Kaip kuo anksčiau suprasti, kad ima trūkti vitamino C? Toliau išvardyta keletas portale „Bright Side“ suminėtų ankstyvų šią problemą išduodančių požymių. Laiku juos atpažinę, galėsite iš karto imtis atitinkamų veiksmų, kad vėl pasijustumėte žvalūs ir sveiki.

Dažnai patinsta ir kraujuoja dantenos

Vitaminas C nemenkai lemia dantenų būklę. Jei kasdien gaunama jo dozė nepakankama, gali prasidėti gingivitas (dantenų uždegimas). Jei esate įsitikinę, kad tinkamai rūpinatės burnos higiena, tačiau dantenos vis tiek patinsta ir kraujuoja, pavartokite daugiau vitamino C. Pasak mokslininkų, suaugusiai moteriai per dieną būtina gauti maždaug 75 mg, o suaugusiam vyrui – 90 mg vitamino C. (Jei rūkote, šias normas turėtumėte papildyti dar 35 mg.)

Dantenos

Lengvai atsiranda mėlynės

Jei, tarkim, jūsų kojos kartais atrodo it sudaužyti obuoliai, gali būti, kad organizmui trūksta vitamino C. Norėdami kompensuoti jo stygių, kasdien turėtumėte valgyti citrusinių vaisių ir daržovių. Taip pat žinokite, kad sunkiai ir ilgai gyjantys įdrėskimai bei įpjovimai irgi gali būti apie vitamino C trūkumą bylojantis ženklas. Gaudamas pakankamai vitamino C, organizmas gali efektyviai gaminti kolageną, taigi, apelsinus valgyti būtina.

Triūšta, slenka plaukai

Jei plaukai neteko žvilgesio, atrodo nutriušę, o juos perbraukus, saujoje lieka nemenkas kuokštas, gali būti, kad organizmas negauna kasdien jam reikalingos vitamino C dozės. Nepulkite iš karto pirkti brangių produktų nuo plaukų slinkimo. Pirmiausia pasirūpinkite, kad su maistu į organizmą patektų pakankamai vitamino C. Tiesiog privalote valgyti brokolius ir kivius. Yra ir begalė kitokio maisto, kurio sudėtyje – didžiulės vitamino C dozės, todėl papildų dažniausiai neprireikia. Taigi, sveikiau maitinkitės ir problemų turėtų nekilti.

Dažnai skauda sąnarius

Sąnarių skausmas – dažnai pasitaikantis, vienas iš ankstyviausių požymių, leidžiančių suprasti, kad organizmas patiria vitamino C deficitą. Kadangi šis vitaminas veikia kaip galingas antioksidantas, tada, kai jo trūksta, gali prasidėti sąnarių skausmais pasireiškiantis uždegimas. Tokio tipo skausmus kartas ne taip lengva numaldyti, tačiau tikrai neprašausite, jei susirūpinsite kasdieniu vitamino C vartojimu.

Dažnai peršąlate, nuolatos sirguliuojate

Jei palyginti dažnai sergate gripu, peršąlate arba pasigaunate kokių nors infekcijų, galima spėti, kad nusilpo imunitetas. Vitaminas C stimuliuoja baltųjų kraujo kūnelių (leukocitų) gamybą, o šie kovoja su infekcinėmis ligomis ir kitokiais užkratais. Jei kone nuolatos sergate, vadinasi, jūsų imuninė sistema iš tiesų patiria krizę, iš kurios išsikapstyti gali padėti vitaminas C.

Netikėtai priaugote svorio

Jei gyvenimo būdo nepakeitėte, tačiau pajutote, kad ėmė augti svoris, žinokite, kad galima to priežastis – vitamino C stygius. Kaip rodo moksliniai tyrimai, tarp vitamino C trūkumo ir didelio kūno riebalų kiekio egzistuoja tam tikras ryšys. Teigiama, kad vitaminas C padeda efektyviau deginti riebalus.

Dienomis jaučiatės mieguisti ir pavargę

Jei naktį pakankamai išsimiegate, tačiau dieną vis tiek jaučiatės išsekę, gali būti, kad organizmas negauna pakankamai vitamino C. Nuovargis yra vienas iš simptomų, pasireiškiančių dėl vitamino C stygiaus organizme. Tikėtina, kad pakoregavę kasdien su maistu gaunamą jo dozę, nuolatinio nuovargio atsikratysite. Užuot be paliovos maukę kavą, geriau dažniau suvalgykite kivį.

Išsausėjusi, papilkėjusi oda

Vitaminui C, kaip jau minėta, tenka svarbus vaidmuo kolageno gamyboje. Nuo pastarojo oda švytėte švyti. Tai reiškia, kad patiriant vitamino C deficitą, oda ima atrodyti papilkėjusi, joje išryškėja raukšlės. Dabar tikriausiai suprantate, kodėl parduotuvėse tiek daug brangių serumų su vitaminu C.

Dažnai iš nosies ima tekėti kraujas

Šiaip jau kraujavimas iš nosies nelaikomas sveikatai pavojingu reiškiniu, tačiau jei jis gana dažnai kartojasi, gali būti, kad organizmui reikia daugiau vitamino C. Nosyje yra gausybė smulkučių kraujagyslių, o vitaminas C neleidžia susilpnėti jų sienelėms. Jei jos nepakankamai tvirtos, gali prasidėti kraujavimas iš nosies.

Ploni, skilinėjantys nagai

Dalyvaujant vitaminui C, geriau absorbuojama geležis, o kai organizme jo trūksta, iškyla geležies stygiaus išprovokuotos anemijos (mažakraujystės) grėsmė. Ją išduoda lūžinėjantys, besisluoksniuojantys nagai. Jei jau išbandėte nagų stiprinimo priemonę, tačiau jokio pagerėjimo nepastebite, galbūt mitybos racioną vertėtų papildyti šviežiais vaisiais ir daržovėmis. Tada ne tik nustos skilinėti nagai, bet ir pasitaisys bendra savijauta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)