jungtinės Karalystės ekonomikai du milijardus per metus. Dabar mokslininkai nustatė ryšį tarp nutukimo ir migrenos.

Jie nustatė, kad nutukę žmonės yra 81 proc. labiau linkę į epizodinius migrenos priepuolius nei turintieji normalų svorį.

Epizodinės migrenos paveikia didžiąją daugumą kenčiančiųjų, kurie patiria rimtus galvos skausmus mažiau nei penkiolika dienų per mėnesį. Sergantieji chroniška migrena prastai jaučiasi daugiau nei pusę mėnesio dienų.

Tyrimai byloja, kad svorio mažinimas ir sportas galėtų padėti kenčiantiesiems nuo migrena. Rezultatai taip pat nurodo ryšį tarp migrenos ir nutukimo esant stipresnį tiems, kurie jaunesni nei penkiasdešimties.

„Ankstesniuose tyrimuose parodytas ryšys tarp chroniškomis migrenomis sergančiųjų ir nutukimo, tačiau nebuvo aišku, ar šis ryšys fiksuojamas ir tiems, kurių priepuoliai buvo retesni“, - sakė dr. Barbara Lee Peterlin iš Johns Hopkins universiteto medicinos fakulteto Baltimorėje.

„Kadangi nutukimas yra rizikos veiksnys, kurį įmanoma keisti, ir kadangi dėl kai kurių medikamentų svorio priaugama ar netenkama, tai svarbu žmonėms, sergantiems migrena, ir jų gydytojams.“

Tyrimo metu 3862 žmonės, kurių vidutinis amžius buvo 47, užpildė klausimynus, atsakydami į klausimus apie ūgį, svorį ir migreną.

Iš viso 1044 dalyviai buvo nutukę ir 188 dalyviai turėjo epizodinę migreną, kuri apibūdinama kaip 14 ar mažiau galvos skausmo priepuolių per mėnesį.

Nutukę žmonės buvo 81 procentu labiau linkę į epizodinę migreną, lyginant su normalaus svorio žmonėmis.

Dr. Peterlin teigė: „Rezultatai rodo, kad gydytojai turėtų propaguoti sveikos gyvensenos pasirinkimą, dietą ir sportą žmonėms, kenčiantiems nuo epizodinių migrenos priepuolių. Reikia daugiau tyrimų siekiant nustatyti, ar svorio netekimo programos gali padėti nutukusiems žmonėms kovoti su epizodine migrena.“

Rezultatai taip pat parodė, kad šis ryšys buvo stipresnis jaunesniems nei penkiasdešimties metų žmonėms, tarp kurių migrena labiausiai paplitusi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)