Pasikeitęs miego ritmas

Kai du kartus per metus pasukame laikrodžius į priekį arba atgal, mūsų organizmas prisitaiko ne iš karto – biologiškai visi esame savo „vidinio laikrodžio‘ vergai. Blogiausia, kai pavasarį laikrodis pasukamas valandą į priekį, ir netenkame valandos miego.

Paaiškėjo, kad daugelis žmonių daro praktiškai tą patį – t. y. kas savaitę pasuka laikrodį valandą į priekį. Jei savaitgalį atsimiegate, keliatės kur kas vėliau, galite gana ilgam išbalansuoti vidinį ritmą, net iki 45 min. Todėl taip sunku keltis pirmadienį ryte ir taip stipriai jaučiate nuovargį.

Socialinis aktyvumas

Žmonės – socialios būtybės, taip yra nuo priešistorinių laikų. Kad gerai jaustumėmės, turime būti įsitikinę, kad mūsų pozicijos „gentyje“ tvirtos. O kad pozicijos būtų tvirtos, reikia bendrauti. Mokslininkai tvirtina, kad dviejų laisvadienių pakanka įjungti vidinį mechanizmą „reikia pabendrauti“. Todėl pirmadienį taip aktyviai bendraujama su kolegomis, o darbas prasideda vangiai, sunkiai – mes tiesiog neturime nuotaikos dirbti.

Staigūs pokyčiai

Kai mokslininkai paprašė grupės žmonių reguliariais intervalais aprašinėti savo emocijas ir pojūčius, paaiškėjo, kad pirmadienis iš tiesų skiriasi nuo antradienio, trečiadienio ir ketvirtadienio (penktadienis – išimtis, nes dauguma nekantriai laukia savaitgalio). Į klausimą, kokia savaitės diena sunkiausia, visi atsakė – pirmadienis. Pirmadienis – staigus pokytis, nes po savaitgalio reikia eiti į darbą. Taigi pirmadienis veikiausiai ir liks sunkiausia savaitės diena, bent iki tol, kad ja prasidės darbo savaitė.

Kaltės jausmas ir kitos neigiamos emocijos

Savaitgalį dauguma be saiko vartoja alkoholį, rūko, persivalgo ir pan. Todėl pirmadienį dauguma jaučia kaltę dėl audringo savaitgalio arba dėl to, kad niekaip nerado savaitgalį laiko prasmingesnei veiklai.
Dauguma būtent pirmadienį meta rūkyti arba pradeda laikytis dietos. Protingi poelgiai, bet ne itin džiaugsmingi. Jie tiesiog nekelia žmonėms teigiamų emocijų, taigi gadina ir pirmadienio reputaciją.

Prasta sveikata

Pasirodo, žmonės ne tik morališkai prasčiau jaučiasi pirmadieniais, jų ir sveikata būna prastesnė. Net tie, kurie rūpinasi figūra, daugiausia sveria būtent pirmadieniais. Pasirodo, būtent pirmadieniais dažniausiai ištinka širdies smūgis, net kraujospūdis daugumos žmonių šią savaitės dieną būna aukštesnis nei kitomis dienomis.

Neigiamas požiūris į darbą

Didelės „Gallup“ apklausos duomenimis, 70 proc. žmonių nemėgsta savo darbo arba, geriausiu atveju, yra jam absoliučiai abejingi. Todėl Vakaruose jaučiamas vadinamasis pirmadienio sindromas – sekmadienį vakare apima depresija, ilgesys, stresas. Tikėtina, kad būtent dėl to 37 proc. ieškančiųjų darbo kreipiasi antradieniais – žmonės išgyvena dar vieną slogų pirmadienį ir nusprendžia, kad metas permainoms.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)