Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ kūno priežiūros specialistė Justina Petrulionytė pataria, kaip veiksmingai kovoti su celiulitu, kokias grožio priemones atlikti namie ir kaip keisti gyvenimo įpročius norint ilgam pamiršti apelsino žievelę primenančią odą.

- Kaip atsiranda celiulitas? Kokios jo vystymosi stadijos?

- Celiulitas atsiranda tuomet, kai po oda esančios riebalinės ląstelės pradeda kaupti riebalus, todėl sutrinka odos ir limfos mikrocirkuliacija. Dėl šių ląstelių sankaupos oda primena apelsino žievelę.

Galima išskirti keturias celiulito stadijas.

I – celiulitas plika akimi nematomas, oda atrodo tik šiek tiek pakitusi, labiau primena nesunkų patinimą arba tiesiog pastorėjimą.

II – celiulitas pradeda labiau ryškėti, plika akimi dažnai dar nepastebimas, tačiau, suspaudus odą, jau matomas.

III – celiulitas, suspaudus odą, tampa itin ryškus.
IV – oda tampa itin grublėta. Celiulitas dažnai būna skausmingas.

Dažniausiai celiulitas atsiranda ant klubų, šlaunų, pilvo, kelio sąnarių vidinės pusės, tačiau pasitaiko ir kitose kūno vietose. Celiulitas – degeneracinis procesas, kuris kartais gali sukelti tam tikrų patologijų. Todėl svarbu nuolatos prižiūrėti kūno odą ir stengtis išvengti celiulito atsiradimo ar jo progresavimo.

- Kokio amžiaus moterys dažniausiai neišvengia celiulito? Kodėl jis atsiranda?

- Celiulitas gali atsirasti įvairaus amžiaus ir svorio dailiosios lyties atstovėms. Tarp mano klienčių yra ir labai lieknų merginų, norinčių atsikratyti apelsino žievelės odos.

Celiulitas gali atsirasti dėl sutrikusios skydliaukės veiklos, rūkymo, neaktyvaus gyvenimo būdo, hormonų pusiausvyros sutrikimų, pavyzdžiui, dėl gimdymo, vartojamos kontracepcijos, brendimo, klimakso, aštraus maisto, traumų, paveldimumo, nesubalansuotos dietos, ilgalaikio streso, vartojamų tam tikrų vaistų, per didelės estrogenų koncentracijos kraujyje.

- Kokie veiksmingiausi celiulito gydymo būdai?

- Veiksmingiausias metodas – lazerinė lipolizė. Tačiau ne visiems tinka invazinės kūno procedūros, ne visi nori jas atlikti.
Aš dažniausiai savo klientams rekomenduoju šalčio lipolizę, kuri veiksmingai gydo celiulitą ir padeda formuoti gražią figūrą. Ši procedūra veiksmingai mažina lokalias poodines riebalų sankaupas pagurklio, juosmens, pilvo, nugaros, šlaunų, sėdmenų srityse.

Atliekant šalčio lipolizę veikiami konkretūs paviršiniai ir gilieji odos sluoksniai. Taip nedaromas poveikis kitiems šalia problemiškos vietos esantiems audiniams. Įrodyta, kad riebalų ląstelės yra itin jautrios šalčiui, todėl, paveiktos atitinkamos temperatūros, žūsta ir metabolizmo būdu natūraliai pašalinamos iš organizmo.

Per šalčio lipolizę atliekama ir jonoforezė, kurios metu odą veikia individualiai parinktas medicininis preparatas, kuris mažina riebalinio audinio sankaupas, atkuria turgorą, hipoksinę odos mikrocirkuliaciją, elastingumą, odos drėgmę, pagerina kraujotaką, suteikia odai tolygią spalvą bei struktūrą. Atlikus šalčio lipolizės ir jonoforezės kompleksą rezultatą galima matyti jau po pirmosios procedūros.

Norint pasiekti maksimalų rezultatą, šalčio lipolizę geriausia derinti su vakuuminiu masažu. Jį atliekant ant odos uždedami įvairių formų antgaliai, pripildyti subatmosferinio slėgio. Per pastarąjį kūno vietos, kuriose yra celiulito, veikiamos nekintamu ir pulsuojančiu vakuumu.

Šis masažas gerina kraujotaką ir limfos apytaką, aktyvina medžiagų apykaitą, skatina kolageno ir elastino sintezę. Procedūrų kompleksas padeda išgydyti celiulitą, mažina kūno apimtis, o oda tampa stangri ir elastinga. Vieno vakuuminio masažo veiksmingumas prilygsta aštuoniems rankomis atliekamiems masažams, o teigiamas poveikis, kuris išlieka 3–4 dienas, matomas jau po vienos procedūros.

Moterims, kurios skundžiasi išsiplėtusiomis venomis ar tinstančiomis kojomis, patariama šalčio lipolizę derinti su kompresine terapija. Ją atliekant ant kojų arba juosmens užmaunami specialūs ilgų kojinių aplikatoriai. Per procedūrą galima justi švelnius, pulsuojančius judesius ir paspaudimus.

Kompresinė terapija pašalina iš organizmo skysčių perteklių, kenksmingas medžiagas, normalizuoja tarpląstelinio skysčio ir limfos cirkuliaciją, gerina kraujotaką bei medžiagų apykaitos procesus odoje. Ši procedūra sumažina patinimus, „sunkių kojų“ pojūtį, kūno apimtis, veiksmingai kovoja su celiulitu ir antsvoriu, daro odą lygią ir stangrią.

Gydant celiulitą reikia 8–10 aparatais atliekamų procedūrų, kurios taikomos 2 kartus per savaitę. Tačiau jų skaičius kiekvienai klientei parenkamas individualiai, atsižvelgiant į amžių, odos būklę ir norimą pasiekti rezultatą. Į masažų kursą galima įtraukti ir anticeliulitinius masažus, atliekamus rankomis, bei kūno įvyniojimus, kurie stangrina ir aprūpina odą mineralais, todėl ji tampa švelni ir glotni. Siekiant maksimalaus rezultato, rekomenduojama namie naudoti ir specialias kūno priežiūros priemones.

- Kokios naminės priemonės padeda atsikratyti celiulito?

- Internete ir kituose šaltiniuose galima rasti daug patarimų, kaip kovoti su celiulitu. Vis dėlto prieš pradedant jį savarankiškai gydyti, patariama apsilankyti pas kūno priežiūros specialistą. Netinkamai atliekant tam tikras procedūras ir nežinant, kokiu dažnumu jas taikyti, odoje gali atsirasti kraujosruvų, strijų ar kitų pakitimų.

Dažniausiai rekomenduojama namie atlikti įvairius kūno šveitimus, įvyniojimus, verta išbandyti kontrastinį dušą. Kiekvienos dailiosios lyties atstovės atvejis skirtingas, todėl būtina paskirti individualų planą, kuris padės kūno odą prižiūrėti ir namie.

- Kaip reikėtų keisti gyvenimo būdą išsigydžius celiulitą?

- Kūnu reikia rūpintis visada. Patariama bent du kartus per mėnesį apsilankyti pas kūno priežiūros specialistą ir atlikti specialias anticeliulitines procedūras. Taip pat būtina stengtis vartoti visavertį maistą, sportuoti, vengti žalingų įpročių bei nuolatos namie atlikti įvairias kūno priežiūros procedūras.

- Kada geriausia pradėti rūpintis per žiemą priaugtais kilogramais, kad vasarą pasitiktume gražios?

- Kūno formų tobulinimas – ilgas procesas, per kurį atliekamas individualiai parinktų procedūrų kursas, subalansuojama mityba, patariama atsisakyti kai kurių žalingų įpročių, skatinama sportuoti ir papildomai namie atlikti specialias kūno priežiūros procedūras. Manau figūra reikia rūpintis nuolat.

- Ką reikia žinoti apie figūros formavimą ir kaip išlaikyti norimą svorį?

- Subalansuota mityba, sportas ir kūno priežiūros procedūros yra moters grožio, sveikatos ir jaunystės receptas.