Maistingi produktai skatina proto ir kūno budrumą, aktyvumą ir produktyvumą. Norint pajusti kokybinius gyvenimo pokyčius, tikrai nereikia imtis drastiškų sprendimų. Eksperimentai su skirtingų skonių jogurtais ar kasdienio sausų pusryčių dubenėlio pakeitimas avižine koše gali būti viskas, ko reikia, norint pajausti skirtumą. Huffingtonpost.com pateikia šešis paprastus pusryčių pokyčius.

Skrebutį su sviestu pakeiskite į riestainį su žemės riešutų sviestu

Priežastis: žemės riešutų sviestas turi mažiau kalorijų ir sočiųjų riebalų nei sviestas. Tačiau tikroji nauda yra jame esantis baltymų kiekis – dvejuose valgomuosiuose šaukštuose šio riešutinio užtepo yra 8 gramai baltymų, o svieste jų praktiškai nėra. Rytą pradėję nuo baltymų, galite išvengti alkio priepuolių ir visą dieną jaustis energingesni.

Ieškokite natūralaus žemės riešutų sviesto, kuriame žemės riešutai yra vienintelė sudedamoji dalis (kai kurie gamintojai prideda cukraus). Jei nemėgstate riešutų, kreminio sūrio ar avokado užtepai yra puiki alternatyva sviestui. Kreminis sūris turi truputį baltymų ir mažiau sočiųjų riebalų, o sveikatai naudingas avokadas – puiki dienos pradžia.

Apelsinų sultis pakeiskite tikru apelsinu

Priežastis: pusryčiams neverta spausti apelsinų sulčių. Pirktinėse apelsinų sultyse paprastai yra daug papildomo cukraus ir mažai ląstelienos. Viename vaisiuje yra apie 3 gramus ląstelienos ir perpus mažiau cukraus nei sultyse. Pliusas: apelsinas kainuoja daug mažiau nei sulčių pakelis.

Pyragaitį pakeiskite sumuštiniu su žemės riešutų sviestu ir džemu

Priežastis: sausainiams ir šokoladiniams kruasanams gali būti sunku atsispirti, ypač jeigu jie yra gerai matomoje vietoje, bet, pakeitę maistiniu požiūriu nenaudingus kąsnius maistingesniais, pavyzdžiui, žemės riešutų sviesto ir džemo sumuštiniu, džiaugsitės ilgalaike nauda. 

Džemas suteikia norimo saldumo, o žemės riešutų sviestas aprūpina baltymais ir sveikaisiais riebalais. Šis užkandis yra geriau subalansuotas nei lengvi užkandžiai, o, pasirinkę pilno grūdo duoną, praturtintą skaidulinėmis medžiagomis, pasigaminsite tikrai pilnaverčius pusryčius.

Sumuštinis su riešutų sviestu

Madingą frapučiną pakeiskite šalta kava

Priežastis: šie mainai ne tik apsaugos nuo didelių išlaidų, bet ir nuo cukraus pertekliaus. Galime guldyti galvą – viskas, kas pagaminta parduotuvėje ir yra užšaldyta, išplakta ir paskaninta, turi daugiau cukraus nei daugumai žmonių reikia. 

473 mililitruose „Starbucks“ siūlomos karamelinės frapučino kavos yra 63 gramai cukraus ir 14 gramų riebalų. Net jei suvalgytumėte du šokoladinius batonėlius pusryčiams, suvartotume mažiau cukraus. Rinkitės įprastinę šaltą kavą (becukrę) ir eksperimentuokite, pagardindami mažai kalorijų turinčiais skoniais, pavyzdžiui, cinamonu ar kakavos milteliais. Su tokia kava gausite tikrą energijos pliūpsnį.

Sausus pusryčius pakeiskite avižine koše

Priežastis: avižinės kruopos gali pasigirti daugybe naudingų savybių, kurioms sausi pusryčiai negali prilygti. Jos nėra brangios, gali sumažinti cholesterolio kiekį ir padėti stabilizuoti kraujo spaudimą. Etiketėje nurodyta tik viena sudedamoji dalis, ir tai yra avižos.

Sausuose pusryčių dribsniuose, net ir tuose, kurie pristatomi kaip „sveiki“, gausu cukraus ir skonio stipriklių. Daugelis rūšių išsiskiria aukštu glikemijos indeksu, kuris vėlyvą rytą sukelia mieguistumą ir alkį.

Dėl tirpių skaidulų avižinė košė turi žemą glikemijos indeksą, tai reiškia, kad cukrus lėčiau patenka į kraują. Jei mėgstate šaltus pusryčius, jums pasisekė: paruoškite avižas vakare ir ryte galėsite mėgautis gaiviu valgiu.

Jeigu norite gauti daugiau energijos, avižinę košę galite paskaninti vaisiais, riešutais ir baltymų milteliais.

Vaisių skonio jogurtus pakeiskite paprastu jogurtu su tikrais vaisiais

Priežastis: ne visi jogurtai gaminami vienodai. Jogurtuose su vaisiais gausu cukraus. Idealiausiu pasirinkimu pusryčiams laikomas sveikas jogurtas – puiki dienos pradžia, tad geriausia rinktis graikišką jogurtą, turintį mažai cukraus bei daug baltymų, ir pagardinti jį sveikais priedais. Galite nusipirkti šaldytų uogų (arba užsišaldyti jų patys), įmaišyti banano ar obuolių skiltelių ar iš turgaus ką tik parsineštų gėrybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)