Vertėtų išanalizuoti savo sveikus ir tariamai sveikus įpročius, o tada šiek tiek juos pakoreguoti, rašoma portale shape.ru.

6 būdai, kurie pagelbės išjudinti svorį iš mirties taško:

1. Įtraukite į savo mitybos racioną viso grūdo miltų duonos

Išbraukite (visam laikui) iš savo valgiaraščio bandeles ir duoną iš baltų miltų. Tiesa, tai nereiškia, kad patariama absoliučiai atsisakyti angliavandenių – pakanka pakeisti juos produktais iš viso grūdo miltų. Šitoks maistas ne tik skatina lieknėti, bet ir bus puiki profilaktika nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Tik nepasiduokite pagundai pirkti džiūvėsių, dribsnių ir pan. greitai pagaminamų produktų. Jų sudėtyje yra ne tik viso grūdo miltų, bet ir daug druskos, cukraus, prieskonių, prisotintųjų riebalų, kurių nepriskirsi prie dietinių produktų.

Nauja strategija! Naujausių amerikiečių dietologų duomenimis, efektyviausiai svorį kontroliuosite, jei valgysite pačių pasigamintų viso grūdo miltų produktų. Valgykite vertingos ląstelienos turinčių produktų: nevalytų rudųjų ryžių, neapdorotų kviečių, viso grūdo kruopų, sezamų. Tokio pobūdžio angliavandeniai puikiai valo organizmą, ilgam suteikia sotumo, nedidina cukraus lygio kraujyje.

2. Atsisakykite vadinamųjų sukčiavimo (angl. cheat meal) dienų

Kažkodėl šventes ir vakarienes rengia būtent tokiu metu, kai jūs pasiryžtate laikykite sveikos mitybos plano. O tada, be abejo, atsisakome apribojimų ir neatsisakome gardėsių, mintyse save guosdami, kad suvalgytų kalorijų skaičius beveik prilygsta dietinei vakarienei. Iš tiesų taip nėra, norint sulieknėti, svarbi kiekviena kalorija. Čia neturi būti išimčių, švenčių ir pertraukų savaitgaliais, antraip visos pastangos bus tik sugaištas laikas, o jūs grįšite į kelio pradžią.

Nauja strategija! Dietoje nėra vietos pagundoms. Įsidėmėkite – greičiau lieknėja tie, kurie sugeba tolygiai paskirstyti maistą visoms septynioms savaitėms dienoms, be didelių nukrypimų savaitgaliais.

3. Gaminkitės valgį namuose

Valgyti restorane, kavinėje ir pan. maitinimo įstaigose – viena iš dažniausių klaidų, laikantis dietinės mitybos plano. Net užsisakydami mažo kaloringumo valgį, sulaukiame porcijos, kuri neretai kelis kartus didesnė, nei leidžia dieta. Be abejo, povandeninių uolų pasitaiko ir gaminant namuose. Daugelis įpratę pabaigti vaikų nesuvalgytus likučius, kiti padaugina aliejaus arba pasirenka ne dietinius produktus, o tuos, kurių yra namuose. Netgi ragaujant valgį gaminimo metu galima prisiragauti iki 200 kalorijų.

Nauja strategija! Įsivertinkite, kokio dydžio induose gaminsite ir kokiais indais serviruosite stalą. Naudokite tik pasirinktus variantus – taip bus lengviau suskaičiuoti suvalgytų produktų kiekį. Visada gaminkite tiksliai pagal receptą, nepasiduokite pagundai įpilti daugiau aliejaus ar pasigaminti „bent truputį“ padažo.

Lieknėjimas

4. Aktyviau sportuokite

Kai norima sulieknėti, labai daug vilčių dedama į sportą. Stengiamės lankyti treniruotes, skubame į sporto salę, net pavargę, neišsimiegoję, juk tikime, kad geriau pasportuoti ne visu pajėgumu, nei praleisti treniruotę. Tokiu elgesiu sekiname savo organizmą ir nervų sistemą. Juk kuo stipriau pavargstame, tuo daugiau energijos (taigi, angliavandenių ir cukraus) prireiks, norint atgauti jėgas.

Nauja strategija! Stenkitės naktimis miegoti mažiausiai po 7 valandas. Patartina sportuoti ryte, pirmoje dienos pusėje, bent jau ne vėliau nei likus 4 valandoms iki miego, kad emocinis ir fizinis pervargimas, įtampa netrukdytų ilsėtis. Pasikonsultuokite su patyrusiu treneriu, kad sudarytų jums tinkamo krūvio pratimų sąrašą.

5. Valgykite lėtai, kruopščiai sukramtykite maistą

Pirmoji bet kokios dietos taisyklė – kuo lėčiau valgome, kruopščiai sukramtome kiekvieną kąsnelį, tuo mažesnė rizika persivalgyti. Tik nepamirškite, kad per šventes ši taisyklė veikia kardinaliai priešingai – įsitraukę į malonius pašnekesius nebekontroliuojame valgių kiekio, dažnai nė neprisimename, kiek ir ko suvalgėme.

Nauja strategija! Prieš šventinę vakarienę nusimatykite normą, kiek galite išgerti mėgstamų gėrimų ir suvalgyti maisto. Nepasiduokite pagundai vakaro eigoje šių normų didinti.

6. Nesilaikykite dietos, norėdami kam nors palaikyti draugiją

Viena vertus, puiku, kai aplinkoje yra žmonių, besilaikančių tokių pačių mitybos ir lieknėjimo principų kaip jūs. Su bendraminčiais lengviau apsisaugoti nuo vilionių, galima kartu vakarieniauti, neteks ilgesingai dirsčioti į kitų lėkštes. Kartu smagiau lankytis sporto klube, vienas kitą palaikyti, kad neįvyktų nukrypimų. Kita vertus, visi išvardinti privalumai virsta trūkumais, vos tik kažkuris nustoja sportuoti arba nutaria nebesilaikyti dietos. Žvelgiant į buvusį bendramintį, jums irgi kils minčių į viską numoti ranka. Įrodyta, kad geriausių rezultatų lieknėdami pasiekia tie, kurie ėmė laikytis naujo mitybos plano patys vieni, o ne su kažkuo susitarę.

Nauja strategija! Prieš imdami kartu laikytis naujo mitybos plano, aptarkite su bičiuliu visus niuansus ir apribojimus. Galbūt jis iš karto persigalvos. Galiausiai, atkritus vienam bendraminčiui, galima pasiieškoti kito bendražygio, nepaliaujant laikytis dietos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt