Antibiotikų gert bijau, nes pienligė atakuoja po jų. Nuo to laiko keletą mėnesių jaučiu nemalonius silpnus pojūčius pasišlapinus (tarsi ne viską padariau ir t.t.), daktaras sakė gydyti tokią neišgydytą pūslę savaitę geriant vaistus (pvz., uvamin, furadonin..), 3 savaites arbatas. Jau nusibodo. Kokios gali būti cistito priežastys? Irma.

Atsako Vilniaus Šeškinės poliklinikos moterų konsultacijos vedėja gydytoja akušerė ginekologė Vilma Vasjanova:

- Cistitas yra šlapimo pūslės, o uretritas - šlapimo kanalo uždegimas. Ir cistitas, ir uretritas - dažnos moterų ligos, ir nebūtinai tų, kurios gyvena intensyvų bei aktyvų lytinį gyvenimą. Tačiau medicinos duomenys rodo, jog cistitas dažniau diagnozuojama pastarosioms.

Mat šią ligą provokuoja būtent lytiniai santykiai. Taip yra todėl, kad moterų šlaplės anga atsiveria į makšties prieangį ir lytinių santykių metu mikrobai iš jos gali nesunkiai patekti į šlaplę bei šlapimo pūslę. Kartais cistitu susergama pirmąkart pasimylėjus, ir, kaip sakoma, įsigyjama problemą visam gyvenimui. Tai vadinama defloraciniu cistitu.

Cistitas paūmėja nuolat praktikuojant kai kurias lytinio akto formas, pavyzdžiui, oralinį seksą arba kai mylimasi mėnesinių metu, taip pat kai nenusiprausiama lytinių organų po analinio ar oralinio lytinio akto arba kai lytinis aktas pradedamas pakankamai nesudrėkus moters lytiniams organams, kai klitoris jaudinamas sausai ir nemokšiškai.

Cistitas beveik visada paūmėja moterims, kurios serga lėtine vulvovaginaline kandidoze (makšties grybeliu) bei bakterine vaginoze. Taip pat pastebėta, jog cistitu dažniau suserga tos moterys, kurios mylisi retai, tačiau labai intensyviai.

Paprastai ši liga prasideda ūmiai. Staiga atsiranda perštėjimas, deginimas, “varinėjimas” šlapintis. Šlapinantis skauda, gelia, šlapime neretai matyti kraujo. Pasišlapinus beveik nepalengvėja, o jei palengvėja, tik labai trumpam.

Kaip reikėtų elgtis nuolat varginant cistitui? Jei ši liga dažnai atsinaujina ar vargina nuolat, būtina išsitirti dėl lytiniu būdu plintančių infekcijų: gonorėjos, chlamidijozės, genitalijų herpeso. Taip pat reikėtų atlikti makšties tepinėlius bei makšties išskyrų bei šlapimo pasėlius.

Norint apsisaugoti nuo cistito, o taip pat ir jo paūmėjimo, prieš lytinius santykius patartina pasišlapinti ir nusiprausti. Po lytinių santykių reikėtų padaryti tą patį. Be to, vyro varpa prieš lytinį aktą taip pat turi būti švari. Lytinių santykių metu reikėtų naudoti daug lubrikanto, kaitalioti sueities pozas. Taip pat reikėtų stebėti ir analizuoti save, nes galbūt tokiu būdu pavyks atrasti ir kitą, čia nepaminėtą, ligos atsinaujinimo priežastį. Ne pro šalį būtų pasikalbėti apie problemas su vyru ir jam pasiūlyti išsitirti dėl prostatito.

Beje, cistitas gali dažnai kartotis ir aktyvaus lytinio gyvenimo negyvenančioms vyresnio amžiaus moterims. Tai atsitinka dėl vadinamosios vulvovaginalinės atrofijos, kurią sukelia estrogenų trūkumas menopauzės laikotarpiu. Tačiau tokių moterų būklė labai pagerėja ir problema dažniausiai išsisprendžia, kai jos ima vartoti gydytojo skirtus estrogenų turinčius preparatus.