aA
Vata prigimties (prakruti) žmonės yra dažniausiai smulkaus sudėjimo, kartais su ilgomis ir neproporcingomis galūnėmis. Dažnai jie yra žemesnio ūgio, turi mažas, judrias akis, plonus plaukus, siauras lūpas bei smulkius pečius. Jie skundžiasi sausa oda, šaltomis galūnėmis bei nereguliariu tuštinimusi.
Javainiai
Javainiai
© Corbis/Scanpix
Vata tipo žmonėms dažnai kinta nuotaika, jie gali lengvai pakeisti nuomonę, yra kūrybingi ir svajingi, daug kalba, ne visada gali susikoncentruoti ir atlikti suplanuotus darbus. Jie dažnai skundžiasi nemiga, nerimu, per dideliu jautrumu.

Vata tipo žmonės turi polinkį pasinerti į žalingus įpročius. Jie dažnai naudoja per daug kofeino turinčių produktų, rūkalų, svaigalų bei saldumynų.

1. Pagrindiniai vata prigimties (prakruti) tipo maitinimosi principai

Sriuba
© Corbis/Scanpix

Vata žmonės turėtų valgyti sunkesnį, riebesnį maistą. Dažnai vartojamas sausas, aštrus, kartus sutraukiantis ar šaltas maistas išbalansuoja ir sukelia psichologinius, o taip pat fizinius negalavimus. Vienas iš labiausiai pasireiškiančių išsibalansavimo faktorių būtų saugumo jausmo praradimas ir nerimas. Vata tipo žmonėms reikia šilumos ir komforto. Maistas jiems yra būdas nusiraminti, džiaugtis, jaustis saugiems ir aprūpintiems. Vata prigimties (prakruti) tipo žmonės turėtų vartoti daugiau šilto ir virto maisto sriubų, troškinių, vandeningų košių pavidalu.

2. Vata prigimties (prakruti) tipo skonio pasirinkimas

Vata prigimties žmonės turėtų rinktis šiuos skonius:

Saldų;
Rūgštų;
Sūrų.

Vata prigimties žmonėms nepatartina rinktis šiuos skonius:

Kartaus;
Sutraukiančio;
Aitraus.

3. Vata prigimties (prakruti) tipo maisto produktų pasirinkimas

Grūdinės kultūros

Ryžiai
© Corbis/Scanpix

Kviečiai yra puikus maistas Vata tipo žmonėms, bet per daug jų vartojant Vata galima tapti alergiškiems. Dėl šios priežasties avižos ir ryžiai yra labiausiai balansuojančios grūdinės kultūros. Grikiai, kukurūzai, rugiai yra truputėlį per sausi Vata žmonėms ir juos rekomenduotina virti dideliame vandens kiekyje ir valgyti su riebalais, t.y. sviestu, šalto spaudimo aliejumi ar lydytu sviestu (ghee).

Su mielėmis kepta duona nėra rekomenduotinas produktas Vata prigimties (prakruti) žmonėms. Mielės sukelia fermentacinius procesus žarnyne ir sukelia meteorizmą (tai yra Vata prigimties žmonių silpnoji vieta).

Daržovės

Salieras
© Corbis/Scanpix

Vata tipo žmonėms reikėtų vengti žalių ir šaltų salotų. Žalios daržovės nėra lengvai virškinamos, pailgėja virškinimo procesas, gali atsirasti dujų ir gleivių žarnyne, pilvo pūtimas ir skausmai, gaminasi toksinai (ama).

Labai karštu vasaros metu retkarčiais galima paragauti žalių ir šviežių salotų su gausiu šalto spaudimo aliejaus arba grietinės padažu, kas padėtų išvengti sausumo ir „sušildytų“ šaltas salotų savybes. Geriau pasirinkti tik žalias salotas ir vengti žalių pomidorų bei agurkų. Žali svogūnai nėra rekomenduojami. Pomidorai gali būti vartojami tik virti ir pašalinus odelę bei sėklas.

Morkos
© Corbis/Scanpix

Daržovės geriausiai virškinamos lengvai garintos arba apvirtos. Net baklažanai, špinatai, švieži žirneliai bei kopūstai, kurie nėra labai pageidaujamos daržovės Vata žmonių racione dėl savo šaltų ir per daug oro (auy) turinčių savybių, gali būti saikingai vartojami, jei jie yra lengvai apvirti, gausiai apšlakstyti aliejumi ir indiškuoju kmynu (kuminu).

Cukinijos, moliūgai gali būti vartojami retkarčiais ir su dideliu riebalų kiekiu. Agurkai yra šaldantys, o Vata tipo žmonėms reikia šilumos.

Jei Vata tipo žmogus jaučiasi pavargęs ir išsibalansavęs, jis turėtų vengti bulvių, paprikos, baklažanų ir pomidorų. Labai sveika gerti saliero, morkų ir burokėlių sultis.

Labiausiai balansuojančios daržovės būtų šios:

raudonieji burokėliai, morkos, česnakas, žalios šparaginės pupelės, virti svogūnai, saldžiosios bulvės, kaštonai, ridikėliai, burokai ir kitos šakninės daržovės.

Vaisiai

Abrikosai
© Corbis/Scanpix

Visi vaisiai yra sveiki ir balansuojantys ir tinka Vata tipo žmonėms. Tačiau reikia vengti per daug sutraukiančio skonio turinčių spanguolių bei granatų. Obuoliai turėtų būti saldūs ir labai sultingi, nes obuolys iš prigimties turi sausumo ir sutraukiančio skonio. Lengvai apkepti obuoliai su medumi ir cinamonu yra nuostabūs pusryčiai ir desertas Vata tipo žmogui.

Visi džiovinti vaisiai yra per daug sausi ir nėra rekomenduojami. Jei Vata žmogus skundžiasi vidurių užkietėjimu, galima vartoti per naktį išmirkytų džiovintų slyvų ir abrikosų.

Reikėtų vengti neprinokusių vaisių, uogų ir bananų. Gerai prinokę bananai labai tinka Vata tipo žmonėms. Vieni iš geriausių vaisių Vata žmonėms yra gerai prinokę saldieji mango vaisiai ir abrikosai.

Avokados
© Corbis/Scanpix

Vata tipo žmonės neturėtų valgyti melionų ir arbūzų, nes stipriai šaldančios šių vaisių savybės sutrikdo Vata balansą. Jei nusprendėte suvalgyti arbūzą karštą vasaros dieną, būtinai suvalgukite ir nors pusę šaukštelio vieno iš prieskonių: saldžiojo pankolio, juodojo pipiro, čili pipiro ar gvazdikėlių miltelių.

Geriausi vaisiai būtų:

Abrikosai, avokadai, bananai, saldžiosios vyšnios, šviežios datulės ir figos, greipfrutai, saldžios ir neturinčios sutraukiančio skonio vynuogės, citrinos, mango vaisiais, nektariniai, mandarinai ir apelsinai, papajos vaisiai, persikai, ananasai ir slyvos.

Ankštinės kultūros

Lęšiai
© Corbis/Scanpix

Pagal Ajurvedą lęšiai, pupelės ir žirniai - vieni iš svarbiausių augalinės kilmės baltymų šaltinių. Vata tipo žmogui jie yra sunkiai virškinami, skatina dujų gamybą ir slopina virškinimo sistemos darbą. Vata tipo žmonėms šiuos produktus rekomenduojama vartoti tik išmirkytus ir labai gerai išvirtus dideliame vandens kiekyje.

Mirkant pupeles ar lęšius, jokiu būdu negalima jų virti tame pačiame vandenyje. Geriausios rūšies yra geltonieji lęšiai – mung dhal, kurie yra lengviausiai virškinami. Raudonieji lęšiai taip pat yra rekomenduojami. Sveika vartoti skaldytus žirnius.

Niekada nevalgykite lęšių ar pupelių be prieskonių. Virkite kartu su ciberžolės (kurkuma) milteliais (vienas šaukštelis vienai stiklinei lęšių). Norint pagerinti virškinimą, reikėtų pakepinti šalto spaudimo aliejuje arba lydyto sviesto šaukšte šaukštelį indiškojo kmyno (kumino) ir kalendros miltelių kartu su žalio imbiero šaknimi ir česnaku. Prieskonius reikėtų įmaišyti į išvirtus lęšius ar pupeles.

Ankštinės kultūros turėtų būti vartojamos tik kartu prieskoniais ir riebalais, valgant mažais kiekiais kartu su ryžiais.

Riešutai ir sėklos

Migdolai
© Corbis/Scanpix

Geriausi riešutai Vata tipo žmonėms yra migdolai. Juos reikėtų išmirkyti ir nulupti odelę. Kiekvieną rytą suvartokite mažiausiai penkis migdolų riešutus. Sakoma, kad dešimt migdolų suteikia reikalingų baltymų kiekį visai dienai.

Migdolų sėklos yra maistas smegenims. Negalima vartoti daug sezamo sėklų, nes jos yra sunkiai virškinamos.

Vata žmonėms patartina nevalgyti riešutų ar sėklų įprastu pavidalu, o geriausia pasigaminti pienelį. Per daug didelė baltymų ir riebalų koncentracija sudarko Vata tipo žmonių virškinimo sistemos balansą.

Pusryčiams galite pasigaminti mirkytų migdolų pienelį:

Stiklinė karvės ar sojos pieno;
Dešimt atmirkytų migdolų riešutų be odelės;
Šaukštelis medaus;
Pusė stiklinės šilto vandens;
Žiupsnelis cinamono, džiovinto imbiero ir kardamono.

Viską sumaišyti elektriniu mikseriu.

Aliejus

Alyvų aliejus
© Corbis/Scanpix

Patartina vartoti tik šalto spaudimo aliejus. Sezamo aliejus yra pats geriausias Vata prigimties žmonėms. Migdolų aliejus puikus smegenų tonikas, kokoso ir sezamo aliejus tinka plaukų priežiūrai, o šildantis garstyčių aliejus - odos stangrumui palaikyti ir masažams.

Pieno produktai

Jogurtas
© Corbis/Scanpix

Vata tipo žmonėms rekomenduojami visi pieno produktai. Labai tinka šviežias ir šiltas pienas, grietinė, lydytas sviestas (ghee), grietinėlės sviestas, grietinėlė. Kieti ir fermentiniai sūriai turėtų būti valgomi saikingai, nes juose yra per didelė riebalų koncentracija ir tai gali sutrikdyti Vata prigimties žmogaus virškinimo procesus. Kefyras, jogurtas ir rūgpienis turėtų būti valgomi kambario temperatūros ir su prieskoniais (kmynas, česnakas, petražolė, kalendra, imbieras). Per pusę su vandeniu skiestas jogurtas kartu su imbiero, indiškojo kmyno (kumino) prieskoniais padeda atstatyti sveiką balansą pavargusiems ir išsibalansavusiems Vata prigimties žmonėms.

Saldumynai

Medus
© Corbis/Scanpix

Saldumynai mažina Vata došą, tačiau reikėtų vengti baltojo cukraus, kuris šio tipo žmones smarkiai išbalansuoja. Natūralus rudasis cukrus ir medus yra geriausi saldikliai. Medus neturėtų būti kaitinamas ar naudojamas kepimui, padažams.

Nepamirškite, kad per dideli saldumynų kiekiai išbalansuoja Vata tipo žmones.

Prieskoniai

Ciberžolė, kurkuma
© Corbis/Scanpix

Geriausi yra šildantys prieskoniai: česnakas ir imbieras. Indiškasis kmynas (kuminas), ciberžolė (kurkuma) ir kalendra yra geriausi balansuojantys prieskoniai. Dvokiančioji ferula (angl. Asafoetida(hing)) yra puikus balansuojantis prieskonis išsibalansavusiai Vatai, bet jį reikia vartoti labai mažais kiekiais. Saldžiojo pankolio vaisių, cinamono, kmynų, ramunėlių ir sandalo medžio arbatos labai tinka Vata prigimties žmonėms. Sveikatos Jums!

Informaciniai šaltiniai:

(1) THE COMPLETE BOOK OF AYURVEDIC HOME REMEDIES, Vasant Lad, 1998, Three Rivers Press, New York;

(2) AYURVEDIC HOME REMEDIES, Dr. Prakash Paranjpel, 2000, Chaukhamba Sanskrit Pratishthan, Delhi.

Ajurvedos centras
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
3.5000

Top naujienos

Medikai papasakojo, ką dabar mato ligoninėse: skirtumas nuo praėjusios žiemos – akivaizdus

Medikų profsąjungos pasisako už privalomą skiepijimą nuo kovidą visiems dirbantiems kontaktiniu...

Pirkdami tokį turtą, įsigyjate katę maiše: gali tekti nusivilti arba dar blogiau – likti tuščiomis (7)

Dėl didelio lietuvių noro įsigyti būstą ir ribotų vystytojų galimybių jo pasiūlyti, šiandien...

Visą naktį siautėjusi audra dar nesibaigs: tarnybos gavo dešimtis iškvietimų, medžiai virto ant automobilių Kaune iškvietimų daugiausia, Klaipėdoje ribojama laivyba (7)

Per praėjusią parą iki penktadienio šeštos valandos ugniagesiai Lietuvoje 87 kartus vyko šalinti...

Valerijus Morozovas, šeimos gydytojas | D+

Gydytojas Morozovas atsako: kaip sumažinti kraujospūdį

Aukštas kraujospūdis kankina daugybę vyresnio amžiaus žmonių. Kuo toliau, tuo dažniau ši liga...

Bidenas: JAV gintų Taivaną nuo Kinijos

Prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos gintų Taivaną, jei jį...

Aktorius Alecas Baldwinas filmavime rekvizito ginklu netyčia nušovė operatorę ir sužeidė režisierių (23)

JAV aktorius Alecas Baldwinas rekvizito ginklu netyčia nušovė kino studijos darbuotoją ir...

Rusija perspėja: Europa negaus papildomų dujų be „Nord Stream 2“ (213)

Rusija perspėja, kad nesiruošia siūlyti Europos vartotojams papildomų dujų dabartinei energetikos...

Iki raudonumo aikštėje „užviręs“ Lekavičius: tas epizodas išmušė mane iš vėžių (18)

Lukas Lekavičius retai su kuo veliasi į diskusijas ir paprastai išimties nedaro nė teisėjams....

Banko ekspertas: naujo kelio nepasirinkusios įmonės turės susitaikyti su didesnėmis palūkanomis (6)

„ Verslo požiūrio “ laidoje pradedame naują laidų ciklą. Portale Delfi startavo nauja...

Nebenešiojamus prabangių ženklų drabužius parduodanti Neringa Šiaudikytė: net pasiturinčios moterys ieško nuolaidų (20)

Už Atlanto atlikėjos karjerą ir asmeninę laimę kurianti Neringa Šiaudikytė neabejinga ir...