aA
Kalėdos yra ne tik džiaugsmo bei šeimos šventė, bet ir pagundų, persivalgymo, vakarėlių, mėgavimosi ir piktnaudžiavimo maistu, alkoholiniais gėrimais ir saldumynais metas. Deja po Kalėdų daugelis skundžiasi letargija, mieguistumu, pervargimu, energijos stoka, sutrikusiu virškinimu, bloga nuotaika. Tiems, kurie stengiasi teisingai maitintis ir nori jaustis puikiai per Kalėdas ir Naujuosius Metus, Ajurvedos filosofija siūlo daug naudingų patarimų.
Stalas, serviravimas
© Corbis/Scanpix
Pagrindiniai sveikos mitybos principai pagal Ajurvedą

Ajurvedos mokslas teigia, kad kiekvienas maisto produktas turi užkoduotą energiją, kuri gali būti satvinė (satva), rajastinė (rajas) ir tamastinė (tamas).

Satvinis maistas - tai lengvas maistas, lengvai garintos ar apvirtos daržovės, šviežias ir pašildytas pienas, lydytas sviestas (ghi), šiltas ir šviežias maistas, įvairios kruopos, ankštinės kultūros, vaisiai bei šviežios sultys. Šis maistas yra sveikas ir lengvai virškinamas, veikia raminančiai. Jūs niekada nebūsite susierzinę, pavargę, nesiskųsite virškinimo problemomis, būsite žvalūs ir geros nuotaikos.

Rajastinis maistas - tai visi saldumynai, maistas, kuris traukia, vilioja ir stimuliuoja. Šis maistas gali būti sūrus, aštrus, per daug rūgštus (rauginti ir konservuoti produktai, marinuota žuvis, pomidorų padažas). Į šią kategoriją patenka ir šokoladas, gazuoti gėrimai, alkoholis. Paragavę tokio maisto būsite neramūs, per daug aktyvūs, nerimstantys bei agresyvūs.

Tamasinis maistas – tai mėsa, senas ir sunkus maistas, fermentinis sūris, šalti, klampūs, glitūs produktai. Tai gali būti vakarykštis, sudžiūvęs, galbūt ir su pelėsiu ar grybeliu (nors akimi ir nematoma) maistas. Pavalgę jo galite būti liūdni, jausti sunkumo jausmą, skųstis blogomis mintimis, jus gali apimti nepaaiškinamas liūdesys ar net išsivystyti depresija. Jausitės apimti letargo, nebudrumo, jums augs svoris, blogės apsauginės organizmo funkcijos, virškinimas, imunitetas.

Naudingi sveikos mitybos patarimai pagal Ajurvedą Vienas iš pagrindinių Ajurvedinės mitybos patarimų - kiekvienas žmogus per dieną turi sunaudoti: 1 šaukštą lydyto sviesto (ghi) ar šalto spaudimo aliejaus
1 šaukštelį natūralaus medaus
1 stiklinę šviežio ir pašildyto pieno su prieskoniais arba skiesto jogurto su prieskoniais (lassi).

Šie Ajurvedinės mitybos patarimai tiks tiems, kurie nori jaustis žvalūs, laimingi ir sutikti Kalėdas ir Naujuosius Metus sveiki ir su gera nuotaika:

Niekada nevalgykite, jei nejaučiate fizinio alkio. Mokėkite atskirti emocinį alkį (kada kvapais, spalvomis stimuliuojami juslės organai) nuo tikrojo fizinio alkio.

Niekada nevalgykite, jei esate pikti, pavargę, nuliūdę, įsiaudrinę, susijaudinę. Nusiraminkite, nusiprauskite, pakvėpuokite ir su džiaugsmu pavalgykite.

Sukurkite ramią ir malonią atmosferą (uždekite Kalėdines žvakes, klausykitės ramios muzikos, būkite geros nuotaikos).

Padėkokite už šį maistą, pasidžiaukite vaišėmis, pasimelskite.

Nevalgykite stovėdami, vaikščiodami, karštai diskutuodami, dainuodami, kalbėdami. Valgymas turi vykti ramybės ir tylos būsenoje. Pakalbėsite pavalgę.

Persivalgymas yra nesveikas įprotis! Pagal Ayurvedą, valgydami turėtumėte pripildyti skrandį ½ maisto, ¼ vandens ir ¼ palikti vietos virškinimui (kaip sakoma, „maisto apsisukimui”).

Nevartokite saldžių gazuotų gėrimų. Gerkite negazuotą šaltinio vandenį. Prieš valgį galite išgerti pusę stiklinės šiltos imbiero arbatos, kitą pusę gurkšnoti valgio metu. Po valgio negerkite šaltų gėrimų. Galite išgerti stiklinę mėtų arbatos virškinimui pagerinti.

Vaisius valgykite 30 min. prieš valgį arba 1.5 val. po valgio. Geriausia vienu metu valgyti vienos rūšies vaisius.

Maistas neturėtų būti sunkiai virškinamas ir riebus. Nevalgykite keptų maisto produktų.

Reikėtų vengti marinuotų, raugintų ir kitų konservuotų gaminių (agurkai, uogienės, alyvuogės, pomidorų padažas, sojos padažas, marinuoti grybai).

Nevartokite fermentinių maisto produktų (fermentinis sūris, miltiniai produktai su mielėmis). Duona yra sveikas produktas, bet geriausia būtų pirkti duoną, pagamintą pagal lietuvių senolių receptus su natūraliu raugu.

Reikėtų vengti per didelio druskos kiekio maiste ir nevartoti labai sūrių produktų (silkė, sūdyta lašiša, marinuoti grybai).

Žiemą reikėtų vengti rūgščių produktų, vaisių ir daržovių (jogurtai, citrusiniai vaisiai) arba juos valgyti labai saikingai ir tik dienos metu.

Nepatartina gerti šalto pieno, nes jis sunkiai virškinamas ir gamina gleives. Šiltas pienas, paskanintas imbiero, kardamono ir cinamono miltelių mišiniu kartu su šafranu gerina miegą, nuramina, atpalaiduoja.

Jogurtas, raugintas pienas ir kefyras yra sveiki produktai ir puikiai tinka normaliai ir sveikai žarnyno florai palaikyti. Geriausia vartoti atskiestus su vandeniu: 1 dalis jogurto ir 3 dalys vandens (lassi). Niekada nevartokite šių produktų neatskiestų ir be prieskonių, nes žarnyne formuosis gleivės. Taip pat nepatartina juos vartoti anksti ryte arba vėlai vakare. Geriausias laikas valgyti būtų nuo 11 val. ryto iki 18 val. vakaro ir su gausiais prieskoniais: kmynais, kalendros milteliais, juodaisiais pipirais, ciberžolės milteliais.

Ankštinės kultūros – įvairių rūšių pupelės ir lęšiai - puikus baltymų šaltinis, tinkamas derinti su ryžiais. Patartina vartoti ne daugiau kaip 3-4 kartus per savaitę. Ankštinės kultūros geriausiai virškinamos išmirkytos, labai gerai išvirtos ir paskanintos ciberžole, kmynais, šviežiu imbieru, kalendra. Neteisingai paruoštos ankštinės kultūros sunkiai virškinamos, skatina dujų kaupimąsi žarnyne, gamina gleives ir toksinus.

Pomidorai, bulvės, baklažanai ir paprika turėtų būti vartojami labai saikingai. Pagal Ajurvedą – tai „naktinių daržovių” genties atstovės ir skatina gleivių susidarymą virškinimo sistemoje. Patiekalai su pomidorais ir bulvėmis yra labai sunkiai virškinami ir nesuderinami.

Žiemą patartina kasdien gerti burokėlių, morkų, obuolių bei granatų sultis (granatų sultys gali sukelti vidurių užkietėjimą, vartokite jas saikingai). Patartina valgyti daug morkų ir virtų burokėlių salotų, paskanintų šalto spaudimo aliejumi, tarkuotu obuoliu ir keliais citrinų lašais.

Nevalgykite sauso, sudžiūvusio ir seno maisto. Ajurveda moko, kad vakarykštis maistas yra prisikaupęs tamsiosios tamas energijos. Ši energija organizme formuoja toksinus, šaldo, sukelia depresiją, mieguistumą, visuotinį organizmo apsinuodijimą. Valgykite tik šviežią ir tik šiandien pagamintą maistą.

Prie Kalėdų stalo labai saikingai ragaukite saldumynus, o šventinius kalėdaičius užsigerkite imbiero, citrinos ir medaus arbata!

Napamirškite, kad labai svarbu valgyti TYLIAI, SU DŽIAUGSMU IR BE STRESO.

SKANIŲ KALĖDŲ !!!

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Paluckas: išvados paprastos – lengva nebus (48)

Opozicinės Socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas negaili kritikos ir...

Į „Barclays“ vietą žengę indai: čia atėjome ilgam (32)

„ HCL Technologies “ finansinių technologijų paslaugų centrų vadovas Sudipas Lahiri sako, kad...

Prekybos karui nepavyko: verslininkai rado būdų, kaip apeiti tarifus (20)

Pasak Europos kompanijų , vystančių veiklą antroje pagal dydį pasaulio ekonomikoje, užsitęsęs...

Arti trigubo dublio likęs Sabonis solidžiai prisidėjo prie pergalės prieš „Celtics“ (8)

Trečiadienį naktį Indianos „Pacers“ (16/9) namuose po atkaklios kovos 122:117 (30:32, 31:25,...

The Economist

Pasaulio prekybos organizacija jau nebėra, kokia buvo

„Artėja žiema“ , – lapkričio 22 d. perspėjo Norvegijos atstovas Pasaulio prekybos...

Finikse – kuklus Valančiūnas, fantastiškas naujoko dėjimas per Baynesą ir „Grizzlies“ pergalė (1)

Memfio „Grizzlies“ (8/16) trečiadienį naktį svečiuose 115:108 (27:19, 24:32, 33:28, 31:29)...

9 banalios klaidos, kurios gali sugadinti sriubą (1)

Sriuba dažnoje šeimoje verdama praktiškai kasdien, vis tik daugelis daro klaidų, dėl kurių...

Kodėl lėktuve užsidegusios ličio baterijos įgula bijo taip, kad siunčia bene rimčiausio pavojaus signalą? (12)

Gruodžio 3-ą iš Londono pakilęs kanadiečių oro linijų „Air Canada“ lėktuvas buvo...

Svitojus apie užburtą ratą – didesnė ES parama kuria tik dar didesnes problemas (7)

Gruodžio 12 d. Lietuvos ir kitų Vidurio bei Rytų Europos šalių ūkininkai renkasi protestuoti...