1. Mažai judate, turite antsvorio.

Iš sergančių 2-ojo tipo cukriniu diabetu 85 proc. turi antsvorio. Nutukimas pilvo srityje dažnai rodo žmogaus polinkį į diabetą. Kuo didesnis svoris, tuo didesnis atsparumas insulinui, o tai greičiausiai didina cukraus lygį kraujyje.

Jei mažai judate, dvigubai didesnė diabeto rizika. O aktyvus gyvenimo būdas perpus sumažina diabeto tikimybę. Fizinis aktyvumas ne tik sumažina atsparumą insulinui, bet ir padeda sulieknėti.

2. Valgote nesveiką maistą

Saldus, riebus maistas, ypač dideliais kiekiais, didina tikimybę susirgti diabetu. Jei dažnai geriate gazuotus gėrimus, valgote keptą maistą, piktnaudžiaujate padažais ir valgote daug saldumynų, tikrai didėja grėsmė nutukti, na o tada – tik žingsnis iki diabeto.

Nesveika mityba didina kraujospūdį, cholesterolio lygį kraujyje, todėl kyla širdies ligų rizika. Stenkitės valgyti mažesnes porcijas, o mėgstamus patiekalus pakeisti liesesniais.

3. Artimiesiems ar giminaičiams diagnozavo diabetą.

Jei kam iš artimiausių jūsų giminaičių – motinai, tėvui, broliui ar seseriai diagnozavo 2-ojo tipo diabetą, jums šios ligos grėsmė žymiai padidėja.

Taip, ši liga paveldima, genų nepakeisite, tačiau įmanoma sumažinti rizikos laipsnį. Jei jūsų šeimos nariams gresia liga, visi kartu imkitės užkirsti jai kelią – tinkamai maitinkitės, sportuokite.

4. Sergate moteriškomis ligomis.

Didelė grėsmė susirgti diabetu šiomis ligomis sergančioms moterims:

-polikistoze (sutrinka hormoninis fonas, todėl išsibalanasuoja menstruacijų ciklas);

-pagimdžiusioms daugiau, nei 4 kilogramus sveriančius vaikus;

-sirgusioms nėščiųjų diabetu (tokioms moterims 7 kartus padidėja rizika susirgti 2-ojo tipo diabetu).

Fizinė veikla, tinkama mityba padės sumažinti riziką ir minėtais atvejais. Jei jums diagnozavo nėščiųjų diabetą, svarbu stebėti cukraus lygį kraujyje.

5. Ilgą laiką vartojate vaistus.

Daugelis vaistinių preparatų kelia diabeto grėsmę – hormoniniai preparatai, šlapimą varantieji vaistai, ypač tiazidiniai diuretikai, hipotenziniai vaistai.

Nereikia gydytis patiems, o sunkios chroninės ligos atveju būtina pasikonsultuoti su endokrinologu ar savo gydytoju dėl diabeto rizikos.

6. Dažnai patiriate stresą.

Vienos dažniausių diabeto priežasčių – nuolatinės stresinės situacijos. Dažnai patiriame stresą tiek namuose, tiek darbe, nervų sistema signalizuoja apie tai organizmui. Rezultatas – diabetas.

7. Piktnaudžiaujate alkoholiu.

Jei piktnaudžiaujate alkoholiu bei toksinėmis, narkotinėmis medžiagomis, kurios kenkia kasai, su laiku gali išsivystyti diabetas.

8. Jums daugiau, nei 40 metų.

Dažniausiai diabetas diagnozuojamas vyresniems, nei 40 m. žmonėms, todėl sulaukus 40-ies patariama reguliariai tikrintis sveikatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)