Jei jaučiate, kad galvos skausmą jums sukelia tam tikri veiksniai, tikėtina, kaip taip yra iš tikrųjų. Dauguma galvos skausmų varginamų žmonių kankinasi dėl tam tikrų priežasčių, tačiau tiksliai pasakyti, kokia priežastis sukelia skausmą, nėra lengva. „Galvos skausmo atsiradimo priežasčių turbūt yra apie 1000”, - konstatavo galvos skausmų ir skausmo medicinos specialistas gydytojas Markas. W. Greenas.

Šiame straipsnyje pateikiamos dažniausiai pasitaikančios priežastys, sukeliančios tokio pobūdžio skausmą, rašo „The Huffington Post“. Jei galvos skausmas laikui bėgant stiprėja, atsiranda naujo pobūdžio skausmas, kuris skiriasi nuo patirtų anksčiau atvejų, jis nesiliauja, skausmą lydi vėmimas ar neurologiniai simptomai, pavyzdžiui, vienos kūno pusės sustingimas, būdina kreiptis į gydytoją.

1. Paveldėta migrena

Jei jaučiate itin nemalonius tvinkčiojimus galvoje, gali būti, kad juos paveldėjote iš tėvų. „Jei vieną iš tėvų vagina migrena, tikimybė, kad ji vargins ir jus, siekia 50 proc., - aiškino M. W. Greenas. – Jei migrena vargina abu jūsų tėvus, tikimybė jums ją turėti siekia net 80 proc.”

Genetinis paveldimumas sietinas vien tik su migrena, kuri iš esmės skiriasi nuo įtampos tipo galvos skausmo. Pastarasis dažniausiai būna nestiprus, primenantis galvą juosiančio diržo veržimą. Migrena dažnai pasireiškia kartu su nemiga, jautrumu šviesai ir/ar garsams ir pykinimu, o 15-20 proc. migrenos varginamų asmenų pasireiškia aura – simptomai, keliantys nerimą ir pasireiškiantys prieš migrenos priepuolį.

Jei migrena vargina jūsų šeimos narius, tai paprasčiausiai reiškia, kad galvos skausmo atsiradimo slenkstis yra žemas. „Išgėrus didelį kiekį raudonojo vyno galvos skausmo nepavyks išvengti nė vienam iš mūsų, tačiau kai kuriems jis pasireiškia išgėrus vos vieną taurę, - teigė M. W. Greenas. – Daug nereikia, jei šeimoje yra migrenos atvejų.“ Neurologė Carolyn Bernstein rekomenduoja ištikus nestipriam migrenos priepuoliui patogiai įsitaisyti ryškiai neapšviestoje tylioje patalpoje ir būtinai vartoti daug skysčių.

2. Turite dvi X chromosomas

„16-18 proc. moterų vargina migrena, nors tokių vyrų yra tik 6-8 proc.”, - teigė psichiatras Emadas Estemalikas. Natūraliai kyla klausimas, kodėl gyvenimas toks nesąžiningas. Medikai mano, kad tai susiję su mėnesinių ciklo metu svyruojančiu hormonų lygiu – mažėjantis hormono estrogeno kiekis gali turėti įtakos skausmo atsiradimui. Nėštumo metu ir po menopauzės, kai hormonų lygis stabilesnis, nemažai moterų džiaugiasi prislopusia migrenos problema.

3. Laikas išgerti kavos

Jei kiekvieną rytą 7 val. išgeriate puodelį espreso, o savaitgalį mėginate pamiegoti ilgiau, galimai kiekvieną be kavos praleistą papildomą minutę patirsite galvos skausmą. Tokį skausmą sukelia kofeino trūkumas. Iš dalies dėl šios priežasties gydytojai rekomenduoja pacientams, kurie skundžiasi galvos skausmais, laikytis kavos gėrimo įpročių. „Vienas ar du puodeliai kavos per dieną (apie 100-200 mg) kofeino iš tikrųjų gali pasižymėti apsauginiu poveikiu“, - patikino E. Estemalikas.

4. Visą savaitę miegoti ėjote 2 val. nakties

„Žinome, kad žmonės, turintys problemų su miegu, prastai užmiegantys ar vis nubundantys, dažniau, o gal net ir kasdien susiduria su galvos skausmo problema“, - konstatavo E. Estemalikas. Dažniausiai medikai pacientus, kurie skundžiasi galvos skausmais, papildomai tiria ir dėl miego sutrikimų.

Jei jus vargina miego apnėja (naktį sutrinka kvėpavimas), į smegenis galimai patenka mažiau deguonies. Ne ką mažiau reikšmės turi ir paprasčiausias miego trūkumas, kai naktį miegama mažiau nei septynias valandas, nes organizmas negauna pakankamai poilsio. Tiesa, nepatartina miegoti per daug. Medikai pastebi, kad galvos skausmą gali sukelti ir persimiegojimas.

5. Nepusryčiaujate

Tekinomis išlekiate iš namų, stačia galva puolate į darbus, o vidurdienį ima varginti galvos skausmas? Atsakymas į klausimą elementarus. Gydytojai teigia, kad nereguliarus maitinimasis ir cukraus lygio kraujyje svyravimai gali išsekinti smegenis ir sukelti migreną.

Tokiais atvejais labai naudinga vartoti maisto nedidelėmis porcijomis kas kelias valandas. Ne ką mažiau svarbu vartoti pakankamai skysčių. Nors mokslininkai tikslių duomenų nepateikia, tinkamas organizmo aprūpinimas skysčiais neabejotinai svarbus gerai būklei ir savijautai užtikrinti.

6. Kelionės ir orų permainos

Iš karšto ir drėgno klimato staiga persikėlėte į kalnų vėsumą? Dideli atmosferinio spaudimo pasikeitimai gali sukelti migreną. Tokie svyravimai gali turėti poveikio smegenims ar sukelti uždegimines atsakomąsias reakcijas. Jei migrena jus vargina šešis ar daugiau kartų per mėnesį, daug keliaujate, pasitarkite su gydytoju dėl tinkamų prevencinių priemonių, mažinančių tikimybę patirti galvos skausmą. Egzistuoja vaistinių preparatų, padedančių sustabdyti dar tik prasidedančią migreną.

7. Stresas

Kai žmogus patiria stresą, pakyla kraujospūdis, padažnėja pulsas ir išskiriamas didesnis streso hormono kortizolio kiekis. Dėl šių priežasčių raumenys susitraukia ir paskausta galvą. Įtampos tipo galvos skausmams malšinti puikiai tiks ant galvos dedamas ledas ar pačiam sau atliekamas kaklo masažas.

8. Vartojate per daug nuskausminamųjų

Tenka pripažinti, kad nuskausminamųjų daugelis iš mūsų griebiasi ganėtinai dažnai. Žinoma, toks sprendimas ne visada yra klaidingas. Skausmą malšinantieji ir priešuždegiminiai vaistai gali padėti, kai staiga užklumpa skausmas. Svarbu žinoti, kad nuskausminamieji veiksmingiausi vos tik skausmui pasireiškus. Vis tik nerekomenduojama vaistų vartoti dažniau nei du kartus per savaitę.

Vaistų sukeltas galvos skausmas – itin dažnas reiškinys, susijęs su pernelyg dažnu populiarių nuskausminamųjų vartojimu. Rekomenduojama nustatyti priežastį, sukeliančią galvos skausmą, ir kartu su medikais ją pašalinti.

9. Netinkama mityba

Jei jums iki gyvo kaulo nusibodo užklumpantys migrenos priepuoliai, teks atidžiau rinktis maistą. Asmenims, kuriuos vargina migrenos, patartina laikytis kuo atokiau nuo maisto, kurio sudėtyje gausu priedų (pavyzdžiui, kinų virtuvės patiekalų), vengti nitratų ir nitritų (jų dažnai dedama į perdirbtą maistą). Maistas ir gėrimai, kurių sudėtyje yra tiramino – medžiagos, aptinkamos brandintuose sūriuose ir raudonajame vyne – taip pat gal sukelti migreną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)