Tuomet atsiranda didesnė tikimybė susirgti įvairiomis ligomis, nes organizmas tampa labiau pažeidžiamas, silpnėja imuninė sistema. Todėl norint išvengti papildomų vaistų ar vitaminų vartojimo rekomenduojama savo mitybą praturtinti maistu, kuriame gausu mineralinių medžiagų.

Kokiomis mineralinėmis medžiagomis reiktų praturtinti savo mitybą papasakos Kilo.lt mitybos specialistė Greta Bučnytė.

Vitaminas B12

Šis vitaminas yra svarbus nervų sistemai, virškinamojo trakto ląstelių veiklai. Taip pat, jis dalyvauja baltymų, angliavandenių ir riebalų apykaitoje bei folio rūgšties apykaitoje. Kadangi vyresnio amžiaus žmonių organizmas sunkiai pasisavina vitaminą B12, jie turėtų savo racioną praturtinti šiais maisto produktais: žuvis, raudona mėsa, paukštiena, kiaušiniai, pieno produktai.

Folio rūgštis

Folio rūgštis yra labai svarbi palaikyti normalią kepenų veiklą. Ji padeda apsisaugoti nuo žarnyno parazitų ir apsinuodijimo maistu. Be to, ši rūgštis mažina cholesterolio kaupimąsi širdies raumenyje.

Maisto produktai, kuriuose gausu folio rūgšties: visos žalialapės daržovės (brokoliai, špinatai, salotų lapai, petražolės), avokadas, lęšiuose, kiaušiniuose, kepenėlėse.

Kalcis

Kalcis organizme atlieka daug įvairių funkcijų. Jis labai svarbus kraujo krešėjimui, širdies ritmo reguliavimui, imuniteto stiprinimui ir kita. Tačiau svarbiausia yra formuojant ir atstatant kaulus bei dantis.

Maistas, kuriame gausu kalcio: pieno produktai, brokoliai, kale kopūstas, pupelėse, figos, apelsinai, sardinės, lašiša, tofu, migdolai. Kad kalcio pasisavinimas organizme būtų geresnis kartu patariama vartoti vitaminą C, magnį ir vitaminą D.

Vitaminas D

Kaip ir minėjau, vitaminas D padeda įsisavinti organizme kalcį, taip pat padeda išlaikyti kaulų tankį ir išvengti osteoporozės. Be to, yra nustatyta, kad vitaminas D gali apsaugoti nuo tam tikrų lėtinių ligų, įskaitant ir vėžį, cukrinio diabeto, artrito, sklerozės ir autoimuninių ligų.

Maisto produktai, kuriuose gausu šio vitamino: riebi žuvis, natūralios apelsinų sultys, liesas pienas, liesas natūralus jogurtas, kepenėlės, kiaušinio trynys, įvairūs grūdai, sūris, grybai.

Kalis

Kuomet organizme yra pakankamai kalio, jis taip pat padeda išlaikyti kaulus stiprius. Kalis reikalingas reguliuojant kraujo spaudimą, dalyvauja gaminant insuliną, aktyviną žarnų peristaltiką ir kita. Didesnis kalio ir mažesnis natrio suvartojimas mažina kraujo spaudimą bei mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Daugiausia kalio turi šie maisto produktai: saldžiosios bulvės, pomidorai, džiovinti vaisiai, pupelės, natūralios morkų sultys, riešutai, sėlenos.

Magnis

Magnis – ląstelių membranų sudedamoji dalis. Jis labai svarbus medžiagų apykaitai, taip pat, dalyvauja daugelio fermentų veikloje, termoreguliacijos procese, baltymų sintezėje, nervų sistemos veikloje. Esant pakankamam magnio kiekiui organizme sumažėja rizika susirgti ateroskleroze. Trūkstant šio mineralo atsiranda silpnumas, drebulys, kraujyje sumažėja kalcio ir kalio kiekiai.

Maisto produktai, turintys daugiausia magnio: migdolų riešutai, sezamo sėklos, saulėgrąžų sėklos, bananai, anakardžių riešutai, tofu, moliūgų sėklos, avižos, brokoliai, kukurūzai, žirniai.

Skaidulos

Tai augalinės kilmės medžiagos, kurios padeda virškinimo sistemai. Skaidulos padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, mažina cholesterolį, sumažina hemorojaus atsiradimo riziką, valo žarnyną, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, taip pat apsaugo nuo akmenų inkstuose ir tulžies pūslėje atsiradimo.

Maisto produktai, kuriuose yra didelis skaidulų kiekis: kukurūzai, pupelės, avokadas, pilno grūdo makaronai, nevalyti ryžiai, pilno grūdo duona, lęšiai, kriaušės, artišokas, avižos, avietės, brokoliai, obuoliai, riešutai, „Chia“ sėklos.