Jei bijote, kad gripas ateis ir pas jus, neskubėkite kaupti vienkartinių nosinių atsargų. „Huffington Post“ pateikia kelis patarimus, kaip geriausiai apsisaugoti nuo sezoninių ligų. Vakcina nuo gripo ir dažnas rankų plovimas yra labai svarbu, bet ne mažiau svarbu išsiugdyti paprastus, sveikus įpročius.

Pateikiame devynis natūralius būdus, padedančius sustiprinti imuninę sistemą. Nes kas turi laiko gulinėti lovoje? (Juokaujame. Niekas nėra 100 proc. apsaugotas nuo ligų, o susirgus būtina išsigulėti.)

1. Miegokite kaip normalūs žmonės.

Labai maga kartais spjauti į dienotvarkę ir iki 3 nakties žiūrėti mėgstamą serialą. Bet tyrimai parodo, kad kai naktį nemiegame, mūsų imuninė sistema labai nukenčia, tad tampame imlesni virusams, o kai užsikrečiame, organizmui sunkiau su jais kovoti.

Tad padarykite savo organizmui paslaugą: išjunkite televizorių ir eikite miegoti. Nepamirškite, kad žmogui naktį reikia miegoti septynias–aštuonias valandas.

2. Valgykite daugiau česnakų.

Reguliariai valgant česnaką, sveikata stebuklingai sustiprėja (nors kvapas iš burnos ir nebus pats gaiviausias). Česnakas ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir užkerta kelią širdies bei kraujagyslių ligoms, teigiama Marilendo universiteto medicinos centro tyrime.

Nuostabiausia tai, kad česnakas labai skanus. Sutrinkite pesto padažą ir česnaką ir pagardinkite juo makaronus arba užsitepkite ant duonos. O jei esate nusiteikę dar narsiau, pasigaminkite aštrų naminį imuniteto toniką iš šviežio česnako, imbiero, morkų ir citrinų. Tai greitas būdas sustiprinti organizmą.

3. Tonizuojantis citrinų, medaus, imbiero ir ciberžolės gėrimas

Tie, kas išbandė šį gėrimą, liaupsina jį kaip geriausią priemonę nuo peršalimo. Bet ar šis magiškas eliksyras yra tikrai veiksmingas, ar tai tik bobučių pasakos? Išnagrinėjus kiekvieno jo komponento naudingąsias savybes, abejonių nekyla.

2012 m. leidinyje „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine“ paskelbtoje apžvalgoje teigiama, kad medus, kuris yra antioksidantas, natūraliai stiprina imuninę sistemą. Imbieras, kuris taip pat yra antioksidantas ir turi priešvirusinių savybių, labai praverčia kai užpuola virškinimo sistemos negalavimai: kai pykina, arba kai užsupa važiuojant, skrendant ar plaukiant.

Citrinų sultyse daug vitamino C, kuris, „Mayo“ klinikos duomenimis, gali būti naudojamas dėl antioksidacinių savybių ir siekiant apsisaugoti nuo peršalimo. Ir galiausiai, tyrimais įrodyta, kad kurkuminas, kurio yra ciberžolėje, reguliuoja imuninę sistemą.

4. Vištienos sriuba.

Sriuba su vištienos sultiniu yra ne tik paguodos maistas. Šis patiekalas dėl jo sudėtyje esančių daržovių ir vištienos pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, teigiama Nebraskos universiteto medicinos centro tyrime.

Paaiškėjo, kad sriubos ingredientuose esančios medžiagos (kai sriuba išvirta iš vištienos, svogūnų, batatų, pastarnokų, ropių, morkų, salierų, petražolių, druskos ir pipirų) sulėtina baltųjų kraujo kūnelių migravimą į viršutinius kvėpavimo takus, o tai padeda sumažinti peršalimo simptomus.

Kalifornijos universiteto Los Andžele Rytų ir Vakarų medicinos centro duomenimis, vištienos sriuboje ir vištienos krūtinėlėje esantis karnozinas apsaugo nuo peršalimo.

5. Fizinis aktyvumas.

Norint sustiprinti imuninę sistemą, nebūtina tapti sporto aistruoliu. Pakanka kasdien pasivaikščioti ar kelis kartus per savaitę užsukti į jogos pamoką. Taip net tik palaikysite puikią fizinę formą, bet ir turėsite nepriekaištingą imuninę sistemą.

JAV nacionalinės medicinos bibliotekos duomenimis, sportuojant iš plaučių pašalinamos bakterijos, todėl sumažėja tikimybė užsikrėsti oro lašeliniu būdu perduodamomis ligomis. Be to, atliekant fizinius pratimus ar užsiimant sportu, baltieji kraujo kūneliai cirkuliuoja daug greičiau, tad imuninė sistema daug greičiau aptinka ligų sukėlėjus.

6. Skirkite laiko arbatai.

Gerdami arbatą ryte ar prieš pat miegą atsipalaiduojame, tai gali tapti savotiška meditacija. Tačiau arbatos gėrimas nėra vien malonus ritualas: 2003 m. atliktas tyrimas atskleidė, kad arbatoje esančios natūralios cheminės medžiagos alkilaminai stiprina imuninę sistemą ir padeda jai kovoti su infekcija, rašoma žurnale „National Geographic“.

Tačiau ko gero didžiausias arbatos privalumas – jos skonis ir maistinės savybės. Mėtų arbata padeda nuo virškinimo sutrikimų, pilvo pūtimo ir dirgliosios žarnos sindromo. O juoda, žalia ir oolong arbata turi daug antioksidantų ir gali pasižymėti priešvėžinėmis savybėmis, teigia Johnas Weisburgeris iš Vėžio prevencijos instituto.

7. Pusryčiams valgykite jogurtą.

Jogurte esantys probiotikai stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su infekcija. Leidinyje „Journal of Science and Medicine in Sport“ paskelbto tyrimo išvadose teigiama, kad Naujosios Zelandijos sportininkai, kurie vartojo probiotikus, 40 proc. rečiau sirgo peršalimo ligomis ir virškinimo sistemos bei žarnyno ligomis. Be to, jogurte daug vitamino D, kuris taip pat stiprina imuninę sistemą.

Jogurtas yra ne tik maistingas pusryčių patiekalas. Tyrėjai išsiaiškino, kad tie žmonės, kurie reguliariai valgo vanilinį jogurtą, jaučiasi laimingesni (iš tikrųjų!). Kaip gerai, kad laimės toli ieškoti nereikia.

8. Gaudykite saulę

Žiemą, kai lauke taip šalta, kad net durys užšąla, mažai kas nori išeiti pakvėpuoti grynu oru. Vis dėlto rekomenduojama išlįsti į lauką net per šaltį, ypač kai šviečia saulė, nes saulės spinduliai taip pat stiprina imunitetą.

Kaip jau minėjome, vitaminas D yra geriausias imuninės sistemos draugas, o saulės spinduliai yra natūralus ir paprastas būdas sukaupti jo atsargų.

Tik nepersistenkite. Per ilgai būnant saulėje gresia odos nudegimas ir odos vėžys. Norint gauti reikiamą vitamino D dozę, pakanka 15–20 minučių.

9. Juokitės

Nors žiūrėti televizorių per naktį nerekomenduojama, bet keli mėgstamiausios humoro laidos epizodai labai netgi sveikintini. 2007 m. atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad juokas yra geriausias vaistas, kuris labai sustiprina imunitetą.

Juokas ir apskritai pozityvus požiūris į gyvenimą, laimės jausmas sumažina streso lygį ir gali pagerinti miegą. O tai du svarbiausi geros sveikatos veiksniai.

Ir tai ko gero pats maloniausias būdas stiprinti savo imuninę sistemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)