Todėl dalinamės 5 aspektais, kuriais būtina pasirūpinti nėštumo metu.

Mityba

Sveika ir reguliari mityba svarbu ne tik būsimai mamai, tačiau ir kiekvienam, besirūpinančiam savo savijauta. Nepasitikėkite vien kapsulėse „užkonservuotais“ vitaminais – švieži vaisiai ir daržovės, ypač jų sezono metu, tiesiog gyvybiškai svarbūs. Vis dėl to, jei jaučiate, jog Briuselio kopūstai Jums tiesiog „neina“ į kūną, o jų kvapas kelia vien pasišlykštėjimą – prievartauti savęs nevertėtų.

Nėštumo metu itin paaštrėja moters pojūčiai. Daugelis galvoja, jog tai – tiesiog šalutinis nėštumo požymis, tačiau iš tiesų tai organizmo būdas pranešti apie savo poreikius. Todėl paaštrėjusi moters uoslė visai ne mitas – taip ji apsisaugo nuo pagedusio, vaisiui netinkamo maisto suvartojimo. Štai kodėl, jei be protiškai geidžiate kažkokio produkto, ar negalite apie jį net pagalvoti be sukylančio šleikštulio, turėtumėte klausytis savo kūno – šiuo metu jis žino geriausiai!

Grynas oras

Pasivaikščiojimų gryname ore naudoms išvardinti ir storiausio tomo neužtektų. Tai ne tik nėštukėms puikiai tinkanti mankšta, tačiau ir smagus laisvalaikio praleidimo būdas, galimybė atsipalaiduoti po dienos streso ir tuo pačiu pasirūpinti papildomu deguoniu. Būtent deguonies trūkumas nėštumo metu lemia jau legendiniu tapusį, nėštukių užmaršumą. Taigi, pasivaikščiojimas gryname gali padėti išvengti ir šio simptomo! Be to, vakarinio pasivaikščiojimo metu turite puikią galimybę susitikti su vis rečiau matomomis draugėmis ar pasidalinti dienos naujienomis su antrąja puse.

Nugaros raumenys

Pilvuką prilaikantis diržas nėščiajai

Galvojate, jog nėštumas – didžiausias išbandymas moters nugarai? Jūs esate visiškai teisūs! XXI a vis mažiau judame, mankštinamės ir per daug sėdime. Nėštumo metu nugaros raumenims tenka dar didesnė našta – maždaug 30 proc. padidėjęs moters kūno svoris. Jais pasirūpinti tiesiog privaloma jau dabar, nes juk nėštumas – tik pati nugaros nuovargio pradžia: po gimdymo lauks ne viena naktis sūpuojant nemiegantį mažylį; jam paaugus susilenkusi sėdėsite prie maitinimo kėdutės; dar ūgesnį mokysite vaikščioti, o kur dar namų ruošos darbai, pasisodinus mažylį ant vieno klubo. Trumpai tariant, pirmoji motinystės pusė – vieni išbandymai Jūsų nugaros raumenims. Todėl kiekvieną dieną bent 5 minutes skirkite lengvai nugaros mankštai, nuo nėštumo vidurio dėvėkite nėščiosios diržą ir saugokite save: sėdėkite taisyklingai, nesikūprinkite, nekelkite sunkių daiktų.

Poilsis

Nėščiosios pavargsta kur kas greičiau, todėl joms reikia daugiau ilsėtis, miegoti, nepervargti. Namų buities darbai niekur nepabėgs – Jūsų gera savijauta šiuo (ir bet kuriuo kitu!) gyvenimo etapu yra kur kas svarbesnė, nei tas plonas dulkių sluoksnis ar viena kita po pietų likusi neplauta lėkštė. Nepamirškite, jog kai kurie buities darbai Jums nuo šiol yra griežtas tabu – jei turite katę, paprašykite, kad jos kraiko dėžutę išvalytų kas nors iš namiškių, nes jums nemaža rizika užsikrėsti toksoplazmoze. Skalbinių džiaustymo pareigas taip pat perleiskite artimiesiems – Jums negalima nei sunkiai kelti, nei aukštai kilnoti rankų.

Rūpestis savo grožiu

Nors nėštukės pačios iš savęs tiesiog švyti, tai visai nereiškia, kad nuo šiol reikia pamiršti visas grožio procedūras. Kaip ir viskas šiame pasaulyje, su saiku ir blaiviu protu, grožio procedūros visai nekenkia, o tik padeda – susitvarkiusi ir prisižiūrėjusi geriau jausitės ne tik fiziškai, bet ir emociškai. Vis dėl to, venkite agresyvių procedūrų, tokių kaip cheminis plaukų tiesinimas, permanentinis makiažas ar anticeliulitiniai masažai. Geriausia būtų, jei prieš naudodama bet kokias grožio priemones pasitartumėte su savo gydytoja – neretai net ir natūralios, nekaltos priemonės gali būti kenksmingos nėštumo metu.

Nepamirškite, jog nėštumo metu svarbiausia yra gera savijauta ir teigiamos emocijos. Jūsų mažylis ir Jūs vis dar esate vienas kūnas, tad sveika ir laiminga mama yra tolygu sveikam ir laimingam mažyliui!