Šiuolaikiniams žmonėms reikalų vis daugėja, o laiko gaminti maistą – mažėja. Net jei pavyksta valandą pastovėti prie viryklės, maistas dažniausiai gaminamas porai dienų į priekį. Taigi kitą dieną jį tenka šildyti mikrobangų krosnelėje. Tačiau toks šildymo būdas tinka ne visiems produktams, pažymi svetainė novate.ru.
Mikrobangų krosnelė
© Shutterstock

Kad nepakenktumėt patiekalo kokybei ir nepridarytumėt žalos savo sveikatai, venkite mikrobangų krosnelėje šildyti šiuos produktus:

1–3. Salierai, špinatai ir burokėliai

Dėl aukštos temperatūros šiose daržovėse esantys nitratai žmogui gali tapti nuodingi. Kai kurie mokslininkai teigia, kad jie netgi virsta kancerogeniniais. Taigi verčiau šių daržovių mikrobangų krosnelėje nešildykite.

4. Grybai

Šiuo atveju viskas yra kur kas paprasčiau: grybus reikia suvalgyti iš karto po paruošimo, nes naudingi jų baltymai pradeda irti jau nuo to momento, kai padarote pirmąjį pjūvį. Po kurio laiko jie gali sukelti sunkumo skrandyje pojūtį ir pilvo pūtimą, o pakartotinis grybų šildymas tik dar labiau pablogina situaciją.

5. Kiaušiniai

Šios baltymų bombos šildymas gali atlaisvinti toksinus, potencialiai kenkiančius virškinimo sistemai. Kaip ir grybų atveju, sunkumas skrandyje bus garantuotas. Dėl šios priežasties geruose restoranuose atsisakoma pašildyti jūsų užsakytą omletą ar kišą.

6. Bulvės

Su bulvėmis viskas kur kas sudėtingiau. Pasirodo, palikti šviežiai pagamintas bulves kambario temperatūroje nėra gera idėja. Dėl tokių sąlygų gali pradėti daugintis botulizmo bakterijos, kurias sunaikinti nėra lengva, ypač mikrobangų krosnelėje. Taigi bulves geriausia iš karto dėti į šaldytuvą. Šildyti jas reikėtų ant viryklės arba orkaitėje.

7. Ryžiai

Manote, kad su bulvėmis nėra nieko sudėtinga? Tuomet ryžiai jus tikrai nustebins. Didžiosios Britanijos Maisto kokybės standartų agentūra teigia, kad ryžiuose gali būti bakterijų, kurios sukelia apsinuodijimą maistu. Kadangi šių bakterijų sporų nepražudo netgi terminis apdorojimas, kambario temperatūroje paliktuose ryžiuose šių bakterijų dauginimasis tik paspartės. Šildymas jų taip pat nesunaikins. Taigi ryžius vertėtų arba iš karto suvalgyti, arba dėti į šaldytuvą ir vėliau valgyti šaltus. O, galbūt, jų reikėtų visai atsisakyti?

8. Vištiena

Jei atvėsusią vištieną pakartotinai šildysite, pasikeis jos baltyminė struktūra, o tai gali sukelti virškinimo negalavimų. Jei vis dėlto vištieną šildote, stenkitės, kad ji šiltų tolygiai, tiek iš vidaus, tiek iš išorės. Mikrobangų krosnelės ne visada leidžia pasiekti tokį šildymo efektą. Taigi geriausiai vištieną šildyti „senamadiškai“ – keptuvėje.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Apskaičiavo, kas bus Lietuvoje po penkerių metų (644)

Gyventojų skaičiaus mažėjimas Lietuvoje tampa grėsmingas. Naujausiais duomenimis, dėl...

Užsieniečių darbas Lietuvoje: kur ir už kiek dirba (226)

Ukrainos, Rusijos, Baltarusijos, Moldovos darbininkų Lietuvoje kai kurios įmonės laukia...

Prezidentės patarėjas: lenkų mažumos klausimas neturi užgožti strateginių tikslų su Lenkija (46)

Lenkų tautinės mažumos klausimas nebus esminis Lietuvos ir Lenkijos prezidentų susitikime ir jis...

Buvusio Janukovyčiaus apsauginio pasakojimas: Ukrainos teritorijoje – Rusijos sraigtasparniai (148)

Buvęs buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus apsaugos darbuotojas, Valstybės apsaugos...

Chaosas Europoje: galinga audra vartė medžius, sunkvežimius, plėšė namų stogus žuvo 9 žmonės (2)

Šiaurės Europoje ketvirtadienį siaučiant uraganiniams vėjams žuvo mažiausiai devyni žmonės,...

„Ikea“ valdo 15 tūkst. ha – 0,7 proc. Lietuvos miškų (62)

Švedijos baldų pramonės ir prekybos grupė „Ikea“ per pastaruosius 12 mėnesių valdomus...

Netikra naujiena apie Karoblį: išplatinti ir laiškai su kenkėjiška programa (14)

Ketvirtadienio vakarą įsilaužus į naujienų portalą tv3.lt ir paskelbus išgalvotą žinią apie...

Ar kada susimąstėte, kuo pavirsta kebabų kioske atlikęs aliejus

Aliejaus perdirbimas – puikus žiedinės ekonomikos pavyzdys. Iš surinkto panaudoto aliejaus...

Dvyliktasis Dakaro etapas: ilgiausią išbandymą atlaikė visi Lietuvos ekipažai Juknevičius artėja rekordo link, atnaujinta 06.59 (298)

Išbandymų dieną atlaikė visos Lietuvos komandos. Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis...

Po Panevėžio „Regitros“ skandalo: noriu, kad ir LRT atsakytų į klausimus (8)

Pastaruoju metu plačiai nuskambėję skandalai dviejose valstybės valdomose įstaigose „ Regitra...