Braškės

Braškėse yra apie 0,5–1,3 proc. organinių rūgščių, labai daug antioksidantų ir enzimų, natūraliai balinančių dantis, todėl kitą kartą, kai valgysite braškes, nors ir atrodysite keistai, patrinkite jomis dantis.

Sūris

Sūryje yra daug baltymų, kalcio, fosforo, kurie padeda kovoti su rūgštimis burnoje. Ne veltui prancūzams geriausias desertas yra sūris. Vartojamas po valgio, jis puikiai neutralizuoja rūgštis, kalcis, esantis sūryje, stiprina dantis ir dantenas.

Žalioji arbata

Žalioje arbatoje yra fluoro, kuris apsaugo dantis nuo ėduonies. Žalios arbatos sudėtyje yra katechinų, pasižyminčių stipriomis antioksidacinėmis savybėmis.

Beje, katechinai taip pat sumažina bakterijų, sukeliančių ėduonį, kiekį. Ir gera žinia turintiems blogą burnos kvapą- katechinai taip pat naikina bakterijas, sukeliančias blogą burnos kvapą.

Svogūnai

Senais laikais svogūnai saugodavo jūrininkus nuo skorbuto, o šiais laikais mums svogūnas naudingas tuo, kad savo antimikrobinių savybių dėka naikina burnoje ėduonį sukeliančias bakterijas. Tačiau nepamirškite, tai galioja tik valgant termiškai neapdorotą svogūną.

Obuoliai

Švelni rūgštelė ir traški struktūra puikiai šalina apnašas nuo dantų valgant obuolį. Tačiau jei obuoliais užkandžiaujate visą dieną, nepamirškite suvalgę obuolį prasiskalauti dantis vandeniu, kad sumažintute rūgščių keliamą emalio erozijos pavojų.

Brokoliai

Brokoliai yra puikus geležies šaltinis, kuri padeda burnoje susiformuoti rūgštims atspariam barjerui, saugančiam emalį nuo ėduonies išsivystymo. Termiškai neapdorotas brokolis dėl savo traškios struktūros per pietus puikiai atstos dantų valymą, kai neturite galimybės tai padaryti dantų šepetėliu.

Apelsinai

Labai dideli apelsinų kiekiai dėl rūgšties gali būti net žalingi dantų emaliui, tačiau saikingai valgant apelsinai gali balinti dantis ir visą organizmą aprūpinti vitaminu C.

Ananasai

Ananasuose esantis enzimas bromelinas natūraliai šalina dantų apnašas. Jis suardo bakterijų plėvelę, esančią ant dantų paviršiaus ir formuojančią apnašus. Bromelinas taip pat mažina uždegimą.

Žiediniai kopūstai, salierai, morkos

Kuo kietesnė daržovė, tuo ilgiau ją tenka kramtyti, tuo daugiau išsiskiria seilių. Seilės nuplauna dantų apnašus, todėl dantys tampa švaresni ir sveikesni.

Parengė burnos higienistė Gitana Rėderienė