1. Kodėl prieš menstruacijas šėlsta emocijos? Ir kas yra priešmenstruacinis sindromas (PMS)?

PMS yra kelios indikacijos, pavadintos vienu terminu. Tai keli simptomai – staigus liūdesys, nerimas, neviltis, pyktis, didelis emocinis jautrumas, nuotaikų kaita, plius pilvo pūtimas, krūtų jautrumas, galvos skausmai, sumažėjęs energijos kiekis.

Jei trūksta vitaminų ir mineralų, tai irgi gali turėti įtakos į organizmo reakciją į hormonų pokyčius.

2. Ar nuo orgazmų spazmai sušvelnėja?

Laimė, taip. Moterišką orgazmą vis dar gaubia daug paslapčių, na bet tiksliai žinoma, kad orgazmo metu gaminasi hormono oksitocino. Šį hormoną gamina smegenų dalis pagumburis. Šis hormonas dar vadinamas laimės hormonu, jis stiprina ryšį su partneriu. Orgazmo metu gali pakisti ir kitų hormonų gamyba, o tai gali sušvelninti spazmus.

Per orgazmą vyksta nevalingi raumenų susitraukimai, taip pat ir gimdą dengiančio raumenų sluoksnio, taigi gimda lengviau pašalina gleivinės atplaišas, na o dėl to spazmai gali sušvelnėti.

3. Ar reikia nerimauti dėl toksinio šoko sindromo?

Turbūt teko girdėti šiurpią istoriją – moteris nakčiai įsidėjo tamponą, o kitą dieną atsidūrė ligoninėje dėl toksinio šoko. Tiesa, ginekologai sako su tokiais atvejais nėra susidūrę, o tamponai dabar sugeria labai daug skysčio.

Palikus tokį tamponą nakčiai toksinio šoko sindromo tikimybė iš 100 000 atvejų yra 1–3 per metus. Tikimybė nedidelė, bet rizikuoti neverta.

Na ir visgi galimi toksinio šoko simptomai yra didelė temperatūra, žemas kraujospūdis, o šie simptomai greitai gali pereiti į nejudrumą, komą. Jei nerimaujate, kuo greičiau kreipkitės į gydytoją.

4. Kodėl per menstruacijas toks stiprus noras mylėtis?

Nėra vienareikšmiško atsakymo į šį klausimą. Daug moterų per menstruacijas nejaučia stipresnio geismo. Toms, kurios jį jaučia, tai gali būti susiję su padidėjusia hormonų estradiolio ir progesterono gamyba. Per menstruacijas estrogeno lygis būna žemiausias, o testosterono padaugėja.

Testosteronas siejamas su moters libido. Testosterono padaugėja per ovuliaciją, vidury ciklo – taip gamta skatina pradėti kūdikį.

5. Ar įmanoma švariau mylėtis per menstruacijas?

Na ne visai, nebent išbandytumėte kelias priemones. Yra specialūs gimdo kaklelio puodeliai. Bet visada galima pasitiesti paklotą ar rankšluostį, o vėliau jį išplauti.

6. Kodėl menstruacijų laikotarpiu išmatos būna keistos?

Ar pastebėjote, kad menstruacijų metu pakinta tuštinimosi ritmas? Per menstruacijas organizme gaminasi daugiau prostaglandinų, jie skatina spazmus, panašus signalas siunčiamas ir žarnynui, todėl tuštinamasi dažniau, o noras tuštintis kyla staiga.

7. Kokios yra įklotų ir tamponų alternatyvos?

Yra daugkartinio naudojimo įklotų toms, kurios rūpinasi gamta ir nori sutaupyti. Beje, juos panaudojusios moterys dažnai sako, kad daugkartinio naudojimo įklotai daug patogesni už tradicinius.

Yra menstruacijų puodeliai, kurie įvedami į makštį ir gali rinkti išskyras apie 12 val. Šie puodeliai išrasti praėjusio amžiaus ketvirtą dešimtmetį, nuo tada taip ir neišpopuliarėjo.

8. Kiek yra per daug?

Vidutiniškai per menstruacijas moteris netenka 8–14 šaukštelių kraujo, o per dieną – apie 2,5 šaukštelio. Atsiminkite, kad tai labai abstraktūs skaičiavimai, nes šiaip moterys netenka nevienodo kiekio kraujo.

Jei žinote, kiek kraujo netenkate, bet šis rodiklis staiga pasikeitė, tada vertėtų sunerimti ir kreiptis į gydytoją. O jei svaigsta galva, padidėjo mieguistumas, jei jaučiate stiprius spazmus, būtina sveikatos specialisto konsultacija. Tai gali reikšti hormonų disbalansą, auglį, cistą ar endometriozę.

Gali ir nieko nereikšti – moters organizme hormonai svyruoja, iki menopauzės netenamo kraujo kiekis gali kisti.

9. Ką daryti, jei sutriko menstruacijų ciklas ar atsirado kitokių neįprastų dalykų?

Jei neramu, visada kreipkitės į gydytoją. Jei sutriko ciklas, laiku nebuvo menstruacijų, jei menstruacijos labai ilgos ar pan., būtinai pasitarkite su gydytoju.

Jei esate labai jauna, kyla daug kausimų, kreipkitės į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)