Ant lytinių organų atsirado bėrimai, lyg pūslelės, lyg pūlinukai. Vieni geltoni, kiti užpildyti skaidriu skysčiu. Ar čia yra herpesas, ar kokia rimtesnė liga? Į Lietuvą grįšiu negreit, gal žinote, kuo man gydytis? L.

Vilniaus Šeškinės poliklinikos moterų konsultacijos vedėja, gydytoja akušerė - ginekologė Vilma Vasjanova:

- Panašaus pobūdžio klausimai “Sveikai šeimai” siunčiami nuolat. Laikinai ar ilgesniam laikotarpiui išvykusios į užsienio šalis moterys neretai suserga įvairiomis genitalijų ligomis, kankinasi, nežino, ką daryti. Klausimas ir atsakymas per laikraštį ar internetu yra beviltiškas tiek klausiančiajai, tiek pateikiančiajam atsakymą. Koks gi rimtas daktaras gali nematęs ligonio, per atstumą, pasakyti, kas yra? O juo labiau gydyti.

Kelionės ir buvimas kitose šalyse yra labai rimtas įvairių ligų rizikos faktorius. Pasikeičia aplinka, mityba, geriamas ir prausiamas vanduo. Kai kam atsiranda galimybių pakeisti seksualinį partnerį, kiti mėgsta surizikuoti mylėdamiesi su bet kuo ir bet kur, arba atvirkščiai, gana ilgam atsisako aktyvios seksualinės veiklos.

Trumpai aptarsiu galimas moters genitalijų ligas. Dažniausiai pasitaiko makšties ligos - tai įvairūs uždegimai, bakterinė vaginozė, kandida infekcija (pienligė ), herpesas. Atsakyti, ar bėrimas atsirado dėl higienos stokos, ar užsikrėsta kokia nors rimta liga, be apžiūros ir tyrimų neįmanoma. Tai gali būti ir paūmėjusi liga, bet gali būti ir naujos ligos simptomai. Pavyzdžiui, nesisaugant lytinių santykių metu galima užsikrėsti trichomonoze, sifiliu, chlamidijomis, ŽIV, žmogaus papilomos virusu, net kirkšninėmis utėlėmis.

Makšties uždegimai atsiranda patekus infekcijai ir pasireiškia išskyromis, deginimu, niežuliu, perštėjimu. Lytiniai santykiai tampa skausmingi, po jų diskomfortas dar labiau sustiprėja, kartais pasirodo ir kraujo. Dažniausi makšties uždegimų sukėlėjai yra gonokokai, trichomonos, žarnyno lazdelė, stafilokokai. Ypač dažnas kandidozinis, arba grybelinis, makšties uždegimas.

Niežulys, perštėjimas išskyros ir žuvies kvapas būdingas bakterinei vaginozei. Šis kvapas neišnyksta net intensyviai prausiantis, o suintensyvėja paprastai po lytinių santykių. Yra tiksliai žinoma, kad bakterine vaginoze neužsikrečiama tualetuose, baseinuose ir kitose viešose vietose. Riziką sirgti bakterine vaginoze labai padidina naujas lytinis partneris, dažnas jų kaitaliojimas, keli lytiniai partneriai, pasikeitę higieniniai ir mitybos įpročiai. Bakterinė vaginozė ir infekciniai makšties uždegimai gydomi žvakutėmis ir antibiotikais. Būtinai gydomas ir lytinis partneris.

Vandeningi, perštintys ir deginantys bėrimai būdingi genitalijų pūslelinei. Lytinių organų pūslelinė, kitaip herpes virusinė infekcija, yra neišgydoma liga, kurią sukelia herpes simplex virusas. Užsikrėtus ant lytinių organų odos ar gleivinės iškyla grupės pūslelių, kurios paskui trūksta ir atsiranda skausmingų žaizdelių. Pūslelinės virusu galima užsikrėsti net ir tada, kai jokių išorinių infekcijos požymių nematyti. Esant išoriniams ligos požymiams, šia infekcija užsikrečiama itin greitai.

Išvykstant į kelionę būtina pasitikrinti pas savo ginekologą. Jei sergate kokia nors lėtine liga, pasitarkite, kokių vaistų pasiimti. Visuomet pasirūpinkite sveikatos draudimu. Sumokėsite, bet būsite apsidraudusios, kad prireikus pagalbos galėsite kreiptis į gydytoją. Visose užsienio šalyse be recepto niekur negausite antibiotikų ir kitų “rimtų” vaistų.

Tiesa, beveik visur vaistinėse ir net kai kuriuose prekybos centruose galite įsigyti priešgrybelinių ir makšties florą atstatančių žvakučių. Kai kur be recepto galima įsigyti antihistamininių preparatų nuo alergijos ir visur - paracetamolio, aspirino. Tačiau neužsiiminėkite savigyda. Tik grįžusios būtinai pasitikrinkite, ar neatsitiko kas nors rimčiau.