Vis dėlto senti galima įvairiai – daug lemia įgimtos savybės, gyvenimo sąlygos ir kt. Kalbant apie su metais besireiškiančius išvaizdos pokyčius, tenka konstatuoti vieną įdomų dalyką: dabartinės kartos atstovai atrodo daug jauniau nei jų tėvai, kai buvo to paties amžiaus.

Daugelis, matyt, sutiks, kad trisdešimties metų moteris kitados buvo laikyta visiškai suaugusia ir kaip tik taip atrodė, o šiandien vargu ar būtų lengva pastebėti akivaizdžių skirtumų tarp daugelio trisdešimtmečių ir dvidešimtmečių.

Kaip gi paaiškinti šį fenomeną? Toliau pateiktos kelios tokią tendenciją galinčios lemti priežastys iš portalo healthyfoodhouse.com.

1. Lėčiau tiksintis biologinis laikrodis

Visus mus valdo individualus biologinis laikrodis, tačiau, kaip teigia specialistai, šiais laikais žmonės sensta lėčiau.

Amerikiečių mokslininkai, išanalizavę 21 575 asmenų, kurių amžius nesiekė aštuoniasdešimties, duomenis, atspindinčius, kaip kito jų sveikatos būklė ir mitybos įpročiai 1988–2010 metų laikotarpiu, priėjo išvadą, kad biologinis senėjimas, kitaip sakant, organizmo ląstelių dėvėjimasis, tolydžio lėtėja.

Šią tendenciją specialistai iš dalies sieja su kintančiais rūkymo, nutukimo ir vaistų vartojimo rodikliais.

2. Rūkalų atsisakymas

Niekam ne paslaptis, kad rūkymas spartina senėjimo procesus ir visokeriopai kenkia sveikatai. Begalė apie rūkymo daromą žalą skelbiančių kampanijų, kylančios cigarečių kainos ir draudimai rūkyti viešose vietose padarė teigiamą poveikį – rūkalių skaičius gerokai sumažėjo.

3. Apsauginės priemonės nuo saulės

Dabartinė kosmetika ir odos priežiūros produktai yra daug kokybiškesni nei anksčiau. Be kitų pranašumų, jie dažnai teikia apsaugą nuo saulės, o jos spindulių poveikis, žinia, tik spartina odos senėjimą.

4. Kokybiškesnės odontologų paslaugos

Dėl aukšto lygio, kurį pavyko pasiekti dantų priežiūros sektoriuje, galima tik pasidžiaugti. Lygi ir spindinti šypsena – ne tik sveikatos požymis, bet ir jaunystės atributas.

Suaugę vaikai

5. Pozityvi atmosfera darbo vietoje

Žmonės vis labiau skatinami kurti pozityvią atmosferą darbo vietoje, na, o patiriant mažiau streso ir laisvai jaučiantis senstama lėčiau.

6. Mažesnis spaudimas prisiimti įvairių įsipareigojimų

Dėl nestabilios ekonomikos mūsų tėvams teko rūpintis, kaip tapti savarankiškiems ir užsitikrinti ramią ateitį. Dabar žmonės tikrai neplanuoja kiekvienos ateinančios dienos ir anaiptol nesijaučia privalą anksti palikti tėvų namus.

7. Intelekto viršenybė prieš fizinius duomenis

Šių laikų jaunimas pirmenybę teikia kūrybinių gebėjimų, o ne puikios fizinės formos reikalaujančiam darbui, todėl mažiau nuvargsta ir geriau atrodo.

8. Vėlyvesnis gimdymas

Daugelis šiuolaikinių moterų pirmiausia stengiasi pagyventi savo malonumui ir įgyti norimą išsilavinimą, o vaikų gimdymą yra linkusios atidėti. Motinystė, kad ir ką besakytume, prideda pareigų ir atseikėja streso, o dėl jų senėjimo procesas neišvengiamai įgauna pagreitį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)