1. Neskaitome etikečių.

Esame išmokyti, kad etiketėje reikia skaityti, kiek kalorijų, riebalų, angliavandenių ir baltymų turi patiekalas. Bet svarbiausia – etiketėje perskaityti, kokie komponentai yra maisto produkte, tai kur kas svarbiau už kalorijų, riebalų ir pan. kiekį.

Norime žinoti, ar produktas stipriai perdirbtas, norime suvartoti kuo mažiau chemikalų ir įvairių priedų. Jei neištariate komponento pavadinimo ar nežinote, kas tai yra, jūsų organizmas to irgi neatpažins.

2. Valgome „organinį, natūralų“ cukrų.

Verslininkai ir gamintojai taip išplovė mums smegenis, kad tikime, jog natūralus, organinis cukrus – sveika. Organinis cukranendrių cukrus, kokosų cukrus, medus, agavų cukrus ir pan. vis tik yra cukrus. Jis stipriai padidina cukraus lygį kraujyje, išbalansuoja organizmą, taip pat sukelia priklausomybę.

Paieškokite alternatyvų – pavyzdžiui, saldus augalas stevija. Suvalgykite saujelę razinų, kuriose yra triptofano – svarbios amino rūgšties, reikalingos smegenų veiklai

3. Ateiname labai alkani.

Blogiausia – ateiti į vakarėlį ar per laimingąją valandą į restoraną labai alkaniems. Gurgiantis pilvas skatina eiti prie sūrio ir trapučių lėkštės, kramsnoti spragėsius, įvairius keptus užkandžius.
Reikia pavalgyti sveiką ankstyvą vakarienę arba suvalgyti sveiką užkandį. Tada pilvas peralkęs negros maršo ir nebus sunku pasakyti: „Ačiū, nenoriu.“

4. Ateiname tuščiomis rankomis.

Išmintingas sprendimas – atsinešti į vakarėlį sveiką, skanų užkandį, kuriuo galėtų pasimėgauti visi svečiai. Atėję tuščiomis rankomis visada prisikirsite sunkaus, nesveiko maisto. Šeimininkai visada džiaugsis, jei prisidėsite prie vakarėlio, o svečiai su džiaugsmu paragaus skanaus, sveiko užkandžio. Nepatikėsite, kiek komplimentų sulauksite.

5. Galvojame, kad apsilankymas restorane – leidimas valgyti be saiko.

Esame įpratę galvoti, kad vakarienė restorane – pretekstas pamiršti siekį maitintis sveikai ir tikslą sulieknėti. Šį požiūrį reikia keisti, jei tikrai norite sveikai gyventi, antraip kas kartą restorane iškrypsite iš pasirinkto kelio ir padarysite žalos sveikatai.

Reikia įprasti, kad pasilepinti reiškia suvalgyti ką sveiko ir skanaus, ko nereikėjo pačiam gaminti. Tai puiki proga patyrinėti, ką sveiko ir skanaus gamina restoranuose.

6. Neužduodame klausimų.

Ne mažiau svarbu žinoti, kaip pagamintas patiekalas, kurį norite užsisakyti. Daugelis restoranų gali parašyti veganiškas ar vegetariškas, bet kepti su kelis kartus naudotu aliejumi. Gali berti į patiekalus daugiau druskos ar cukraus, gali patiekti padažų, kuriuose yra chemikalų.
Pasiteiraukite padavėjo, kaip gamintas patiekalas, prašykite patiekti padažą atskirame indelyje, mėsą pakepti ant grotelių ar patroškinti, užuot kepus keptuvėje.

7. Jaudinamės, ką pagalvos kiti.

Daugelis mano klientų viešumoje pamiršta sveikos mitybos principus, nes baiminai, ką apie juos pagalvos kiti. Svarbu gerbti save ir laikytis savo tikslų. Negerkite alkoholio, nebijokite paprašyti padavėjo atnešti to, ko norite. Taip ne tik išsaugosite savigarbą, bet ir būsite įkvepiantis pavyzdys kitiems.

8. Neplanuojame.

Reikia išmokti planuoti, įsivaizduoti, kokia bus jūsų diena, ką ir kur valgysite. Dažnai kontrolė išslysta iš rankų, užgriūva įvairios užduotys. Geriausia visada turėti sveikų užkandžių ir žinoti, kur galėsite užsukti suvalgyti sveikų, lengvų patiekalų. Jei turite laiko, užsukite į turgų ar sveiko maisto parduotuvę, nusipirkite salotų, kad turėtume ko suvalgyti išalkę.

Taigi tokias aštuonias klaidas dažnai daro žmonės. Sveika gyvensena neįmanoma be strategijos kūrimo, sąmoningumo. Galiausiai išmintingi įpročiai tampa gyvenimo dalimi ir tampa natūralu taip gyventi.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)