Idealus sveiko gyvenimo būdo variantas – tai nežymių sveikatai itin naudingų įpročių taikymas visą dieną.

Didžiąją dalį budrumo valandų praleidžiame darbe, taigi logiška būtų imtis nedidelių sveikų įpročių formavimo būtent ten. Štai keli tokie įpročių variantai, kuriuos be didesnį sunkumų įtrauksite į savo kasdienybę.

Skirtingai nuo rimtų įsipareigojimų – lankymosi sporto salėje ar sveiko maisto ruošimo – šie nedideli įpročiai nepastebimai įsitvirtins jūsų dienotvarkėje, rašo „The Huffington Post“. Taigi būtų iš tikrųjų neatleistina nepasinaudoti šiais patarimais, kurie galbūt taps sveiko gyvenimo būdo pradžia.

1. Pirmenybę teikite vandeniui

Organizmo aprūpinimas pakankamu vandens kiekiu itin svarbus fizinei sveikatai. Rinkdamiesi vandenį ir vengdami gaiviųjų gėrimų ne tik palaikysite tinkamą skysčių balansą organizme, bet ir išvengsite neigiamo šių organizmui jokios naudos neturinčių ir itin saldžių gėrimų poveikio organizmui.

Jei po pietų geriate energinių gėrimų, nes nenorite prarasti aktyvumo ir budrumo, rekomenduojame prisiminti apie žaliąją arbatą – gausite tą patį kofeino pliūpsnį, tačiau išvengsite gausybės saldiklių.

2. Susitvarkykite

Apkrautas darbo stalas itin neigiamai veikia jūsų mąstymą. Kaip ketinate susidėlioti mintis, jei ant jūsų stalo – visiškas chaosas? Skirkite šiek tiek laiko stalui susitvarkyti ir imkitės laiko planavimo: sudarykite darbų sąrašą ir susidėliokite užduotis prioritetine tvarka.

3. Lipkite laiptais

Vien tai, kad neturite laiko nueiti į sporto salę, dar nereiškia, kad negalite būti fiziškai aktyvūs. Pamėginkite liftus ir eskalatorius iškeisti į lipimą laiptais: tai puiki raumenų mankšta ir aerobinė treniruotė, kurios sunkumas priklauso nuo aukštų, kuriuos tenka įveikti, skaičiaus.

4. Nepamirškite padėkoti

Nustebsite, koks stiprus gali būti dėkingumo parodymo poveikis jūsų mintims. Išreikšdami dėkingumą ne tik gerinate santykius su bendradarbiais, bet dar ir mažinate stresą ir visus kitus dirgiklių kupino šiuolaikinio gyvenimo būdo padarinius.

5. Venkite druskos

Visada yra būdų valgyti sveikesnius pietus, net jei neturite laiko į darbą nusinešti namuose paruošto šviežio maisto. Vienas iš tokių būdų – vengti druskos. Daugumai derėtų susilaikyti nuo papildomai ant maisto beriamos druskos, kurios visada rasite ant stalo daugumoje viešojo maitinimo vietų.

Didelio druskos kiekio vartojimas susijęs su padidėjusiu kraujospūdžiu bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Kartais tikrai nelieka laiko paruošti pietų, kuriuos būtų galima nusinešti į darbą, taigi jei norite vis tiek sveikiau papietauti, bent jau nebarstykite maisto papildomu druskos kiekiu.

6. Venkite trikdžių

Pats veiksmingiausias streso didinimo būdas – trikdžiai. Pašalinkite viską, kas tik trukdo dirbti produktyviai ir efektyviai. Galbūt šiuo tikslu teks atsisakyti pranešimų apie gautus elektroninius laiškus ar išjungti telefono garsą, tačiau elkitės ryžtingai – ten, kur rimtai dirbama, trikdžiams vietos nėra.

7. Šypsokitės

Pozityvumas – fizinės ir psichologinės būklės atspindys, kuris ne tik dieną pavers malonia, bet dar ir sumažins patiriamo streso poveikį ir padidins atsparumą neigiamiems dalykams. Taigi šypsodamiesi net ir tada, kai nesijaučiate itin laimingi, patirsite teigiamų emocijų ir jums bus garantuota gera nuotaika.

8. Dirbkite atsistoję

Galbūt manote, kad darbas stovint yra skitas tik tiems, kurie gali įsigyti neįprastą stalą, skirtą dirbti stovint, tačiau taip nėra. Egzistuoja daugybė būtų pasigaminti sau tokį laikiną stalą. Galite paprasčiausiai ant stalo paviršiaus uždėti kartoninę dėžę arba sudėti reikiamo aukščio knygų krūvą. Iš tiesų tereikia kūrybingumo. Raskite ką nors, kas būtų jums reikiamo aukščio, ir viskas.

Rūpinimasis sveikata nebūtinai turi būti brangus ir reikalauti daug laiko užimančių gyvenimo būdo pokyčių. Ilgalaikiai gyvenimo būdo pakeitimai dažniausiai susideda iš nedidelių sveikatai naudingų įpročių įtraukimo į kasdienybę. Laikui bėgant suprasite, kad šie įpročiai – tai paprasčiausi ir sveikiausi pasirinkimai jūsų gyvenime.

Skirkite šiek tiek laiko šiems patarimams išbandyti, o išbandę pasirinkite tuos, kuriuos pamėgsite. Būtinai pasidalinkite informacija apie šias jūsų kasdienės rutinos naujoves su kolegomis darbe ir svarbiausia nepamirškite, kad nėra jokių kliūčių, kurios galėtų jums sutrukdyti gyventi sveikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)