Skrandžio refliuksas pasireiškia tuomet, kai iš skrandžio į stemplę patenka skrandžio sultys. Refliukso simptomai gali varijuoti nuo rėmens graužimo iki sunkumų ryjant, o kartais visai nebūna jokių simptomų. Žmogui ši būklė gali būti skausminga, nepatogi ir apsunkinanti gyvenimą, rašo netdoctor.co.uk.

Kokios priežastys?

Prarytas maistas keliauja stemple žemyn ir pro raumeninį žiedą, vadinamą apatiniu stemplės rauku (sfinkteriu), patenka į skrandį. Šio rauko funkcija yra kontroliuoti, kas patenka į skrandį, ir neleisti skrandžio turiniui vėl kilti į viršų. Tačiau raukas yra raumuo ir, kaip ir kitų raumenų atveju, jo tonusas gali varijuoti.

Gastroezofaginis refliuksas pasireiškia tuomet, kai raukas neįprastai atsipalaiduoja ir skrandžio turinys vėl gali patekti į stemplę.

Rauko tonusas ir funkcionavimas gali priklausyti nuo virtinės veiksnių – antsvorio, rūkymo ar vaistų vartojimo. Kai kurie maisto produktai ir gėrimai taip pat gali prisidėti prie skrandžio refliukso, nors medikų bendruomenė nesutaria, kurie maisto produktai sukelia ar stiprina refliukso simptomus – daugiausia dėl to, kad tai būna labai individualu.

Šie produktai yra siejami su gastroezofaginiu refliuksu, bet jiems dar reikia papildomų tyrimų. Bet kokiu atveju šių produktų atsisakę ar juos apriboję žmonės, kenčiantys nuo rėmens graužimo, sau tikrai nepakenks.

1. Daug riebalų turintys produktai

Riebalai sulėtina virškinimo procesą, todėl skrandis būna pilnas ir išsipūtęs, o tai didina spaudimą stemplės raukui. Tai gali padidinti tikimybę, kad jums pasireikš refliukso simptomai. Daug riebalų paprastai turi tokie gruzdinti produktai kaip žuvis ir bulvytės, taip pat riebi mėsa, ypač kiauliena ir aviena.

2. Aštrus maistas

Nors kai kuriems žmonėms aštrus maistas tikrai pablogina refliukso simptomus, šio sąryšio įrodymai yra nevienareikšmiški. Kiekvienas žmogus turėtų atsižvelgti į savo individualią savijautą.

3. Citrusiniai vaisiai

Tai gali būti stiklinė apelsinų sulčių ar citrinų sultys, gausiai išspaustos ant patiekalo. Nors citrusinių vaisių sultys paties skrandžio refliukso nesukelia, daugelis žmonių pastebi, kad jos kuriam laikui sustiprina rėmens graužimą ir kitus simptomus.

4. Česnakai ir svogūnai

Svogūnai gali būti vieni didžiausių ūmaus refliukso kaltininkų. Prie jų galima priskirti ir česnakus. Svogūnų ir česnakų kombinacija taip pat yra labai problematiška.

5. Mėtos

Nors mėtų arbata po valgio dažnai rekomenduojama kaip skatinanti virškinimą, žmonėms, kenčiantiems nuo refliukso, ji gali tik sustiprinti simptomus. Taip yra dėl to, kad mėtos atpalaiduoja stemplės rauką ir leidžia skrandžio sultims patekti į stemplę.

6. Šokoladas

Yra įrodymų, kad šokoladas taip pat gali pabloginti refliukso simptomus, bet dažnai daug kas priklauso nuo kiekio. Dauguma žmonių paprastai toleruoja nedidelį kiekį šokolado.

7. Alkoholis

Alkoholis tiek suaktyvina skrandžio sulčių gamybą, tiek atpalaiduoja rauką. Tai sukelia ir sustiprina skrandžio refliuksą.

8. Kava

Tyrimai rodo, kad kava gali laikinai atpalaiduoti rauką ir sustiprinti rėmens deginimą.

9. Gazuoti gėrimai

Dėl pernelyg didelio kiekio gazuotų gėrimų skrandyje gali prisikaupti dujų, kurios sukelia gastritinį pūtimą. Jei jūsų skrandis yra išpūstas, padidės spaudimas raukui ir jis nesulaikys skrandžio turinio.

Svarbu ne tik ką, bet ir kaip valgote

Akredituota dietologė ir mitybos specialistė Caroline Trickey savo klinikoje nuolat sulaukia pacientų, kenčiančių nuo gastroezofaginio refliukso. Ji tvirtina, kad refliuksą iš tikrųjų labiausiai skatina tai, kaip žmonės valgo. „Dauguma žmonių valgo greitai, tinkamai nesukramto maisto ir būna linkę valgyti, kol atlieka kitus dalykus. Taigi valgymo metu jie nebūna atsipalaidavę, - aiškino Caroline. – Tačiau virškinimas vyksta sklandžiausiai, kai kūnas būna atsipalaidavęs“.

„Persivalgymas taip pat skatina refliuksą, - priduria ji. – Žmonės pamiršta, kad jų skrandis yra tik sugniaužto kumščio dydžio. Tačiau daug žmonių stengiasi prigrūsti jį kur kas daugiau maisto!“
Žmones, kurie dėl skrandžio refliukso ketina atsisakyti tam tikrų produktų, ji ragina pirmiausia pasižiūrėti, kaip jie valgo.

„Atsisėskite ir kelis kartus įkvėpkite, kol atsipalaiduosite. Valgykite lėtai ir gerai sukramtykite maistą. Tai padės jums suprasti, kada jau būsite sotūs, ir sumažins persivalgymo tikimybę. Tai tikrai yra pirmasis dalykas, nuo kurio reikėtų pradėti“.

FODMAP dieta

FODMAP dieta yra laikinas atsisakymas tų produktų, kurių nevirškina kai kurių žmonių organizmai. FODMAP (fermentuojamiems oligosacharidams, disacharidams, monosacharidams ir polioliams) gali priklausyti visa virtinė maisto produktų, įskaitant tam tikrus vaisius (obuolius, kriaušes), daržoves (porus, svogūnus, česnakus), pieno produktus ir ankštinius augalus. Šie produktai plonosiose žarnose gali fermentuotis ir sukelti dujų kaupimąsi, kuris kai kuriems jautriems žmonėms paskatina refliuksą.

„Tai pati geriausia dieta, kurią naudoju su savo klientais, kai būna atmetami visi kiti variantai. Ji labai naudinga žmonėms, kenčiantiems nuo stiprių refliukso formų“, - teigė Caroline.
Mažai FODMAP turinti mityba turi būti prižiūrima dietologo ar kito sveikatos profesionalo, kuris yra susipažinęs su šia prieiga.

Kiti gyvenimo būdo patarimai

Šie gyvenimo būdo pokyčiai taip pat rekomenduojami žmonėms, kenčiantiems nuo gastroezofaginio refliukso.

Venkite valgyti prieš miegą ir iš karto po valgio negulėkite.
Jei turite antsvorio, stenkitės sulieknėti.
Meskite rūkyti.
Jei rėmuo atsiranda pavartojus vaistų ar maisto papildų, pasikalbėkite su gydytoju.
Nešiokite laisvus drabužius ir stenkitės nesuveržti pilvo – tai padidins spaudimą jūsų skrandžiui.
Darykite reguliarius, vidutinio intensyvumo pratimus.
Jei rėmuo jus ėda nuolat, patariama rašyti dienoraštį ir žymėtis suvalgytą maistą bei simptomus – taip sužinosite, nuo kokių produktų kyla rėmuo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)