Būtent todėl vitaminų trūkumas – viena dažniausių diagnozių, šiais laikais skelbiamų medikų. Atvejai, kai organizmui trūksta vieno vitamino, gana reti, kur kas dažniau žmogui trūksta tam tikros vitaminų grupės.

Pavyzdžiui, jei žmonės nustoja valgyti gyvulinės kilmės produktus, greitai jiems ima trūkti biotino (vitamino B5), vitaminų A, D, E, B. Jei racione trūksta augalinės kilmės produktų, žmogui ima stigti C vitamino ir B grupės vitaminų.

Vitaminų trūkumą diagnozuojame pagal organų būklę

1. Oda – didžiausias žmogaus organas, todėl bet kokie pokyčiai iš karto krenta į akis. Jei trūksta vitaminų, oda pirmiausia išsausėja, ima pleiskanoti, kartais netgi atsiranda stipriai pleiskanojančių plotų. Nerimą keliantys ženklai – sutrūkinėję lūpų kampučiai, paraudimai, didelės mėlynės, spuogai, dirglumas.

2. Nagai. Jei organizmui trūksta vitaminų, nagai papilkėja, ima lūžinėti, o nagus stiprinančios priemonės (specialūs lakai, aliejai) neduoda jokio rezultato. Vitaminų deficitą rodo ir pablyškusi nago plokštelė, dėmelės, dryželiai ant nagų.

3. Plaukai. Jei ėmė slinkti ir lūžinėti plaukai, didelė tikimybė, kad jums trūksta vitaminų. Peržvelkite racioną ir tokiu atveju, jei staiga atsirado žilų plaukų, pleiskanų, pabėrimų ant galvos odos, jei niežti odą.

4. Akys. Vienas iš rimčiausių vitaminų trūkumo požymių – suprastėjęs regėjimas, ypač tamsiuoju paros metu. Jei trūksta vitaminų, akys parausta, paburksta vokai, dažnai kartojasi uždegimai, iš akių skiriasi išskyros. Būna, kad akyse ima dvejintis, erzina ryški šviesa, akyse ima mirgėti, jas niežti.

5. Burna. Jei ant liežuvio iškilo spuogelių, jei ant liežuvio apnašos, jei jis keistos spalvos, jei ėmė kraujuoti dantenos, pajautrėjo dantys, jums greičiausiai trūksta vitaminų.

6. Visas kūnas. Kai organizmui trūksta vitaminų, tinsta veidas, rankos, nors iš vakaro nevartojote alkoholio ir sūrių produktų. Jei maudžia raumenis, dažnai krečia šaltis, sutriko koordinacija – gali būti, kad jums tiesiog trūksta vitaminų. Dar vienas vitaminų trūkumo požymis –silpnumas, pakitę kūno kvapai.

7. Nervų sistema. Dažnai stresai, nuovargis sukelia nemigą, dirglumą, suprastėjusią koncentraciją, energijos stygių, apatiją. Tačiau mažai kas žino, kad minėti požymiai gali būti signalas, jog jums trūksta vitaminų. Kiti požymiai – dingęs apetitas, suprastėjusi uoslė.

8. Virškinamasis traktas. Dėl vitaminų stygiaus kietėja viduriai, pykina, suprastėja maistingų medžiagų įsisavinimas žarnyne, netgi padidėja cholesterolio kraujyje. Paminėtina, kad plaukų, odos ir nagų pokyčiai greičiausiai rodo, kad jums trūksta C, E, A ir B grupės vitaminų.

Maitinkitės visavertiškai, nepamirškite neskaldytų grūdų produktų, aliejų. Kartais galbūt vertėtų gerti vitaminų kompleksą. Na o pavasarį pasiskinkite dilgėlių, garšvų, valgykite špinatų – tai tikri vitaminų šaltiniai.

Vitaminas A

Jums trūksta vitamino A, jei:

atsiranda spuogų;
žymiai sumažėja apetitas;
kartais atrodo, kad prasčiau matote;
dažniau peršąlate;
susidaro nuospaudų.

Kas kaltas: per mažai riebalų turinčių produktų racione. Vitaminas A prastai pasisavinamas vienas, būtini riebalai, tiek augaliniai, tiek ir gyvuliniai.

Ką daryti: valgykite geltonų ir oranžinių vaisių ir daržovių, stauridžių, skumbrių ar kitos riebios žuvies, sviesto, pieno.

Vitamino A čempionai: morkos, petražolės, špinatai.

Paros poreikis: 1000 mkg

B grupės vitaminai

Jums jų trūksta, jei:

kenčiate nuo nemigos;
plaukai papilkėjo;
iš burnos sklinda nemalonus kvapas;
dažnai sukasi ir skauda galva;
atsirado pleiskanų;
trūkinėja lūpų kampučiai;
jūs prislėgti;
kankina vidurių užkietėjimai.

Kas kaltas: ląstelienos trūkumas ir jo pasekmė – žarnyno peristaltikos sutrikimas. Būtent jame pasisavinamas vitaminas B, todėl bet koks žarnyno sutrikimas sukelia šio vitamino trūkumą organizme. Be to, B grupės vitaminai atsakingi už plaukų ir nagų būklę, kurie savo ruožtu pirmieji signalizuoja apie trūkumą.

Ką daryti: valgyti daugiau javinių, rupių miltų duonos, daržovių ir riešutų. Vitamino B12 yra jautienoje, kiaulienoje, piene. Vitamino B3 gausu naminių paukščių mėsoje, jūrų žuvyje, ankštiniuose.

B grupės vitaminų čempionai: alaus mielės, daiginti kviečiai, kepenėlės, sėlenos.

Paros poreikis: В1 – 1,5 mg; В2 – 1,3 mg; В5 – 4–7 mg; В6 – 1,6 mg; В12 – 2 mg.

Vitaminas C

Jums jo trūksta, jei:

greitai pavargstate;
net nedideli įbrėžimai gyja ilgai;
storėjate, nors racionas nesikeičia;
rūkote;
odoje dažnai lieka mėlynių.

Kas kaltas: žalingi įpročiai ir miego trūkumas. Tiems, kurie rūko, vitamino C reikia kur kas daugiau, kadangi nikotinas labai greitai pašalina jį iš organizmo ir trukdo pasisavinti. Ne mažiau kenksmingas ir alkoholis.

Ką daryti: deja, valgyti daugiau citrusinių ne visada išeitis, galima alerginė reakcija. Užtat padės kiviai, brokoliai, špinatai, erškėtuogių sirupas ar užpilas.

Vitamino C čempionai: braškės, juodieji serbentai, rūgštynės.

Paros poreikis: 60 mg.

Vitaminas D

Jums jo trūksta, jei:

tapote irzlūs;
ėmė gesti dantys;
kartais skauda sąnarius.

Kas kaltas: saulės trūkumas, juk natūraliu būdu vitaminas D gaminasi tik veikiamas jos spindulių. Šio vitamino trūkumas neleidžia pasisavinti kalcio, o tai neigiamai veikia kaulus ir dantis.

Ką daryti: dažniau vaikščioti lauke, valgyti trynius, kepenėles ir jūros gėrybes. Bet geriau vartoti vitamino tabletes, taip lengviau kontroliuojama paros norma. Perdozavimas pavojingas.

Vitamino D čempionai: juodieji ikrai.

Paros poreikis: 2,5 mkg.

Vitaminas K

Jums jo trūksta, jei:

įsipjovus kraujas ilgai nekreši;
pasirodė diabeto simptomų.

Kas kaltas: vitamino K trūkumas gali atsirasti dėl netaisyklingos virškinamojo trakto veiklos ir ligų, trukdančių tulžies susidarymui ir pasišalinimui. Taip pat kalti gazuoti gėrimai, alkoholis ir kai kurie antibiotikai, migdomieji ir raminamieji.

Ką daryti: atsisakyti gazuotų gėrimų, valgyti špinatų, Briuselio kopūstų ir salotų. Taip pat reikia pastebėti, kad šio vitamino yra alyvų aliejuje, kai kuriuose vaisiuose (bananuose, avokadose, kiviuose), javuose.

Vitamino K čempionai: lapinės salotos, baltagūžiai ir spalvoti kopūstai.

Paros poreikis: 60–140 mkg.

Vitaminas U

Jums jo trūksta, jei:

pasireiškė alerginė reakcija į įprastus produktus;
dažnai skauda skrandį;
po valgio kankina rėmuo.

Kas kaltas: augalinio maisto trūkumas – juk mūsų organizmas nesugeba sintezuoti šio vitamino, galime jį gauti tik iš išorės. Iš esmės tai ne vitaminas, o į vitaminą panaši medžiaga: ji padeda apsisaugoti nuo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos, turi skausmą malšinančių ir gydančių savybių. O dar stimuliuoja antihistaminų gamybą ir mažina polinozės, bronchinės astmos ir maisto alergijos pasireiškimus.

Ką daryti: valgykite paprikas, svogūnus, bananus. Nepamirškite šviežių pomidorų, petražolių, salierų, ropių ir baltagūžių kopūstų.

Vitamino U čempionai: šparagai, burokėliai, salierai.

Paros poreikis: 100–300 mg.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)