Vaisiai ir daržovės

Visi vaisiai ir daržovės būtent dėl juose esančių maistinių medžiagų ir ląstelienos padeda kovoti su lėtiniais uždegimais, tad kasdien verta jų valgyti kuo daugiau. Tačiau kai kurie švieži produktai turi itin daug uždegimus malšinančių savybių.

Tarp itin stipriai uždegimus malšinančių vaisių ir daržovių, kuriuos rekomenduojame įtraukti į kasdienį valgiaraštį, yra obuoliai, uogos, brokoliai, grybai, papajos, ananasai ir špinatai.

Žalia arbata

Šis švelnus gėrimas itin puikiai padeda kovoti su nereikalingais ant liemens susikaupusiais kilogramais, taip pat malšina uždegiminius procesus, nes šioje arbatoje esantys flavonoidai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. O dėl joje esančio epigalokatechino galato (EGCG) ji veiksmingai padeda deginti kūno riebalus.

Mononesotieji riebalai

Šie riebalai palankiai veikia širdį, nes padeda padidinti sveikojo cholesterolio kiekį organizme, be to, malšina uždegimus. Šių riebalų gausu alyvuogių aliejuje, migdoluose ir avokaduose.

Omega-3 riebalų rūgštys

Tyrimai parodė, kad valgant produktus, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių ir mažai omega-6 riebalų rūgščių, mažėja uždegimai. Omega-3 riebalų rūgščių daug graikiniuose riešutuose, linų sėmenyse ir žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje.

Prieskoniai

Kai kurie prieskoniai, pavyzdžiui, česnakai, ciberžolės, cinamonas, imbieras ir aitrioji paprika pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, tad kuo dažniau gardinkite jais maistą.

Vanduo

Labai svarbu organizmui užtikrinti reikiamą vandens kiekį, nes skysčiai padeda iš organizmo pašalinti uždegimus sukeliančius toksinus. Rekomenduojama išgerti apie du litrus vandens per dieną. Nepamirškite, kad sportuojant reikia gerti daugiau vandens: apytikriai, pridėkite po pusę litro vandens kiekvienam treniruočių pusvalandžiui.

Viso grūdo produktai

Viso grūdo produktuose daug ląstelienos, tad jie padeda kontroliuoti insulino kiekį organizme. Be to, juose esantis vitaminas B taip pat padeda organizme sumažinti uždegimus sukeliančio hormono homocisteino kiekį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)