Kad imunitetas būtų stiprus, svarbūs trys veiksniai: sveikas miegas, fizinė veikla ir subalansuota mityba. Įprastai žmogus susimąsto tik stipriai peršalęs ar sunegalavęs.

Krienai, krevetės ir lauro lapai

Mityba – svarbus veiksnys, saugantis nuo virusų ir ligų, ji gali sustiprinti organizmą. Valgiaraštyje turi būti augalinės ir gyvulinės kilmės baltymų. Gyvulinės kilmės baltymų yra mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose ir piene, o augalinės – žirniuose, pupelėse, grikių ir avižų kruopose. Imunitetą stiprina jautienos kepenys ir jūros gėrybės – krevetės, midijos, kalmarai.

Imunitetą stiprina imbieras, raugeriškis, gvazdikėliai, kalendros, cinamonas, bazilikas, kardamonas, ciberžolė, lauro lapai ir krienai.

Vitaminai

Imunitetą stiprina vitaminai ir mikroelementai. Galima gerti multivitaminų, bet geriausia gauti vitaminų ir mikroelementų iš maisto produktų.

Vitamino A yra morkose, vynuogėse, žalumynuose, jo yra visuose raudonuose vaisiuose ir daržovėse. Vitamino C yra citrusiniuose, erškėtuogėse, spanguolėse, bruknėse, kopūstuose, ypač raugintuose.

Vitamino E – saulėgrąžų, alyvuogių ar kukurūzų aliejuje. B grupės vitaminų daug kruopose, kiaušiniuose, žalumynuose ir riešutuose.
Iš mikroelementų itin svarbūs cinkas ir selenas. Cinko yra žuvyje, mėsoje, kepenėlėse, riešutuose, pupelėse ir žirniuose. Seleno yra žuvyje, jūros gėrybėse ir česnakuose.

Mineralinių medžiagų – geležies, vario, magnio ir cinko yra kepenėlėse, inkstuose, riešutuose, ankštiniuose ir šokolade.

Grūdinimasis

Reikia iš anksto ruoštis šalčių sezonui. Visi žino apie grūdinimąsi, bet dauguma įsitikinę, kad grūdinimasis – vaikščiojimas basomis per sniegą. Iš tiesų grūdinimosi esmė – įpratinti organizmą greitai reaguoti į temperatūros permainas.

Grūdintis galima labai paprastai – pakaitomis apsilieti karštu ir šaltu vandeniu. Šalto vandens temperatūra – + 20, karšto – + 35, skirtumas – 15 laipsnių. Apsipilti reikėtų ryte arba vakare.

Svarbiausia – ramybė

Stresas – vienas iš didžiausių imuniteto priešų. Pats pavojingiausias – nekontroliuojamas stresas, kai žmogus nepajėgus suvaldyti emocijų. Receptas vienas – formuoti ramų požiūrį į viską, kas vyksta, ir dažniau sau priminti – jei neįmanoma pakeisti situacijos, keiskime požiūrį į ją.

Juokas

Jei kartais tenka patirti stresą, kompensuokite jį juoku. Juokas naudingas organizmui kaip fizinė mankšta – jis mažina kraujospūdį, stiprina imunitetą, gerina apetitą, mažina cholesterolio lygį, mažina širdies ir kraujagyslių ligų bei diabeto riziką.

Įsigykite katę

Manoma, kad katės sustiprina šeimininkų imunitetą, saugo nuo širdies ligų, ramina nervų sistemą. Kačių kūno temperatūra – 38–39 laipsniai, peršalus šalia atsigulusi katė šildo kūną, padeda sveikti ir ramina.

Liaudiškos imuniteto stiprinimo priemonės

Cikorijos šaknis stiprina imunitetą, saugo nuo virusų.

Sustiprinti imunitetą padės grūdinimasis. Paprastas būdas – suvilgyti paralono ritinėlį šaltu imunitetą stiprinančių arbatžolių nuoviru ir apstovėti ant jo basomis.

Puikiai imunitetą stiprina ženšenis ir kininis citrinvytis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)