Mūsų organizmas yra sudėtinga savireguliacijos sistema, ir tereikia vienam mechanizmui nukrypti nuo normos, kai sutrinka visa organizmo pusiausvyra. Todėl kartais tam, kad galėtume sulieknėti, reikia suaktyvinti medžiagų apykaitą savo pačių hormonais. Štai šeši būdai, kurie padės užvesti lieknėjimo procesą jūsų organizme.

1. Sumažinti apetitą padės… skanus maistas!

Veikiausiai jums pažįstamas tas jausmas, kai net po sočių pietų dar kažko norisi. Ir net nejausdami alkio mes atsidarome šaldytuvą, dairydamiesi kažko skanaus. Reikalas tas, kad ne visas maistas patinka mūsų organizmui. Už sotumo jausmą ir malonumą pavalgius atsako hormonas leptinas. Jį labiausiai aktyvuoja baltyminis maistas. Įrodyta, kad vartojant pakankamai baltymų ar baltyminių papildų, mažėja alkio jausmas ir organizmas lengviau atsikrato riebalų sankaupų, tuo pačiu neprarasdamas raumenų masės.

2. Auginkite raumenų masę.

Hormonas, kuris yra atsakingas už raumenų augimą, taip pat padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų. Kalbame apie testosteroną – hormoną, kuris gaminasi tiek vyrų, tiek moterų organizmuose. Labiausiai jo gamybą skatina svorių kilnojimas. Svarmenis galite kilnoti sporto salėje, arba tiesiog palaikyti fizinį aktyvumą namuose. Raumenų nuovargis ir skausmas yra teisingas ženklas, kad pakankamai apkraunate raumenis.

Asociatyvi nuotr.

3. Neatsisakykite pusryčių.

Kiekvieną dieną rytinis maistas savotiškai pažadina mūsų organizmo hormonus. Miegant mūsų širdies ritmas ir kvėpavimas sulėtėja. Sulėtėja ir mūsų medžiagų apykaita. Taigi naktį mūsų organizmas degina mažiau kalorijų. Kad pažadintumėte organizmą ir aktyvuotumėte medžiagų apykaitą, reikia papusryčiauti. Pirmoje dienos pusėje rekomenduojama vartoti augalinės kilmės baltymus, taip pat augalinės kilmės riebalus bei angliavandenius.

4. Lieknėkite sėdint.

Vokiečių mokslininkai nustatė, kad numetus šiek tiek svorio, ilgam laikui sumažėja skydliaukės hormonų Т3 ir Т4 kiekiai. Mažesni šių hormonų kiekiai savo ruožtu lemia spartesnę medžiagų apykaitą poilsio metu. Kitaip tariant, atsikratę vos 2–3 kg antsvorio, mes galime užvesti lieknėjimo procesą, nes suaktyvėjusi medžiagų apykaita efektyviau degins riebalus, net kai mes nejudėsime.

5. Rūpinkitės miego kokybe.

Kai mes neišsimiegame, organizme krenta anksčiau minėto hormono leptino kiekis, todėl mes rizikuojame miego trūkumą kompensuoti maistu. Kai mes pavargstame, organizmui reikia naujo energijos užtaiso, kurį galima gauti dviem būdais – miegant arba valgant. Taigi nesunku suprasti, kuris iš šių variantų yra naudingesnis norintiems sulieknėti.

6. Praktikuokite jogos kvėpavimo technikas.

Tyrimai yra parodę, kad tie eksperimento dalyviai, kurie mėnesį laiko praktikavo jogos kvėpavimo technikas, žymiai suaktyvino medžiagų apykaitą, ir jų organizmas pradėjo gauti 37 proc. daugiau deguonies.

Atkreipiame dėmesį, kad šiame straipsnyje mes kalbame tik apie savo organizmo hormonų aktyvavimą, todėl jokiais būdais nerekomenduojame vartoti kažkokius hormoninius preparatus, padedančius lieknėti. Taip pat nepamirškite, kad bet koks teigiamų pokyčių šaltinis yra meilė sau ir pozityvus požiūris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt